torstai 21. marraskuuta 2019

Marraskuun (18.10. - 19.11.) budjetti ja toteuma - miten kävi

Budget fail November 2019!

Hahaa, aikamoinen kuukausi. Aikalailla kaikki meni mitä tuli. Säästöön sain reilut 200 euroa eli noin 7%. Tämä nyt oli tiedossa, koska jo budjetoidessa oli tiedossa, että tälle kuulle tulee useampi ns ylimääräinen kulu.

Tässä kuussa oli suunniteltuja ylimääräisiä kuluja:

  • Mätkyt (431eur)
  • Laivamatka (300eur)
  • Vaatteita (250eur)
  • Reilun kahden kuukauden bussilippu (211eur)
  • 3 kuukauden liitonmaksut (77eur)
  • Kasvohoitosarja (100eur)

Onneksi tästä laivamatkalla käytin vain noin puolet budjetoidusta (160eur) ja kasvohoidot jätin suosilla tulevaisuuteen. Vaatteissa taas vähän liioittelin (en määrässä, mutta hinnassa - kahdet kengät ja kaksi t-paitaa yhteensä 350 euroa).

Ylimääräisenä yllättävänä kuluna tuli hammashoitokuluja yhteensä 160 eurolla (kuvittelin saavani kaupungilta ajan, mutta mut vedettiin tähän palvelusetelihuijaukseen, joten päädyin maksamaan aika paljon ja maksan vielä lisää joulukuussa). Mulla myös selkä ja lonkka jumahti pahasti ja jouduin ostamaan särkylääkkeitä vähän isommalla summalla. Samoin ihonhoitotuotteita loppui ja ostin uusia. Näistä johtuu iso ylitys terveys/hygieni-kuluissa.

Positiivista on, että lounaskulut pysyi kurissa (vain 60 euroa!) ja onnistuin myös pysymään ravintolakuluissa alle 100 euron. Ruokarahaa nostin vain 150 euroa, mutta tämä johtuu siitä, että mulla oli reilut 50 euroa vielä rahapussissa jäljellä käteistä viime kuulta. Eli en pärjännyt 150 eurolla ruokakaupassa. 

Mutta positiivista on, että pystyin kustantamaan kaiken normipalkalla eikä tarvinnut kajota säästötilille tms. Mutta harmittaahan tällainen kuukausi, kun tuntuu, että rahaa menee vaan ovista ja ikkunoista pihalle ja koko ajan saa vähän seurata tilintapahtumia, että mennäänkö yli vai ei.

Pitäisi olla kyllä tyytyväinen, että mulla oli rahaa maksaa kaikki tarpeellinen. Olisin voinut säästää tuossa hammaslääkärikuluissa - yksityisellä kerrottiin ihan suoraan, että voidaan tehdä näin ja se maksaa tämän verran tai sitten vielä tämä lisäksi ja se maksaa sitten tämän verran enemmän. Sanoin, että tehkää kaikki mikä on hyvä. Mun hampaat kuitenkin ja mun terveys (ja eivät he mielestäni mitään turhaa ehdottaneet). 

Nyt tuntuu, etten näemmä ole ikinä tyytyväinen. Tein ensi (tämän) kuun budjetin (20.11. – 19.12.) ja sillain budjetti on tiukka, etten saa säästöön yhtään ekstraa. Säästöön menee siis ”vain” 300 euroa asuntosäästö, 300 euroa osakesäästö ja 180 euroa rahastot. En ole tähän tyytyväinen. Miksi ihmeessä en?

Onhan toikin kuitenkin jo 780 euroa ja silti tunnen jonkinlaista pettymystä jo etukäteen, että muut rahat tulen käyttämään. On kuitenkin joulu edessä ja siihen olen budjetoinut. Samoin tarvitsee vielä käydä hammaslääkärillä kerran ja ostaa lisää melkein lopussa olevia kosmetiikkatuotteita. Ravintolaan olen varannut enemmän, koska joulukuu ja pikkujouluja tiedossa (mikä on iloinen asia!). Uusi joogakortti pitää ostaa ja kuntosali-innostuksen vuoksi enemmän tulee menemään rahaa kuntosali/uimahalli-maksuihin. Mun ihan yksi suosikkijuttu on perjantai-illan yin-jooga. Saan siitä rauhaa ja voimaa viikonloppuun eli joogakortin ostamisessa ei ole mitään negatiivista. Oikeasti mulla olisi tässä vähän työstämistä päässäni, etten tuntisi kaikkea rahankäyttämistä negatiiviseksi asiaksi.

Jopa Dave Ramsey on vahvasti sitä mieltä, ettei saa säästää "liikaa". You need to save some of it, give some of it and spend some of it. Muutamassa puhelussa (radio-ohjelmassaan siis) Dave on jopa ohjeistanut, että sun pitää käyttää enemmän eikä vain säästää. Miksi ihmeessä tunnen syyllisyyttä, kun käytän rahaa, jonka olen tiettyyn asiaan budjetoinut? Toki jos menen yli niin silloin saakin olla pieni pisto omassatunnossa, mutta jos budjetoin 100 euroa johonkin ja käytän sen 100 euroa niin eihän silloin pitäisi olla huono omatunto... Tähän haluan nyt kyllä kiinnittää huomiota. 

Alla tarkemmat luvut kaikille joita ne kiinnostavat :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...