keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Ensimmäinen vuosibudjetti (ensimmäinen yritys)

Erään lukijan kommentista innostuin alkaa hahmottelemaan itselleni vuosibudjettia. En ole siis tätä tehnyt (vain jälkikäteen katselmuksia). Jotenkin on tuntunut liian hankalalta katsoa totuutta silmiin. Taidan toivoa, että olisin pienikulutuksisempi kuin mitä todellisuudessa olenkaan. Kun ei tee vuosibudjettia niin voi joka kuukausi huijata itseään tekemällä pieni budjetti ja sitten vain ylittää se! Kätevää :D

Mä tein vuodelta 2019 vuosikulutuskatsauksen (teksti löytyy täältä: Glendora&Raha: Vuoden 2019 tulot ja menot), joten vertailulukuja löytyi. Yksi ilta naputtelin myös vuoden 2020 kulut exceliin ja sain näin kaksi mennyttä vuotta referenssiksi. Sellainen disclaimeri tähän, että kulukirjanta muuttuilee ja mun tapani kirjata kuluja ekstra-kategoriaan saa aika paljon sekaannusta. Samoin säästän melki joka kuukausi rahaa kulutussäästötilille, josta aina maksan isompia kuluja. Nämä eivät näy budjetissa oikeastaan lainkaan. Tänä vuonna yritän nyt vähän korjata tätä, mutta aiempia vuosia en jaksa alkaa korjaamaan. Eli osa kuluista on vähän muistinvarassa (esim muistan hyvin, että maksoin PT-tunneista yhteensä 2.000 euroa + 800 euroa, mutta en löydä mitään merkintää tuosta 800 eurosta – muistan maksaneeni tämän säästötililtä), mutta aika linjassa luulisin olevani. Tälle vuodelle on ainakin nyt tarkempi seuranta (teen vuosiseurantaa nyt kuukausittain; helpompi muistaa kulut), joten sittenhän sen viimeistään näkee kuinka väärässä tai oikeassa olen!

 Alla itselleni hahmottelema vuosibudjetti vuodelle 2021. Vieressä vuodet 2019 ja 2020, että mitä olen kuluttanut aiemmin näihin kategorioihin ja mikä on suunnitelmani tälle vuodelle. Olen pilkkonut vuosibudjetin osiin ja kootut selitykset alla. Tekstin ihan lopusta löytyy sitten vuosi yhdellä silmäyksellä. Tavoite on tehdä sitten koonti tammikuussa 2022, että miten meni ja oliko vuosibudjetti mitenkään realistinen.




Nettotulot arvioin vähän viime vuotista pienemmiksi. Bruttona tulen saamaan enemmän, mutta kiitos Tampereen verottajan käteen jää vähemmän. Reilua. No mutta on niin mukavaa asua Tampereella <3 




Seuraavana on ns pakolliset menot. Asumiskuluja on syytä vähän nostaa, koska viime vuonna olin muutaman kuukauden maksamatta asuntolainaa. Tämä pitää siis sisällään asuntolainan, -koron, vastikkeen, sähkön ja veden. Vakuutuksen oletan hieman nousevan, koska niinhän ne aina nousee. En aio kilpailuttaa (tein sen syksyllä 2020). Liitonmaksu on tiedossa ellen nyt jostain syystä eroa liitosta ja vaihda pelkkään kassaan. Tuskin. Minulla käy nykyään säännöllisesti siivooja. Summasta saan noin puolet verovähennyksinä takaisin, mutta en sitä nyt tähän laske. Palvelu pitää myös sisällään ruoan kotiinkuljetuksen, johon alan olla koukussa. Ruokakauppaan lasken menevän 300 euroa per kuukausi. Hyväntekeväisyyttä olisi hyvä vähän korottaa. Minulla menee kk-lahjoituksina 30 euroa, joko lisään tätä tai teen muutaman ekstra hyväntekeväisyyslahjoituksen vuoden aikana. Bussikortin saan ladattua työnantajan tarjoamalla epassilla, mutta budjetoin kuitenkin muutaman satasen tähän joka on lähinnä tarkoitettu taksimatkoja varten. Mahdollisesti jokunen bussilippu pääkaupunkiseudulla, kun sielläpäin liikun. Tässä näkee kyllä Tampereen ja Helsingin eron vaikka nyt tuota veroprosenttia tuossa aiemmin kritisoin (vuosi 2019 vs 2021 liikkumisessa).



Sitten ei ne pakolliset menot. Ensin ruokaan liittyvät. Lounaisiin tähtään menevän max 30 euroa per kuukausi. Ravintoloihin max 100 euroa per kuukausi, mutta vähän jo budjetoin tähän ekstraa. Tunnetusti olen tässä kategoriassa umpisurkea pysymään budjetissä, mutta haluaisin nyt tuosta parista tonnista selkeästi alaspäin.




Seuraavana sitten ”itseensäpanostamis”-kategoria. Kosmetiikka pitää sisällään ihonhoitoon ostetut tuotteet ja lääkkeet. Minulla on atooppinen iho ja siihen käytän jonkin verran lääkevoiteita, että saan pidettyä atopian kurissa. Saan myös kelakorvausta perusvoiteisiin. Eli tämä ei pidä sisällään lääkkeitä sairauksiin. Kosmetologille minulla menee rahaa; käyn säännöllisesti ihokarvojen sokeroinnissa ja nyt 40-vuotiaana olen päättänyt kolmen kuukauden välein kasvohoidossa. Ennen kävin 1-2 kerran vuodessa. Kampaajallekin ajattelin yrittää useammin. Tuskin onnistun. Ainoa kategoria missä minulla on vaikeuksia päästä budjettiin :D Hierojaan ei ole menossa rahaa, koska saan käydän hierojalla työnantajan piikkiin.


Harrastuksiin arvioin menevän 400 euroa vaikka saan myös töistä rahaa tähän. Olen laskenut, että työstä saamani harrastusraha menee melkeimpä kokonaan tanssitunteihini eikä edes riitä. Joten budjetoin myös vähän muutakin kuten jos haluan mennä kielikurssille, taidekurssille tms. Terveyteen budjetoin 500 euroa. Minun on pitänyt mennä silmälääkärille jo vuosikausia ja nyt 40-vuotiaana lienee oikea aika. Gynekologille pitäisi myös mennä, viime käynnistä on pari vuotta. Aikaisempina vuosina on mennyt lähinnä hammashoitoon rahaa ja siihen on myös tarkoitus käyttää rahaa tänäkin vuonna. Sairauksien hoitamiseen tarvittavat lääkkeet menee myös tästä budjetista (oletan siis että tarvitsen vain jotain tyyliin buranaa, satunnaisen antibioottikuurin tms). Toivottavasti en sairastu vakavasti, mutta jos sairastun niin tämä budjetti ei ole sitä varten. Vapaa-aika on kaikki mitä teen vapaa-ajalla; leffat, teatterit, baletti, keilaus, museot tms tms. Kuten näkyy vuosi 2020 oli all-time-low, mutta toivon, että tilanne muuttuu (ja korona alkaa olla voitettu). Ainakin museokortin aion uusia, oli tilanne mikä oli.




Viimeisenä vielä tällainen tavara-hankintakategoria ja matkustus, lahjat tms. Vaatebudjetin nyt asetin 1.500 euroon enkä 2.000 kuten ensin aioin. (Tuo 2020 vaatteisiin mennyt raha näyttää pienemmältä kuin aiemmin kirjoitin, mutta siis joulukuun budjettikauteni loppuu 20.12. ja ostin sen jälkeen reilulla satasella vaatteita. Vaatekirjoitukseni tein ihan kalenterikuukausien mukaisesti.)

Tavaroita en nyt suoraan keksi mitä tarvitsen, mahdollisesti jonkun kirjan tulen ostamaan (iPadini vetelee suht viimeisiään 10 vuoden iässä, mutta yritän sinnitellä tämän kanssa lopulliseen hajoamiseen asti eli toivon ettei tapahdu tänä vuonna). Tavaroissa myös näkee, etten ole ihan kunnolla budjetoinut tavarahankintoja aiempina vuosina. Luulisi, että tämä olisi ollut helppoa, mutta en saanut mitään selvää exceleistäni tavarahankintojen osalta enkä jaksanut alkaa tätä kaivamaan. Ongelma on varmaan se, että tavarahankinnat hajautuu niin moneen kategoriaan; muuttoon, ekstraan, jouluun, matkustukseen, lomailuun (esim kesälomalla hankitun kirjan olen saattanut kirjata lomakuluihin). Ja isompia hankintoja olen maksanut säästötililtä eli näistä ei ole kirjausta excelissä.

Haluan uudet silmälasit tänä vuonna ja tämän budjetoin erikseen. Moni varmaan kysyy siellä, että miksi ihmeessä, koska juuri kaksi vuotta sitten olen ostanut uudet lasit. Syy on siinä, että inhoan näitä nykyisiä laseja. Näytän dorkalta ja lasit painavat ja aiheuttavat päänsärkyä (on yritetty säätää sata kertaa, on vain ihan vääränmalliset mun päähän). Nyt kahden vuoden jälkeen annan itselleni luvan vaihtaa nämä epämiellyttävät lasit uusiin. Yhdistän hankinnan silmälääkärikäyntiin, koska lähinäköni huononee huonontumistaan. Toivottavasti en tarvitse kaksitehoja. Uusia aurinkolaseja en tarvitse. Matkustukseen nyt budjetoin vuoden 2019 mukaisesti. Tuskin matkustan ulkomaille tänä vuonna, mutta mahdollisesti kotimaan matkailua tekisin vähän enemmän kuin vuonna 2020. Vuonna 2020 en matkustanut yhtään mihinkään paitsi Helsinki-Tampere väliä.

Aion vielä vähän rempata uutta kotiani nyt keväällä ja tarvitsen uuden keittiön valaistuksen. Mahdollisesti ostan kolmannen nojatuolin olohuoneeseen (en omista sohvaa). Joka tapauksessa budjetoin tähän rahaa. Lahjoihin en aio käyttää yhtä paljon kuin vuonna 2020. Muutama isompi läheisen juhla on tulossa, mutta ei mitään 2020 verrattuna jolloin maksoin yksin priva-polttarit yhdelle läheiselle ystävälleni ja se vei aika paljon rahaa.



 

Sitten muutama sellainen kategoria mihin en budjetoinut mitään tälle vuodelle vaikka rahaa niihin kului kahtena aiempana vuonna. Passia luonnollisesti en tarvitse heti uutta, vasta viiden vuoden päästä. Kukkiin mulla meni jotenkin tosi paljon rahaa ja tästä ehkä nyt vähän pihistelen. Parvekekukat aion hankkia, mutta näille en tee mitään erillistä budjettia – mennee vaikka tavarakaterogiaan. En oikein muista miksi päätin 2020 erikseen raportoida kukka-ostokset. Hesaria en aio tänä vuonna hankkia. Minulla on käyttöoikeus Aamulehteen ja se riittää. TOIVOTTAVASTI EN TODELLAKAAN MUUTA TÄNÄ VUONNA. PT-kulut on nyt hoidettu, minulla on tarpeeksi tietoa ja ymmärrystä, että miten hommat pitää hoitaa. Nyt vain pitää jatkaa tekemistä. Jouluun en ajatellut budjetoida rahaa erikseen vaan joululahjat ovat lahjakategoriasta (2020 joulunkulut ovat pelkkiä lahjakuluja). Pankkikulut ovat toistaiseksi historiaa pankin vaihdon myötä. Terapiassa en enää käy. Saatan käydä yksittäisiä kertoja aina silloin tällöin, mutta ainakaan tällä hetkellä ei ole tarvetta säännölliseen käymiseen.




Ja mitä tämä kaikki sitten tulee yhteensä kustantamaan. Vähän reilu 30.000 euroa. Kuten aiemmin kirjoitin niin vuosien 2019 ja 2020 kulutusraportointi ei ole ihan 100% johtuen vähän erilaisista ja osittain sekavasta kirjanpidostani, mutta ihan kovin pahasti en usko kummankaan vuoden heittävän suuntaan tai toiseen. Elämäni vaikuttaisi maksavan vuositasolla noin 30.000 euroa. Onneksi arvioini tämän vuoden tienesteistä on 45.000 euroa eli minun pitäisi saada säästöönkin rahaa ihan kivasti. Toki ikinä ei tiedä, että mitä tuleman pitää, mutta tällä suunnitelmalla nyt mennään.

**********************************

Alla koontina vuosibudjetti 2021!



2 kommenttia:

  1. Hieno vuosibudjetti :) Suosittelen vielä lisäämään säästön tuohon listaan, niin saat sen seurantaan mukaan myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo säästöjä on tarkoitus seurata myös, en vain tiedä oikein vielä miten. Säästän paljon tulevaisuuden käyttöä varten eli nämä eivät ole oikeasti säästöjä (vaan enemmänkin sinking funds -tyyppistä). Sijoituksille mulla on nyt kk-tavoite (ei ollut vielä tämän tekstin kirjoittamisen aikaan) niin nämä olen lisännyt exceliini :) Kirjoittelen näistä vielä tarkemmin!

      Poista

Työmatkalla

Vaikka elämässä on parhaillaan sellaista hyvää kiirettä, niin vähän harmittaa, että se vie aikaa tältä blogilta nyt, kun mulla pitkästä aika...