tiistai 5. syyskuuta 2017

Cash is king

Yksi Dave Ramsey –metodin keskeisiä juttuja on käteisen käyttäminen. Hän puhuu ”Envelope system”-järjestelmästä. Ideana on, että tietty käteinen rahamäärä jaetaan eri kategorioiden kirjekuoriin ja sillä rahamäärällä on tultava toimeen määritelty ajanjakso (useimmiten yksi kuukausi). Pankkikorttia ei käytetä. Luottokortteja Dave Ramsey etenkin vihaa, mutta siitä kirjoitan myöhemmin tarkemmin.

Toki kaikki eivät laita rahojaan kirjekuoriin vaan on muodostunut erilaisia systeemejä, kuten ”cash clip system”, ja tähän näyttää olevan markkinoilla erikseen suunniteltu lompakkokin, jossa on useita eri lokeroita eri kategorioille. Tämä lompakko ei sinänsä sovi suomalaiseen käyttöön, koska USA:ssa kolikot taitavat olla melko harvinaisuus ja lompakossa ei ole kuin yksi kolikkopaikka.

Eli tarkoitus on jakaa tietty määrä käteistä rahaa eri kategorioihin kuten esimerkiksi ruoka, ulkona syönti, kotitaloustavarat, hygienia, vaatteet. Listaa voi jatkaa loputtomiin. Ja sitten kun raha loppuu kustakin kategoriasta, niin sitten se loppuu. Käteisen käyttö on etenkin tärkeää sellaisissa kategorioissa, jossa sinulla on ongelmia pysyä budjetissa. Esimerkiksi ruokakauppa tai ulkona syönti. 

Itse aloitin käteisen käyttämisen toukokuussa. Toukokuun palkasta 20.5. nostin ison summan käteistä, jaoin sen kategorioihin ja käytin niitä rahoja sitten koko kuun. Käteisen käyttö on ollut tosi jees, mutta itse kategoriat olivat vähän hakusessa. Ekasta kuusta unohdin kategorian sekalaiset kokonaan ja olin myös budjetoinut liian isoja summia. Aluksi jaoin eri kategorioiden rahat eri pussukoihin, mutta tämä nyt oli yhtä säätöä aina ottaa rahaa oikeasta pussukasta maksun hetkellä.. Tällä hetkellä minulla on kaikki peruskategorioiden (ruokakauppa, ravintolat, ekstrat) rahat rahapussissa köntässä ja sitten rahat joita tarvitaan kerran kuussa omassa kirjekuoressaan kotona. Otan ne sitten tarvittaessa sieltä, esim kun menen kampaajalle. Mutta siis harjoittelen tätä vasta ja mahdollisesti käytäntö tulee vielä muuttumaan. Heinäkuussa ylitin käteiskategoriani ulkona syömisessä ja maksoin kaksi ravintolakäyntiä pankkikortilla tilini ”ylijäämistä” (pidän käyttö/laskutilillä 100-200 euroa ekstraa, jos jostain syystä olisin laskenut jonkun laskun väärin tms tai jos tulee jotain hätätilanteita, muuten kaikki rahani ovat sellaisilla tileillä joihin minulla ei ole korttia). Muuten olen pysynyt budjetoidussa määrissä ja pääsääntöisesti rahaa on jäänyt yli.

Joka tapauksessa itse käteisen käyttämisestä olen pitänyt. Dave Ramsey suosittelee käteisen käyttöä, koska se konkreettisesti näyttää, että paljonko käytät rahaa mihinkin. Kortilla maksaminen on melko persoonatonta ja antaa valheellisen tunteen, että et oikeasti ole maksanut mitään. Ja tutkimusten (ei hajuakaan minkä tutkimusten, puhun tässä nyt ihan täysin Dave Ramseyn suulla) ihminen käyttää enemmän rahaa, kun hän käyttää korttia. Kun raha on fyysisessä muodossa, niin se tuntuu henkilökohtaisemmalta ja siitä on vaikeampi luopua, joten ihminen miettii vähän kauemmin, että onko kukin ostos oikeasti tarpeellinen. Kun annat oikeaa rahaa, niin se raha oikeasti poistuu lompakostasi. Kortin saat aina takaisin käytön jälkeen, joten tämäkin antaa sen virheellisen tunteen, että oikeasti raha ei kulunut.

Oman kokemukseni mukaan plussapuolia käteisen käytössä on:

-          Ei tarvitse enää miettiä, että paljonko tilillä rahaa jäljellä

-          Tiliote ei ole enää täynnä kaikenmaailman euron ostoksia sieltä ja täältä

-          Oikeasti tiedän, paljonko olen käyttänyt rahaa ruokaan, ravintolaan tms kuussa ilman että tarvitsee ynnätä nettipankissa kymmeniä eri transaktioita.

-          Käteistä rahaa on aina saatavilla – monet asiat voi maksaa kyllä kortilla, mutta ennen aina välillä tuli tilanteita, jolloin ei euron euroa löytynyt esim parkkimittariin, lahjakeräyksiin tms.

-          Rahaa on kuun lopussa kaikkeen tarvittavaan; ei ole yksi kerta kun olen mennyt sokerointiin juuri ennen palkkapäivää, tili on ollut tyhjä ja olen joutunut sen vuoksi maksamaan luotolla. Ärsyttävää. Tätä ongelmaa ei enää ole.

Tällä jatketaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...