lauantai 15. kesäkuuta 2019

Alkukesän ajatuksia ja muuttokulujen pohdintaaMinulla oli tarkoituksena pitää kesäkuun ajan rahankäyttöpäiväkirjaa, mutta kyllästyin jo kolmen päivän jälkeen. Tätä piti seurata blogissakin ja ehdin jo perustaa tälle oman sivunkin, mutta poistin sen nyt, koska homma ei oikein lähtenyt käyntiin. Toiste sitten.


Muutto lähenee ja halu ostella kaikkea uutta vaihtelee. Pari viikkoa sitten sain aivan järjettömän halun ostaa vaikka mitä uutta - uuden ruokapöydän, maton, verhot vaikka mitä. Onneksi ostohalu on ainakin taas toistaiseksi taltutettu eikä juuri nyt tällä hetkellä ole kiinnostusta ostaa mitään uutta vanhojen tilalle. Ostohaluissani kuitenkin jo päätin, etten osta yhtään mitään uutta ennen muuttoa vaikka kuinka löytäisi jonkun ihan täydellisen jutun. Muuton jälkeen saan maltillisesti, harkiten ja budjetoidusti ostaa jotain uusia juttua, mutta en ennen.


Tarvitsen kyllä muutaman uuden jutun, koska näitä minulla ei juuri nyt ole. Näitä on:


Pyykinpesukone


Jätin aikoinaan Helsinkiin muuttaessani vanhan pyykinpesukoneen vuokralaisilleni. Kun vuokralaiset muuttivat pois ja myin asunnon niin pyykinpesukone meni siskoni perheelle, joilla hajosi pesukone juuri sopivasti. Pesukone on edelleen siskollani. Voisin toki pyytää tämän takaisin itselleni, mutta kone on 10 vuotta vanha ja olen saanut sen alunalkaeen isäni työn kautta ilmaiseksi käytettynä. Ja haluan kuivaavan pesukoneen. Kun on pieni asunto niin pyykin kuivaminen sisätiloissa on sekä tilaavievää että kosteuttatuovaa. Pyykinpesukoneen itseasiassa ostin jo (ensimmäinen hankinta uuteen kotiin!). Hinta oli 700 euroa + kotiinkuljetus 50 euroa.


Parvekehuonekalut


Olen siis nyt 1,5 vuotta elänyt ilman parveketta, joten parvekekalusteille ei ole ollut tarvetta. Tampereen asunnossani oli parveke, mutta siellä oli isäni rakentamana build-in-bench, joka siis meni myynnin yhteydessä luonnollisesti uudelle omistajalle. Siellä oli myös pieni pöytä, joka on nyt siskollani. Muuta sinne ei oikein mahtunutkaan. Uusi parvekkeeni on lasitettu ja valtava! Noin 12 neliötä. Ensimmäiseksi haluan sinne sohvaryhmän, jonka aion hankkia Ikeasta. Hinta-arvio tälle on 600 euroa. Ruokapöytä parvekkeelle myös mahtuu, mutta tätä en heti aio ostaa, koska todennäköisesti onnistun hankkimaan sinne ruokapöydän jo olemassa olevista jutuista (joko haen vanhan pöydän siskoltani tai sitten laitan parvekkeelle nykyisen ruokapöytäni; uudessa kodissa on saareke, joka mahdollisesti voisi toimia ruokapöytänä). Mutta tämä selviää kun pääsen muuttamaan.


Pyyhkeet


Konmari-kirjoituksissa kirjoittelin pyyhetilanteestani: minulla on siis käytössä kaksi kylpypyyhettä ja kaksi käsipyyhettä. Nämä ovat olleet nyt käytössä sellaiset 3-4 vuotta ja alkavat olla aika heikossa hapessa, joten tarvitsen uudet. Olen vähän katsellut Marimekon pyyhkeitä ja hintaa uusille tulisi joku 120 euroa.


Imuri


Haluan uuden imurin. Vanha on noin 5-6 vuotta vanha ja sinänsä ihan toimii vielä (tai olisi korjattavissa, se putki juttu on vähän irrallaan ja yksi kohta on jo korjattu ja liimattu/teipattu ja imuteho on heikentynyt tässä viime aikoina - senkin varmaan voisi korjata kun alkaisi selvittämään asiaa), mutta haluan uuden. Olen jo katsonut sopivan ja sen hinta on 150 euroa. En ole vielä ostanut.


Vierasvuode


Tarvitsen vieraille jonkinlaisen majoitusmahdollisuuden ja olen päättänyt hankkia kunnon vierassängyn (pyörillä, taitettavan). Tiedän jo mitä haluan ja hinta on 200 euroa.


Taideteos


Uuden asuntoni seinät ovat valkoiset ja huutavat värikästä taidetta. Olen jo vuosia suunnitellut ostavani oikeaa taidetta ja nyt aion sen vihdoin toteuttaa. Joskus syksyllä tosin varmaan vasta. Budjetti tälle on 500-1000 euroa.


Olen varannut muuttoon ja ylläoleviin hankintoihin (taideteos poisluettuna) 3.000 euroa. Tämän olisi siis tarkoitus kattaa muuttoauto&miehet, pikkuhankinnat (esim uusi vessaharja), muuttoporukan ja itseni ruokkimisen muuton aikana, ylimääräiset sähkökulut (maksan hetken aikaa kahdesta asunnosta sähköt samaan aikaan) ja muita yllättäviä kuluja. Tavarahankintoihin tulee menemään 1.820 euroa (750+600+200+150+120) ja sitten noihin muihin loput. Muuttomiehet tulevat maksamaan noin 300-400 euroa ja sitten noin 800 euroa on noihin loppukuluihin. Uskoisin, että 3.000 euron budjetti on ihan realistinen.


Mistä tämän 3.000 euroa aion sitten taikoa?? :D


Olen nyt puolen vuoden ajan säästänyt uutta asuntoa varten 4.000 euroa. Tästä 2.000 euroa sijoitan vielä suoraan asuntoon (eli nostan lainaa 2.000 euroa vähemmän kuin syksyllä on sovittu) ja sitten 2.000 euroa tulee näihin muuttokuluihin. 1.000 otan ensi viikon palkasta, jolloin maksetaan taas vuosittaiset bonukset ja kesälomarahat eli palkka tulee olemaan melko huima.


Lainannosto on nyt alkuviikosta. Olen tässä reilun vuoden elellyt täysin velattomana ja tottunut siihen, että tilillä on (minulle) huimia summia rahaa. Nyt tämä tulee muuttumaan ja rahat tilillä muuttuvat asuntovelkalukuihin... Jännä nähdä miten tämä tulee vaikuttamaan fiilikseen. Juuri nyt en malta odottaa, että saan vihdoin taas asuntolainalyhennykset rullaamaan ja pääsen vihdoin taas maksamaan omaa eikä tarvitse maksaa muille. Mutta tämän näkee sitten alkuviikosta, kun tilillä oikeasti tapahtuu aika isoja muutoksia.


Mitäs muuta? Kesäloma lähenee ja enää neljä päivää töitä. Stressi vaivaa, koska kaikki tuntuu taas jäävän kesken ja jotenkin on sellainen olo, että pitäisi saada asioita tehtyä loppuun/valmiiksi ennen lomaa. Mutta ei se niin vain mene. Kun loma alkaa niin loma alkaa ja asiat jäävät siihen malliin missä ne ovat. Kesäloma on kuitenkin sen verran lyhyt aika, ettei siinä suuria ehdi tapahtua. Oma kokemukseni on, että tämän päivän työelämässä ei mikään enää valmistu milloinkaan. Ei ole enää sellaista,että saisit siivottua pöydän ennen lomaa. Töitä on niin paljon nykyään, ettei niitä koskaan saa tehtyä vaikka kuinka yrittäisit. Joten turha siitä stressata (vaikka stressaahan sitä silti..).


Ja nyt on kesä! Pitää muistaa keskittyä tähän eikä murehtia kaikkea turhaa. Tein jo kesäloman bucket-listan ja siellä on lähinnä vain pitkään nukkumista, uimista ja lenkkeilyä. Uskon vakaasti, että ne onnistun lomalla toteuttamaan.


Kivaa kesänalkua kaikille lukijoille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen ...