maanantai 2. lokakuuta 2023

Lokakuun budjettisuunnitelma

Lokakuu on nyt suunniteltu ja alla tarkempi suunnitelma. Laitoin tukihakemuksen eilen menemään ja en ole vieläkään saanut päätöstä. Tämä on hieman poikkeuksellista, koska aiemmin päätös on aina tullut sen päivän iltana, kun olen hakemuksen laittanut. Huolimatta onko pyhä vai arki. Mutta nyt työllisyysrahaston sivuilla oli teksti: ”meillä on ruuhkaa”. En ajatellut tämän koskevan myös maksamisia (luulin että tämä on automaattinen systeemi), mutta ilmeisesti sitten näin on, koska päätöstä ei ole tullut. Yleensä tuki on maksettu kuun 3. päivä kun sitä on hakenut 1. päivä riippuen päivästä. Jos 3. päivä osuu pyhälle niin raha on tullut sitten ensimmäisenä arkipäivänä. Sinänsä tällä ei niin väliä itselle, että mikä päivä tulee: mun tilillä on aina se 1.000 euroa pohjakassaa ja jos on tarkoitus käyttää säästöjä niin ne voi siirtää käyttötilille ihan koska itse haluaa. On vaan niin fiksoitunut omaan päähän, että uusi budjettikuukausi alkaa sinä päivänä, kun sinne tulee se "isoin potti". Tuntuu vähän hassulta aloittaa budjettikuukausi ilman, että rahaa tulee tilille. 

Tämä on tämä ero palkanmaksuun. Palkka tulee automaattisesti aina samana päivänä joka kuu (ainakin siis omissa työpaikoissa) ja jos päivä osuu pyhälle, niin palkka tulee pyhää edeltävänä arkipäivänä. Tuet tulevat aina jälkikäteen. Ja aikuiskoulutustuen kanssa tukea pitää itse muistaa hakea joka kuukausi. Onneksi itselleni tämä ei ole ongelma, koska olen kovin pedantti tämän rahan kanssa, joten ei ole ollut ikinä ongelma muistaa hakea tukea joka kuun ensimmäinen päivä. Omasta mielestäni tämä on ihan hyvä systeemi, koska samalla kun tukea hakee, niin järjestelmä katsoo edellisen kuun tulot ja laskee tuen oikean määrän riippuen muista saaduista tuloista. Näin ei ole riskiä siitä, että joutuisi palauttamaan tukia. Ja jotenkin se tuntuu ihan reilulta, että itse pitää nähdä vähän vaivaa tuen hakemiseen, koska se on ns ilmaista rahaa.

Nyt lokakuussa tulee myös toinen osinkokierros, joten osinkokertymä on myös ihan kiva (ja on tosi perseestä, ettei pääomatulot vaikuta tuohon aikuiskoulutustukeen, mutta se on toisen tekstin asia se..). Otan myös säästötililtä 500 euroa, joten ”tulot” ovat tosi hyvät. Syyskuussa tosiaan yritin selvitä ilman säästöihin kajoamatta, mutta en onnistunut (vaikka niin kehuin, etten nykyään enää ylitä suunniteltua budjettia, heh :D). Tästä lisää myöhemmin, mutta tässä vaiheessa tätä mun opintovapaata on pakko myöntää, että omalla kohdallani olen huomannut mahdottomaksi selvitä vain aikuiskoulutustuella. Tämä harmittaa mua aika paljon ja olen jossain määrin pettynyt omaan itsehillintääni rahan kanssa. Ehkä se on yhdistelmä sitä, että niitä säästöjä kuitenkin on, josta ottaa lisää ja toiseksi olen tässä vuosien aikana rakentanut oman kulurakenteeni aika isoksi ja tätä on ollut yllättävän vaikea muuttaa. Tässä on ollut vähän itsereflektoitavaa.

Lainanlyhennys on kyllä aika huima nyt, kun oma korkoni pomppasi 4,4%:n. Olin laskenut, että kk-summa olisi siinä 980 euroa, mutta laskin pari kymppiä väärin. Sinänsä ihan positiivista - olin siis laskenut, että lyhennys olisi 400 euroa ja korko melkein 600 euroa, mutta summa jakaantuukin näin, että lyhennys on n. 460 euroa ja korko n. 550 euroa. Tuleva sähkölasku myös hieman jännittää. Nyt on ensimmäinen kerta kun maksan korkeamman sähkön mukaan. Mähän siis päädyin kiinteähintaiseen sopimukseen (noin 9,5s/kWh) ja tällä hetkellä tämä näyttää ei-niin-fiksulta päätökseltä. Mulla oli tähän syyni, joita voi lukea tuolta aikaisemmasta tekstistä. Mutta toki päätös nyt hieman mietityttää, kun sähkönhinta on niin alhaalla ja kiinteiden sopimustenkin hinnat ovat siinä 8 sentin pinnassa. Sen takia tuo sähkölasku hieman jännittää. Olen ihan sujut asian kanssa, jos lasku pysyy tuossa satasen pinnassa, mutta jos olen laskenut jotenkin väärin ja lasku tulee olemaan paljon yli 100 euroa niin sitten kyllä hieman vituttaa (näin kauniisti ilmaistuna).

Vapaa-aikaan laitoin tuplat vs syyskuu, koska yllättäen en pysynyt vapaa-aikabudjetissa syyskuussa (tämä ikuinen akilleenkantapääni). Tämä johtui pitkälti siitä, että mun pitää nyt koulun vuoksi ravata kerran viikossa Helsingissä ja tämä aiheuttaa etenkin junalippukuluja, mutta myös jonkin verran on pakko päivän aikana syödä jotain matkalla. Toki otan myös eväitä, mutta reissut kestävät sellaisen 10 tuntia niin on hieman hankalaa rahdata sellaista ruokamäärää repussa (toki mahdollista, mutta jos ei ole pakko niin itse olen hieman laiska näin toimimaan).

Muuten ei mitään erikoista ole tiedossa. Sijoituksiin laitoin nyt pari sataa, koska kiinnostelee kovasti ostaa lisää Mandatumia tässä alkuvaiheessa, kun sitä Sampo-omistusten myötä ilmestyi omaan salkkuuni. Mielenkiintoista seurata tätä erkaantumista – jotain positiivista seurattavaa pörssissä pitkästä aikaa!

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tienaako päivärahoilla?

"Päivärahalla työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkan aiheuttaman elantomenojen lisäyksen. Verohallinto määrää, mikä on verovapa...