Yksi syy tähän on yksinkertaisesti se, että loppui puhti.
Toinen syy, että mun excel-kirjanpito meni vähän sekaisin ja en ihan tarkkaan
saa lukuja täsmäämään ja näin pedanttina ihmisenä tämä ärsytti. Ajattelin
odottaa kunnes jaksan etsiä, että missä on vika, mutta en nyt vain jaksa. Joten
kirjoittelen nyt nämä ajatukset auki ilman sentilleen mennyttä seurantaa. Ero
siis tuli tarkemmassa ruokakauppaseurannassa: listasin jokaisen asian minkä kaupasta
ostin kuukauden aikana exceliin ja näiden yhteissumma on 266 euroa kun taas
blogikirjoitusten perusteella käytin rahaa ruokakauppaan 276 euroa. En jaksa
etsiä mistä ero johtuu, ehkä vahingossa kirjasin jonkun vessapaperiostoksen
ruokakauppalaskuun vaikka tarkoitus oli jättää nämä pois.
Lyhyesti kerrottuna vikoina päivinä mulla meni rahaa yhteensä 38,54
euroa, joista 21,74 euroa meni ruokakauppaan, 6,8 euroa työpaikkalounaaseen ja
10 euroa hyväntekeväisyyslakupaketin ostoon.
Eli kokonaisuudessaan kuukauden aikana käytin rahaa ruokaan
416,44 euroa (141,80€ + 75,02€ + 90,70€ + 70,38€ + 38,54€). Tästä summasta 276,89
euroa meni ruokakauppaan, 69 euroa työpaikkalounaisiin, 60,55 euroa ravintolaan
ja 10 euroa hyväntekeväisyyslakupakettiin. (Joku ehkä ihmettelee, että miten
mun helmikuun budjettiseurannassa lukee, että mulla meni ruokakauppaan 285
euroa, mutta siis ostan ruokakaupasta myös henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita,
siivousaineita tms ja nämä olen ottanut pois kirjanpidosta ja tästä tulee ero.)
Lounaisiin meni aika paljon rahaa ja tätä lukua yritän pienentää.
Tarkoitus olisi, että lounaisiin menisi max 50 euroa kuussa. Tämä tarkoittaa
keskimäärin 1-2 työpaikkalounasta viikossa. Se on aika vähän, mutta yritän
tähän päästä (näin korona-aikaan tämä onkin helppoa, mutta katsotaan miten käy,
kun palaan toimistolle).
Ravintolakulut (sisältää kahvilat ym) pysyi ihanan alhaalla, tosin
tämä ei ole koko totuus. Rankkasin pois alkoholiin menneet rahat tästä
laskelmasta pois. Join kuukauden aikana kolme alkoholiannosta ravintolassa ja
niihin meni rahaa 30,50 euroa. Tavoite olisi pitää ravintolabudjetti max 100
eurossa sisältäen alkoholit eli sinänsä tähän pääsin. En usko, että tähän tulen
pääsemään kesällä, kun terasseilla tulee istuttua enemmän ja alkoholi Suomessa
on niin sairaan kallista, mutta yritän kesälläkin pitää ravintolabudjetin max
200 eurossa. Joinain kesäkuukausina mun ravintoloihin menevä raha on ollut
melki 400 euroa, joka on kyllä ihan älytöntä. Ei mulla ole tuollaiseen varaa.
Mutta sitten siihen pääasiaan eli niihin ruokakauppakuluihin.
Tosiaan laitoin jokaisen ostamani tuotteen ja sen hinnan exceliin ja tein
näistä koonnin, että paljonko käytän kuhunkin ruokakategoriaan. Tosiaan tässä
tulee tämä kympin heitto aikaisempaan ja mun excel näyttää, että käytin ruokaan
266 euroa (en siis tiedä mihin se kymppi hävisi tai tarkalleen ottaen 10,90). Mutta
tällä nyt mennään. Tämä 266 euroa jakautui seuraavanlaisesti:
- Maitotuotteet 54,85€
- Proteiinit 53,79€
- Vihannekset 51,22€
- Hedelmät 29,09€
- Kuiva-aineet/säilykkeet 19,52€
- Juomat (vissyt, limsat, mehut) 19,18€
- Herkut 17,24€
- Marjat 9,98€
- Leivät 8,38€
- Valmisruoat 2,89€
Proteiinit 53,79€
Proteiineista ehdottomasti kalleinta oli kala; ostin kahteen
otteeseen lohta ja pulitin näistä yhteensä 25 euroa eli melkein puolet koko
budjetista. Surullista, että on näin. Ihan tyhmää, että jonkun jauhelihan ostaminen
on niin edullista. Mulla proteiinit piti sisällään pelkästään siis
lihatuotteita; en valitettavasti osaa oikein käyttää kasvisproteiineja omassa
ruoanlaitossa (syön niitä kyllä ihan mielelläni), mutta tarkoitus on opetella. Olen
kerran ostanut soijarouhetta ja tehnyt siitä ruokaa pari kertaa, mutta tuli
niin pahaa, etten pystynyt syömään ruokia loppuun. Eli tästä syntyi
ruokahävikkiä itse ruoista sekä lopusta soijaruoheesta. Hävikin pelko estää mua
tällä hetkellä ostamasta näitä ruoka-aineita, koska henkilökohtaisesti minulle
suurin ruokasynti on ruoan laittaminen roskiin.
Maitotuotteet 54,85€
Maitotuotteisiin meni eniten rahaa ja niitä ostankin paljon.
Maitotuotteita olen jo jossain määrin alkanut korvaamaan kasvisvalmisteilla ja
näihin alan pikkuhiljaa tottua. Pääasiassa käytän normimaitoa kahviin, mutta
aina välillä ostan iKaffea. Positiivista on, että ensin inhosin iKaffea
kahvissa, mutta nyt se alkaa jo maistua ihan hyvältä. Eli pikkuhiljaa.
Kasvipohjaisia jugurtteja en pysty vielä syömään pelkiltään, mutta olen pikkuhiljaa
alkanut käyttää niitä smootheissa ja nämä jo ihan toimivat. Kasvipohjaisia
juustoja en ole vielä kokeillut ja en usko, että ihan kovin nopeasti näihin
kykenen. Rakastan juustoa. Mutta mahdollisesti jossain vaiheessa siirryn
näihinkin, mutta mennään nyt askel kerrallaan.
Vihannekset 51,22€, Hedelmät 29,09€, Marjat 9,98€
Vihanneksiin, hedelmiin ja marjoihin meni melkein 100 euroa
yhteensä eli aika paljon. Näihin kyllä aion panostaa jatkossakin ja nämä ovat
yksi syy miksei mulla itseasiassa ole mitään aikomusta pienentää mun
ruokabudjettia tulevaisuudessa. Nämä ovat sellaista arjen luksusta, että ihan mahtavaa että tällaisia voi ostaa ja syödä.
Kuiva-aineet/säilykkeet 19,52€
Kuiva-aineisiin/säilykkeisiin sisällytin siis tomaattimurskat,
sinapin, kahvin, myslin ja tms. Tähän mulla ei ole sen kummempaa kommenttia.
Herkut 17,24€
Herkkuihin meni mielestäni yllättävän vähän rahaa, koska pärjäsin
alle 20 kympillä. Toki lisäksi ostin ravintolakategorian piikkiin ainakin yhden
kakkupalan ja yhden pullan. Ja sen hyväntekeväisyyslakupaketin. Mutta tämä
vajaa 20 euroa herkkuja ruokakaupasta piti sisällään 2 karkkipussia, 2
runebergin torttua, 2 jäätelöpakettia, 6 suklaapatukkaa (näistä pari annoin
työkaverille), 1 karkkipötkö. Hmm onkohan tämä paljon vai vähän. En osaa itse
arvioida. Osaako joku muu?? :D Toki nämä ovat ihan täysin turhaa ja ekstraa,
josta voisi ”helposti” karsia. Ehkä tätä voisi vähän miettiä. Täysin herkuton
elämä ei ole tavoitteena, mutta jos vaikka tekisi jonkun 10 euron
herkkubudjetin jatkossa.
Juomat (vissyt, limsat, mehut) 19,18€
Juomat-kategoriassa ostin lähinnä 24-pack-vissyjä. Yhden pepsitölkin
ostin vissyjen lisäksi. Pääsääntöisesti en juo kotona mehuja enkä limsoja.
Aiemmin en juonyt vissyjäkään, mutta nyt tämän elämänmuutoksen johdosta olen
alkanut ostaa isoja vissy-pakkauksia kotiin ja nämä korvaavat minulla
oluen/viinin tms muun alkoholin juomisen. En mielestäni ole mikään alkoholisti
(???), mutta siis pidän eri alkoholeista paljonkin ja saatan aina joskus vaikka
kokkailun lomassa juoda yhden oluen tms. Tai lauantai-iltana teeveetä katsoessa
pari lasia viiniä. Olen nyt pääsääntöisesti korvannut tällaiset tuunatulla
vissyllä (eli jäitä, sitruunaa/limeä). Inkiväärioluesta olen myös innostunut,
mutta tämä nyt on verrannollinen limsaan niin yritän kyllä välttää. Saunaoluesta
en ole luopunut, mutta siis käyn vain kerran viikossa saunassa (taloyhtiön saunavuoro)
niin en näe tätä kovin pahana. Mulle on jo iso juttu, etten enää
viikonloppuiltaisin juo yhtään mitään alkoholia (ei oikeastaan enää tee edes
mieli).
Leivät 8,38€, Valmisruoat 2,89€
Leivistä ei suurempaa sanottavaa ja valmisruoat pitivät sisällä
yhden tuorepuuron (kun unohtui eväät kotiin) ja yhden pasteijan. Mielestäni
tämä ei ole paha, kyllä jotain valmisruokaa voi aina välillä ostaa.
Kuukauden aikana söin yhteensä 56 lämmintä ruokaa. Keskimäärin
siis 2 per päivä. Joskus viikonloppuisin saattaa olla, että syön vain yhden
lämpimän ruoan, riippuen vähän aikatauluista. Joskus viikonloppuna syön kaksi
aamupalaa niin lounastarve poistuu. Työpaikkalounaita söin 11 ja ravintolaruokaa
3 kertaa. Kerran söin kaverillani. Eli 56 ateriasta kokkasin itse 41. Yksi
näistä oli oma pikaruokani – kananmuna-kinkkuvoileipä ja yksi
kinkku-juustomunakas, muuten kaikki olivat ns ihan oikeaa kokattua ruokaa (esim linssikeitto, makaronilaatikko, uunikala, nakkikeitto, pinaattilettuja, pitsaa, risottoa, fetauunipastaa, uunimakkaraa tms).
Itse kokkaamista aterioista 15 ateriaa oli kasvisaterioita (ei
vegaanisia). 4 ateriaa oli kala-aterioita. Loput 22 ateriaa oli lihaa eli yli
puolet. Tätä yritän muuttaa. En tavoittele täysin lihatonta ruokavaliota, mutta
toiveena olisi vähentää radikaalisti. Eli vaikka kerran kaksi viikossa syödä
vain lihaa. Tämä tulee olemaan pitkä tie, koska en osaa tehdä hyvää
kasvisruokaa ja kuten aiemmin kirjoitin niin kammoan ruokahävikkiä. Olen tehnyt
niin monta kertaa pahaa kasvisruokaa, jota on vaikea syödä loppuun, joten olen
valitettavasti joutunut heittämään ruokaa roskiin ja en halua näin tehdä. Onneksi
minulla on muutama hyvä kasvisresepti jo olemassa, joita sitten kierrätän,
mutta uusia tarvittaisiin.
Seurasin myös ruokahävikkiä (koska mielestäni tämä on oleellisinta
tässä ruokarahaseurannassa) ja laitoin roskiin seuraavanlaisesti tavaraa
kuukauden aikana:
- Basilikan jämät
- 1 kirsikkatomaatti
- 2 joulutorttua
- 1dl maa-artisokkalaatikkoa
- 1 chili
- 1cm inkivääriä
- Vähän tilliä
- Pala kurkkua
- 1 porkkana
Mielestäni tämä on todella vähän (toki kaikki on liikaa). Olen
parantanut tapojani ihan suunnattomasti, kun vertaa menneisyyteen. En edes
halua lähteä avaamaan sitä kuinka huolettomasti olen jääkaappini sisältöä ennen
kohdellut, koska hävettää niin paljon. Sain yhden kommentin näihin
ruokarahaseurantakirjoituksiin, että käyn aika usein ruokakaupassa. Tämä on
totta ja yksi suuri syy tähän on, että menneisyydessä aina joskus olen
yrittänyt käydä esimerkiksi vain kerran viikossa ruokakaupassa ja lopputulos on
häpeällisen usein ollut, että ostan liikaa ja laitan sitten roskiin homeisia
leipiä ja nahistuneita vihanneksia ja hedelmiä. Tämän vuoksi suosin usein
kaupassa käyntiä ja pienien ostosmäärien ostamista. Omasta mielestäni en
suuremmin sorru heräteostoksiin eli tämä usein kaupassakäynti ei lisää
ruokarahakuluja (aikaa se kyllä vie).
Sellaisen ison muutoksen tämä ruokarahaseuranta on aiheuttanut,
että olen alkanut hyödyntämään pakkasta. Ennen ostin aina pienen pussin leipää.
Tämän seurannan myötä heräsin siihen kuinka paljon kallimpi pieni pussi on
verrattuna isoon pussiin. Nyt jo reilun kuukauden ajan olen ostanut ison pussin
ja laittanut sen pakkaseen ja ottanut sieltä aina vähän kerrallaan. Toimii! Olen
myös alkanut ostaa ison juuston, josta raastan osan juustoraasteeksi ja
pakastan sen. Toimii! Juustoraastetta on koko ajan saatavilla ja huomattavasti
halvempaa raastaa itse isosta juustosta kuin ostaa valmiita
juustoraastepusseja. Olen myös alkanut laittaa valmista ruokaa pakkaseen eli
pyrin siihen, että laitan aina vähintään yhden annoksen pakkaseen siitä ruoasta
mitä olen tehnyt. Olen tehnyt jääkaapin oveen listan, että mitä kaikkea sieltä
pakkasesta löytyy niin ne eivät unohdu sinne. Nyt näin korona-aikaan näistä
pakkasruoista onkin ollut apua, kun on tarvinnut nopean lounaan eikä ole
ehtinyt töiden lomassa alkaa mitään kokkailemaan. Olen myös leiponut pakkaseen
pullaa ja pasteijoita. OMG. Olen niin vaikuttunut ja ylpeä itsestäni!
Tämä oma ruokarahaseurantani toi aikalailla päinvastaisen
lopputuloksen kuin odotin. Lopputuloksena olen päättänyt alkaa allokoimaan
enemmän rahaa ruokaan kuussa. Tähän asti olen siis yrittänyt pitää
ruokakauppabudjetin siinä 200 euron tienoilla. Aina välillä tämä on
toiminut välillä ei. Silloin
pääsääntöisesti budjetti on pitänyt, kun kuuhun on sisältynyt ainakin viikon
verran jossain muualla kuin kotona oleilua loman tai työmatkan johdosta. Jatkossa
ruokakauppabudjettini tulee olemaan siinä 250 – 300 euron luokkaa. Eli
tarkoitus on panostaa vielä nykyistä enemmän hyvään ja laadukkaaseen ruokaan.
Haluan muunmuassa ostaa suomalaisia marjoja, erilaisia vihanneksia (esimerkiksi
avokadoja joita en ole raskinut ostaa aiemmin) ja erilaisia hedelmiä. Olen
huomannut, että makeat hedelmät ja marjat ovat alkaneet tyydyttämään
makeannälkääni enkä himoitse karkkia enää entiseen tapaan. Valitettavasti
karkki on vain halvempaa kuin esimerkiksi pensasmustikat tai erilaiset melonit.
Eli tällaisista asioista johtuen ruokabudjettini ei tule laskemaan eikä se ole
enää tavoitteeni.
Tavoitteinani ruoan suhteen tulee olemaan ruokahävikin
poistaminen, ravintolakulujen pienentäminen, itsetehdyn ruoan lisääminen ja
erilaisten reseptien kokeilu sekä työpaikkalounaiden vähentäminen. Eli itse
ruokabudjetti tulee kasvamaan ja vastaavasti ravintola/lounasbudjetit
pienenemään.
Minulla ei siis tulla jatkossakaan näkemään alle 100 euron
ruokakauppaostoksia. Minua hämmentää ihan oikeasti, että jotkut tähän pystyvät.
Muutaman blogin avulla olen hieman vertaillut myös ruokamääriä ja vaikuttaisi, että mahdollisesti syön enemmän kuin muut. Syön nykyään aamupalan, luonaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Ja lounas ja päivällinen ovat aina ns oikeaa lämmintä ruokaa, ei mikään ruisleipä kurkulla.
Toki myös tiedostan, että se tosiasia, että käyn ruokakaupassa Helsingin
kantakaupungin alueella tarkoittaa sitä, että ruoka maksaa enemmän. Olen tehnyt
jonkin verran hintavertailua ja jos menisin ruokakauppaan kauemmaksi johonkin
hypermarkettiin niin saisin ruokakassini jonkin verran halvemmalla. Mutta en
omista autoa, joten tämä olisi hyvin haasteellista. Esimerkiksi katsoin, että
24-vissypakkauksen saisi jostain Citymarketista 8 eurolla ja vastaava maksaa melkein
10 euroa omassa lähikaupassani. Mutta jo nyt kun kannan 24-vissypakkausta
kotiin niin minun pitää pitää matkalla yksi tauko, koska en vain jaksa kantaa
pakkausta kotiin asti kerralla vaikka matka on suhteellisen lyhyt (olisiko joku
300 metriä). Ei vain ole fyysisesti eikä ajallisesti mahdollista, että lähtisin
julkisilla kulkuvälineillä jonnekin kauas ostamaan yhtä vissypakettia ja että
jaksaisin kantaa sen kotiin. Mitään muuta en oikein voisi samalla ostaa, koska
sen vissypaketinkin kantamiseen menee aika paljon energiaa.
Tein myös yhden ihmiskokeen ja eräs lauantai-ilta lähdin metrolla
kauempana olevaan Prismaan (tämä oli jo kauan ennen koronaa). Ei kyllä maksa
vaivaa. Prisma oli aivan täynnä porukkaa, hermot meni ja ei edes kaikki tuotteet,
mitä halusin ostaa, olleet halvempia kuin lähikaupassani. Ja aikaa meni ihan
tuhottomasti. Lisäksi en voi ostaa edes mitenkään määrättömästi kerralla, koska
minun pitää aina ostaa vain sen verran mitä jaksan kantaa kotiin. Eli tästäkään
syystä harvoin kaupassa käynti ei oikein onnistu kohdallani.
"Alistun" siis kohtalooni ja käyn kivassa, siistissä, rauhallisessa
ja kalliissa lähi supermarketissani. Toki lähellä on myös Lidl, jossa käyn
aina silloin tällöin, mutta tosiasia on, ettei Lidlistä aina saa kaikkea
haluamaani. Korostan sanaa haluamaani – kaikki tarvitsemani saan kyllä myös
Lidlistä. Sen mitä säästän autottomuudessa, maksan jonkin verran kalliimpina
kauppakuluina. Olen tämän valmis hyväksymään.
Tulipa tästä pitkä teksti! Toivottavasti joku jaksoi lukea tänne
asti ja toivottavasti tästä sai jonkinlaisen tolkun ajatuksistani. Eli niin
kauan kuin se on minulla taloudellisesti mahdollista, aion pistää rahaa ruokaan
enemmän. Se parantaa omaa elämänlaatuani ja koen sen itselleni tärkeäksi. Myös
mitä enemmän urheilen niin sitä enemmän syön, joten en aio vähentää syömiäni
ruokamääriä vaikka joku ehkä ajattelee, että kaksi lämmintä ateriaa päivässä on
sulaa hulluutta. Minusta se on ihan parasta!
Musta toi 200-300€ ruokabudjettikin on jo ihan erinomainen. En mäkään mihinkään alle 100€ pääse enkä halua eikä mun mielestä kyllä sillä voi saada monipuolista ruokaa 5 ateriaksi päiväksi kuukaudelle. Varsinkin jos haluaa pitää kiinni marjoista ja hedelmistä ja laadukkaista proteiineista. Kyllähän sitä kaikki voi elää pussillisella makaronia päivässä ja säästää, mutta ei se kyllä terveyttä säästä.
VastaaPoistaMäkin koetan saada mun ruokakulut tuohon 200-300€ väliin kuukaudessa. Kesällä varmasti tulee lisämaksua kotimaisista marjoista kun niitä saa syödä. Nyt raskaana ollessa kun ei ole oikein ulkomaisia viittinyt ostaa. Pakkasessa on ollut onneksi kotimaisia pakastemarjoja. Mutta ai että odotan että tulee tuoreet suomalaiset marjat myyntiin! NAMNAMNAM!
Kiva oli lukea näinkin tarkka erottelu ruokakuluista :)
Mä olen näin talvella ostanut myös suomalaisia pakastettuja marjoja, nekin ovat yllättävän hyviä! Pakastin itse kesällä mansikat, mutta muut marjat jäivät. Etenkin mustaherukoihin olen jäänyt nyt tosi pahasti koukkuun - ovat ihan parhaita myslin, banaanin ja luonnonjugurtin kanssa.
PoistaTää oli tosi inspiroivaa luettavaa! :) Mä oon tänä vuonna opetellu tekemään enemmän kasvisruokaa ja jonkin verran niin sanotusti jatkoon päässeitä reseptejä onkin kertynyt. Syksymmällä ois sit tarkotus opetella tekemään kalaa monipuolisemmin.
VastaaPoistaKiva kuulla, että oli kiva lukea :) Munkin kyllä pitää alkaa panostaa noihin kasvisruokiin ja kala olisi hyvä myös. Lähinnä laitan lohta eli aika yksipuolista silläkin mennään. Pidän kyllä kaikenlaisesta kalasta tosi paljon, joten sen puoleen voisi vähän laajentaa sitäkin repertuaaria :)
PoistaSuosittelen kokeilemaan tätä superherkullista linssikeittoa vihreistä linsseistä:
VastaaPoistahttps://www.valio.fi/reseptit/vihrea-linssikeitto/
Tämä on yksi mun lempiruoista nykyään. Makumaailmaltaan aivan erilainen kuin punaisista linsseistä tehty linssikeitto. Lehtiselleri on ehdoton ja kenties se juju tässä, miksi tästä tulee tosi hyvää. Tuoretta chiliä minulla on kotona harvoin, joten heitän vain chilijauhetta maustekaapista. Lehtiselleri kannattaa pakastaa, niin ei tule hävikkiä, jos sitä ei käytä muissa ruoissa säännöllisesti.
Tässä on "PS Olen vegaani" -kanavan hyvää vinkkiä siihen, miten soijarouheesta saa maistuvaa:
https://youtu.be/2kvyKoq7cpU?t=450
Kiitos vinkeistä! Vihreät linssit ovat ihan uusi tuttavuus, tarvitsee kyllä kokeilla.
PoistaYlipäätään sun kirjoitus jo jonkin aikaa sitten sun omasta tiestä kasvissyöjäksi on kyllä jo mua inspiroinut, esimerkiksi liha/kanaliemikuutioiden käyttö kasvisruoassa tuo tuttua makumaailmaa kasvisruokiin ja olen sitä jonkin verran käyttänyt.
^.^ Kiva kuulla, että siitä kirjoituksesta on ollut iloa!
Poista