lauantai 29. kesäkuuta 2019

Kesäkuun palkkakauden toteuma (20.5. – 19.6.)

Kesäkuu meni ihan jees. Tuhlailin jonkin verran enemmän kuin olin suunnitellut, mutta toisaalta sain asuntosäästöön tasan 4.000 euroa niin sen jälkeen en enää oikein jaksanut välittää säästämisestä. Kuun lopussa tilillä oli 18,02 euroa, joten siirsin sen sitten puskuritilille, kun en oikein muutakaan keksinyt. 52-viikkosäästöhaaste on myös osaltani ohi, mutta kirjoitan tästä vielä erikseen.


Erosin liitostani ja maksoin vielä toukokuun jäsenmaksun 40 euroa. Heinäkuussa tulee maksettavaksi uuden liiton maksua 77 euroa, mutta se maksetaan kolmen kuukauden välein. Maksan loppuvuodelta 231 euroa (kesä-joulukuu) kolmessa erässä ja tämä siis tekee 33 euroa kuussa. Uuden liiton maksu on fiksattu summa per vuosi, joten ei prosenttiperusteinen kuten edellisessä liitossani. En oikein vielä uskaltanut siirtyä kokonaan vain kassaan. Mietin kyllä sitäkin, mutta menneinä vuosina olen jonkin verran käyttänyt liiton palveluita (koulutuksia, uraneuvontaa, opiskeluihin apurahoja), joten en vielä oikein uskaltanut pelkän kassan varaan. En oikein tiedä mikä tässä pelottaa. Prosenttiperusteinen liittomaksu on kyllä mielestäni järjetön, jos tienaat vähänkään enemmän (toki myös jos vähemmän, mutta henkkoht minua ei haitannut maksaa reilut 20-30 euroa kuussa, kun palkkani oli 2.000 – 3.000 euron välillä, mutta nyt kun palkka alkaa olla yli 4.000 euroa niin alkaa ärsyttää). En ymmärrä miksi maksaa samasta palvelusta enemmän vain siksi, että palkkani nousee. Ja vielä kun liittoni syyskokouksessa suoraan sanottiin, että prosentin jäsenmaksu tulee nousemaan vuonna 2020 niin se oli sitten siinä. En tule enää olemaan liitossa, jossa on prosenttiperusteinen maksujuttu, jos nyt ylipäätään liittoon aion kuulua (kassaan tottakai).

Lounaskulut ylittyivät siksi, että viitsin hädin tuskin viedä eväitä. Olisinko vienyt joku kaksi kertaa. Tuo summa ei ole edes ihan totuudenmukainen, koska maksoin muutaman lounaan käteisellä. Ruokarahoja jäi noin 40 euroa rahapussiin kesäkuulta ja lounasbudjetti oli ylittynyt niin tämä näytti hyvältä keinolta kiertää tilanne. Todellinen summa mikä meni lounaisiin, lienee siinä 100 euron luokassa. Toki tähän vaikutti myös kotimaan työmatkailu, jolloin omia eväitä on suhteellisen vaikea kuljettaa mukanaan :D

Säästöön sain kesäkuussa 722 euroa eli 26%. Kesäkuussa palkkaa tuli vain ja ainoastaan ihan peruspalkka, ei mitään ekstraa. Olen niin iloinen, että asuntosäästökuuri on ohi ja voin taas alkaa miettiä uusia osakeostoja pitkästä aikaa. Lainannosto on taaksejäänyttä elämää ja enää en voi lainasummaa pienentää muuta kuin tekemällä peruslyhennyksiä ja lisälyhennyksiä. Onneksi nyt heinäkuun palkkakauden palkassa tuli vuosittaiset bonukset sekä puolet lomarahoista, joten näiden turvin pystyin laittamaan pari tuhatta euroa suoraan osakeostotilille odottamaan seuraavia siirtoja. Mutta tästäkin lisää sitten erillisessä postauksessa.

Niinsanottu hyvinvointikategoriani (entinen ravintolakategoria; palannen tähän nimeämiseen, koska suurin osa tämän kategorian kuluista menee ravintoloihin, huoh) ylittyi huimasti johtuen lähinnä kahdesta syystä – kesä alkoi ja sitä myötä terassit ja ystäviäni oli käymässä luonani yhden viikonlopun, jolloin tuli hengailtua (eli syötyä ja juotua) kaupungilla aikasta paljon. Muutenkin nyt kun muutto lähestyy niin olen vähän menettänyt innon ostaa ruokaa = kokata kotona. Tekosyitä löytyy. Jos jotain positiivista tästä voi hakea niin on ainakin erittäin selkeä säästökohde, josta voi heti leikata, jos tulot laskevat.

Yllätyskategoria meni yhteen kuluun, ostin teatteriliput itselleni ja vanhemmilleni heinäkuulle. Sukkabudjetti alittui! Sain Lindexilta hyvän tarjouksen osta-kaksi-saa-kolme, joten ostin kuusi paria sukkia. Eiköhän niillä taas pärjätä jonkin aikaa. Muuten en ole vaatteita nyt ostanut kahteen kuukauteen huhtikuun vaatetuhlailujen jälkeen, eikä kyllä ole suuremmin ollut tarvekaan. Nyt heinäkuulle olen budjetoinut 300 euroa vaatteisiin, mutta katsotaan jaksanko shoppailla. Halu olisi vähän laadullistaa muutama t-paita ja toppi, mutta siis määrällisesti en tarvitse mitään uutta.

Hygienia/lääkkeet-kategoria oli poikkeuksellisen suuri tässä kuussa, koska ostin kokonaan uuden ihonhoitosarjan. Poikkeuksellisen mahtava hankinta! Kävin talvella kasvohoidossa, josta sain näytepakkauksenia eräästä minulle uudesta tuotesarjasta. Tykkäsin tuotteista ja onnistuin löytämään ko sarjaa kahden viikon näytepakkauksen. Tykkäsin vielä enemmän sarjasta! Ja nyt sitten tilasin koko paketin eli puhdistusmaito, kasvovesi, päivä- ja yövoide. Olen koko Helsinki-ajan kärsinyt enemmän tai vähemmän aknesta. Olen ollut aika vakuuttunut, että kyse on stressiaknesta, koska se saattoi puhjeta ihan yllättäen ja kadotan ihan yhtä yllättäen. Minulla on myös atooppinen iho ja se on ollut pahempi nyt kuin pitkään aikaan. Mutta ihan uskomatonta: nyt tämän uuden sarjan myötä kaikki ihovaivani näyttävät kadonneen.. Tästä on nyt kuukausi, kun tuotteiden käytön aloitin ja koko tämän ajan ihoni on ollut poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Kannattava investointi! Muutenkin päätin alkaa satsaamaan enemmän ihonhoitoon eli tuotteisiin ja ihan kasvohoidossakäyntiin. Minulla on siihen varaa, joten miksi ei. Hyvä iho on kuitenkin aika tärkeä juttu. En ole ikinä oikein meikannut päivittäin, mutta nyt tämän viimeisen vuoden aikana, kun iho on huonossa kunnossa, olen ”joutunut” meikkaamaan päivittäin. Mitä luksusta, kun näin ei enää tarvitse tehdä (en ole meikannut nyt lainkaan 1,5 viikkoon).

Olikohan sitten enää mitään muuta. Olen tosi helpottunut, että maksimoitu säästäminen loppui nyt. Vähän deja-vu viime kesältä, kun reilun vuoden säästämisen jälkeen sain vararahastoni täyteen ja enää oli tarkoitus laittaa vain se 15% sijoitussäästöön kuussa (Dave Ramsey askel 4). Sitä kesti pari kuukautta ja menin ostamaan tämän asunnon ja sitten aloin säästämään asuntoa varten vähän ekstraa... Eli josko nyt pääsisin oikeasti DR-askeleelle 4 ja saisin kasvatettua tuota sijoitussalkkua. Olen hyvin perinteinen suomalainen tosiaan siinä mielessä, että suurin osa varallisuudestani on kiinni kodissani. Se on tarkoitus nyt hitaasti ja varmasti muuttaa.

Mutta jos et jaksanut lukea koko pitkää sepustustani niin alla toteutuneet kulut excelissä niin voit myös pikaisesti vilaista, että miten rahani kesäkuun palkkakaudella käytin! 

1 kommentti:

  1. Olisi kiva tietää, mikä tepsi ihollesi. Nimimerkillä stressi-iho?

    VastaaPoista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...