tiistai 13. helmikuuta 2018

Sijoituksista ja sijoittamisesta

Oma talousmatkani taisi lähteä siitä, että aloin lukemaan sijoittamisesta ja halusin alkaa itsekin sijoittamaan ja vaurastumaan. Matkan varrella löysin Dave Ramseyn ja sitä myöten alkuperäinen suunnitelma (alkaa välittömästi sijoittamaan) hieman muuttui ja sijoittaminen on edessä vasta vähän myöhemmin.

Olen yrittänyt tässä jo etukäteen hahmotella omaa sijoitussuunnitelmaani. Olen lukenut sellaisia, että sijoitussuunnitelma olisi tärkeää olla ja siinä sitten pysyä. Hmph. Mitenhän siinä sitten pysytään, kun tuntuu, että ajatukseni vaihtelevat pohjoisesta etelään kerran viikossa.

Mutta joka tapauksessa, koska elettyä elämää on jo takanapäin, niin minulla on jo olemassa jonkinlaisia sijoituksia vaikka askel kolme (tai sijoitussuunnitelma) ei ole vielä valmiina (neljännellä askeleella aloitetaan vasta sijoittaminen). Dave Ramseyn ohjeiden vastaisesti olen myös laittanut näihin sijoituksiin pienen määrän rahaa askeleen kolme aikana. Syitä tähän on ollut kaksi: 1. laiskuus, en ole jaksanut selvittää pankkini kanssa, että miten kuukausisäästö katkaistaisiin ja 2. sijoitettavat summat kuussa ovat minimaalisia, joten sillä ei nyt ole ollut suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta. Eli olen antanut näiden olla.

Vaikka mieleni kihiään innostuksesta siirtyä säästäjästä sijoittajaksi niin osa minusta on ollut ihan tyytyväinen tästä viivästyksestä, koska en suoraan sanottuna tiedä, että miten tätä sijoittamista pitäisi alkaa tehdä. Olen kyllä lukenut useita kirjoja, katsellut webinaareja, kuunnellut podcasteja ym ym. Hahmotan jossain määrin eri omaisuuslajeja, olen yrittänyt ymmärtää mitä ne ETF-rahastot loppujen lopuksi ovat sekä mikä ero on passiivisilla ja aktiivisilla rahastoilla. En tiedä olenko tullut hullua hurskaammaksi.

Alustava varovainen ja ujo sijoitussuunnitelmani juuri nyt menee suunnilleen näin:

- Omistaa osakkeita - noin 10 yrityksestä, osa hyviä osingonmaksajia, osa jotain muita (mitä niin ei mitään hajua, enkä oikeastaan edes tiedä mitä tarkoittaa "hyvä osingonmaksaja" - paljonko niitä osinkoja pitää silloin tulla??)
- Sijoittaa rahoja säännöllisesti rahastoihin (toki mieluiten niihin kuluttomiin ja passiivisiin sellaisiin, ettei vain tarvitse maksaa mitään ylimääräistä - mutta sitten taas tässä aina välillä mietin, että no eikös se rahaston hoitajakin/palvelun tuottava yritys jotain palkkaa tarvitse eli eikös täysin kuluttomat rahastot ole vähän epäeettisiä :D)
- Omistaa yksi kultaharkko (en tiedä miksi, musta tämä vain olisi supersiistiä)
- Haluaisin olla myös eettinen sijoittaja ja sijoittaa siten, että siitä olisi hyötyä myös ympäristölle (ööö mitenhän tämä on mahdollista)
- En halua sijoittaa asuntoihin, koska niihin liittyy mielestäni liikaa riskejä (tosin tämä nyt on mennyt ihan penkin alle, koska ilmeisesti tällä hetkellä olen asuntosijoittaja, koska vuokraan omistamaani asuntoa..)
- En halua sijoittaa mihinkään mitä en ymmärrä (eli en kait sitten voi sijoittaa mihinkään, koska juuri nyt tuntuu siltä, etten ymmärrä mitään)
- Lienen sijoittajana enemmän varovainen ja osta-ja-pidä-tyyppi (mutta haluaisin kuitenkin vähän riskisijoituksia, jotta olisi mahdollisuuksia myös voittoihin)

Että sellaista. Itseäni tämä sijoitussuunnitelmani lähinnä naurattaa, mutta tällainen tämä nyt kuitenkin on. Tähän saumaan ei ole parempaakaan.

Ja kuten aiemmin kirjoitin, että elettyä elämää on jo takana ja pienimuotoisia sijoituksia minulla on jo taskussa vaikka sijoitussuunnitelma vielä huitelee omilla teillään. Jospa nyt avaisin tämänkin tähän kaikkien ihmeteltäväksi.

Sijoitukseni ja niiden arvo 12.2.2018

- Marimekon osakkeita 30 kpl, arvo 352 eur
- Superfonder Norge (Nordnet) 72 eur
- Superrahasto Suomi (Nordnet) 639 eur
- Nordea Säästö 25 Kasvu 2.614,45 eur
- Vuokra-asunto 1kpl (mieleni ei vieläkään ajattele omistamaani&vuokraamaani asuntoa sijoituksena, koska niin pitkään asunto oli kotini, joten on todella outoa kirjoittaa tämä tähän listaan)

Eli yhteensä 3.677,45 euroa + asunnon arvo. No on tämäkin alku. Tavoite on ylöspäin. Katsotaan miten minun käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tulot ja menot

Toukokuussa tuloja oli peruspalkka ja osingot. Sain osinkoja Elisalta, Marimekolta, Orthexilta ja Bolidenilta. Ensi kuussa tulee vielä Sammo...