lauantai 14. huhtikuuta 2018

Budjetti solmussa

Nyt tarvitsee tehdä budjettitunnustus: se on ihan sekaisin. Tein budjetin kyllä maaliskuun lopussa, mutta taitaa olla etten yhtään pysty noudattamaan sitä. Muutenkin budjetista oli tulossa ns nolla-budjetti eli säästöön oli jäämässä vain noin 100 euroa. Mutta katsotaan nyt jääkö sitäkään vai mennäänkö miinuksen puolelle. Viikko aikaa tuomioon...

Tai no. Oikeastaan menin jo miinukselle. Mutta syy oli siinä, että löysin uuden asunnon ja maksoin takuuvuokran. Tähän mulla oli rahaa erillisellä säästötilillä (eri kuin vararahasto), joten olin siis varautunut tähän. Eli en taida laskea tätä ylitykseksi sittenkään.

Olen vähän yrittänyt miettiä syitä näihin budjettisolmuihin. Tahtotila on vielä kova noudattaa budjettia, mutta jotenkin elämä on nyt tullut väliin.

Seuraavia syitä sain aikaiseksi:

- En pysty laittamaan ruokaa nykyisessä asunnossa, minimoin ruoan ostamisen tänne. Lisää valmisruoan ostoa sekä ulkonasyömistä.
- Noin viiden viikon ajan elämässäni on ollut uusi ihminen. Hän tietää jossain määrin säästö- ja rahankäyttöjutuistani (esim käteisen käytöstä), mutta en ihan täysillä ole vielä viitsinyt paljastaa fanaattisuuttani (eli esim säästelemään ruokakaupassa että ostettaisiin aina halvinta juttua..)
- En köki enää vain kotona (lähinnä johtuen aiemmasta kohdasta). Ja kun et köki kotona niin rahaa menee ihan eri tavalla.
- Matkustan nykyään töiden puolesta huomattavasti enemmän kuin ennen. Vaikka reissuista saa rahaa jälkeenpäin niin sitä ei voi välttää, että joudut syömään kalliilla lentokentillä tms. Ja esimerkiksi viime viikon reissulle jouduin ostamaan kahdet sukkahousut, jotka molemmat hajosivat melkein kättelyssä. Heihei 30€.
- On kevät. En jaksa nillittää raha-asiosta niin paljon kuin talvella kun oli kylmää ja pimeää ja oli aikaa istua kotona budjettinsa kanssa.
- Käteisen käyttö on alkanut vähän hävettämään. Se herättää paljon huomiota ja joudut sitä selittämään. Lisäksi kaikki palveluntarjoajat eivät arvosta käteisen käyttöä, koska silloin he tarvitsevat vaihtorahaa. Valitettavasti joskus vain välttääkseni huomiota olen maksanut kortilla (siis pankki). Olen ollut normaali. Juuri mitä Dave Ramsey varoittaa olemasta :D Ja toinen DV-fakta: rahaa on vain helpompi käyttää, kun käyttää muovia. Se ei satu niin paljoa, joten sitä on helpompi käyttää enemmän.
- Pitkästä aikaa olen lähdössä myös henkkoht- matkalle, joka on vienyt ja tulee viemään rahaa.
- Ja perkele kun täällä Helsingissä kaikki on vain kalliimpaa.. :D

Siinä kait niitä. Toki yksi syy on tämä asuntosotku, joka aiheuttaa ylimääräisiä kuluja. Mutta nyt onneksi uusi asunto on löytynyt ja pääsen muuttamaan toukokuun puolivälissä. Sen jälkeen tämä tilanne helpottaa. Kirjoitan tästä vielä tarkemmin kunhan ehdin. Olen ollut kovin vähän kotona viime aikoina, joten en ole oikein päässyt rauhoittumaan tekstien ääreen.

Mutta eiköhän tämä tästä. Vaikka vähän ärsyttää niin suuresti en tästä jaksa ottaa pulttia, koska olen kuitenkin vielä kartalla budjettini kanssa ja minulla on ylimääräisiä säästöjä vararahaston lisäksi, joista voin ottaa. Toukokuun palkasta on tulossa hyvä työmatkojen vuoksi. Ehkä oleellisinta olisi nyt tehdä muutoksia yleiseen budjettiin, tosiasia taitaa nyt vain olla, että budjettini ei voi olla enää samanlainen kuin se oli ”aiemmassa elämässä”.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tulot ja menot

Toukokuussa tuloja oli peruspalkka ja osingot. Sain osinkoja Elisalta, Marimekolta, Orthexilta ja Bolidenilta. Ensi kuussa tulee vielä Sammo...