lauantai 22. joulukuuta 2018

Joulua ja budjettia


Mun joulukuun budjettikausi on loppunut. Säästöön sain noin 25% (+käteissäästö) ja loput meni kulutukseen. 

Isoimmat ylitykset oli sitten lopulta joululahjoissa ja hyväntekeväisyydessä. Ostin siis kolme joululahjaa mun kolmelle siskontytölle, nuorimmalle fyysisen lahjan ja kahdelle vanhemmalle lahjakortit. Olin budjetoinut 30 euroa per tyttö, mutta nuorimman tavaralahjan hankkiminen oli yllättävän vaikeaa (en ymmärrä miksei keskustan kaupoissa voi olla niitä leluja joita mainostetaan lehdissä ja joita lapset siis toivovat…) ja budjetti ylittyi tässä roimasti (koska piti ostaa se asia minkä satuin löytämään) niin laitoin sitten tasapuolisuuden nimissä enemmän euroja myös vanhempien tyttöjen lahjakortteihin. Hyväntekeväisyyden kanssa vähän innostuin – lahjoitin yhden Vennerin ruokakassi 60 euroa ja sitten Hopen joulupuukeräykseen ostin 30 euron arvoisen lahjakortin. Ravintolabudjetti taas jossain määrin ylittyi, mutta en nyt jaksa mennä siihen sen enempää.
 
Terveyskulut menivät myös yli johtuen siitä, että maksoinkin samassa köntässä loka-marras-joulukuun terapiat, mutta vuorostaan sitten tammikuun budjetissa näitä ei mene lainkaan (olin budjetoinut että joulukuun käynti olisi mennyt tammikuussa). Seuraava terapia-aika on vasta tammikuun palkan jälkeen, joten se menee helmikuun budjettiin. 

Suurin säästö tuli Berliinin reissuun varatuista rahoista. Itselläni meni reissulla tasan nolla euroa. Järjestin matkan vanhemmilleni ja enolleni ja oli jo sovittu, että he maksavat lentoni ja hotellini. Yllätyksenä tuli, että he maksoivat myös kaikki kuluni paikan päällä. Rahaa meni paikan päällä vain ruokaan, sisäänpääsyihin ja liikkumiseen. En ostanut mitään. Isäni osti minulle lahjaksi Ampelmann-heijastimen. Matkasta säästyneet rahat menivät kaikki asuntosäästötilille. 

Olen joulukuun budjettiin ja toteumaan tyytyväinen. Jotenkin minulle sopii paremmin tapa, että laitan kaikki kuukausibudjettiini enkä kikkaile sinking-funds-jutuilla. Tein niin, että jätin entiselle sinking-funds-tilille 1.000 euroa ja se olkoon sellainen ensimmäinen puskuri, jos tulee jotain isompia kuluja joita en peruspalkallani pysty kattamaan. Kaiken ylijäämän laitoin asuntosäästöön. Asuntosäästötilin kasvattamisen into on siis vain lisääntynyt tässä viime aikoina, joka johtuu täysin siitä, että olen ostanut asunnon. Kyse on kesällä valmistuvasta uudiskohteesta. Lainat plus muut on sovittu, mutta tässä on vielä puoli vuotta aikaa saada lisää säästöön, jotta minun ei tarvitsisi välttämättä nostaa ihan koko summaa lainaa, mitä on nyt sovittu. Kirjoittelen tästä enemmän myöhemmin, kun ennätän saada ajatuksiani paperille. 

Joulukuu on ollut aika kuluttava ja olenkin tehnyt jo uuden vuoden lupauksen, että ensi vuonna otan rauhallisemmin ja oikeasti pidän huolta jaksamisestani. Olen jo nyt pitänyt itselleni puhelin+some-lakkoa ja tällä on kyllä iso merkitys hyvinvointiin. Mieli ja kroppa ovat rauhallisempia, kun eivät altistu jatkuvalle informaatiotulvalle ja sinisen valon tuijotukselle. Joulu ei ole oikein mun juttu (lähinnä siksi koska en ole ikinä tehnyt omaa joulua vaan aina osallistunut vain muiden jouluihin) ja aiheuttaa jonkin verran ahdistusta. Haaveilen jo ensi joulusta, jonka olen päättänyt viettää kotona yksin! :D Nyt olen siis lapissa, joka on aivan ihanaa, mutta koen todella stressavaksi muiden ihmisten jouluhössötyksen. Olen hidas ihminen ja en jaksa oikein pysyä muiden vauhdissa ja koen huonoa omaa tuntoa siitä, etten jaksa touhuttaa ja puuhata kuten muut.  Yritän tässä löytää tapapainoa siinä, että otan huomioon myös muiden tarpeita ja osallistun yhteiseen tekemiseen (=hössötykseen;)), mutta että samalla saan myös rauhallisia hetkiä itselleni ja teen itselleni tärkeitä asioita omassa tahdissani (hiihtolenkkejä, saunaa, meditaatioa, lukemista ja yksinoloa). 

Hyvää joulua jokaiselle <3 Toivottavasti pystyt mahdollisimman hyvin viettämään sellaisen joulun kuin on sinulle juuri se oikea!

Tässä vielä budjetin lopputulema excelissä: 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rahantuhlauspäivä

Pitkästä aikaa oli kunnon rahantuhlauspäivä kaupungilla. Hieman jännittää listata kaikki, mitä tänään tuhlasin, niin ajattelin tehdä postauk...