maanantai 22. helmikuuta 2021

Säästötavoitteista vuodelle 2021

Tein itselleni vuosibudjetin kulutukselle, mutta mites sitten ne säästöt. Niitäkin olisi tarkoitus seurata, mutta en vain ole keksinyt, että miten.

Sijoituksille on tavoite ja olen itseasiassa hahmotellut itselleni viisivuotistavoitetta sijoituksille. Se on vielä vähän hahmotteluvaiheessa, mutta minulla on konkreettinen euro-tavoite kyllä paljonko laittaa sijoituksiin vuoden 2021 aikana.

Tavoite on 10.500 euroa eli kuukaudessa 875 euroa. Tämän ei ole tarkoitus mennä kuukausittain tasasummana vaan rahatilanteesta riippuen eri summia. Riippuen vähän, että mitkä ovat tämän vuoden bonukset, niin silloin laittanen useamman tonnin kerralla ja joinain kuukausina mennee vain jokunen satanen. Avasin uuden tilin pankkiini, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan sijoitusrahoille. Ennen nämä ovat olleet samalla tilillä ns kulutussäästöjeni kanssa, joten tämä on tehnyt seurannan hieman haastavaksi. Olen joskus laittanutkin kulutussäästörahoja sijoituksiin ja toisinpäin. Olen yrittänyt pitää seurantaa excelissä, mutta aika sekaisin luvut ovat menneet. Nyt kun tilit ovat erillään niin seuranta on helpompaa. Ideaalimaailmassa sijoitussäästötilillä olisi aina muutama tonni sijoitettavaksi sopivan paikan tullen, mutta tällä hetkellä omalla kohdallani puhutaan vielä niin pienistä summista, ettei muutamaa tonnia tule kertymään sinne. Tällä hetkellä sijoitustilillä on 800 euroa.

Lisäksi harrastan tällaista sinking funds –tyyppistä säästämistä. Minulla on sekä asuntosäästötili sekä kulutussäästötili. Nämä sinänsä eivät ole säästöjä, koska tarkoitus on käyttää näitä rahoja. Asuntosäästötili on virallisesti tarkoitettu asuntolainan ylimääräisille lyhennyksille, mutta tällä hetkellä rahat tällä tilillä on tarkoitettu tämän hetkisen asunnon pieniin remppoihin ja muutamiin hankintoihin. Tavoite olisi saada nämä rempat + hankinnat tehtyä kesän 2021 aikana eli sen jälkeen tili taas palaa lainanlyhennystiliksi. Tällä hetkellä tällä tilillä on 600 euroa. Tämä siis ei varsinaisesti ole säästöä eli en koe reiluksi laskea tätä mitenkään säästöihin.

Sitten minulla on kulutussäästötili, joka on ehkä se hankalin. Laitan tänne ekstra-rahat ja käytän sitten näitä rahoja isompiin juttuihin, joihin perusbudjettini ei veny. Olen maksanut täältä esimerkiksi remppalaskuja, PT-maksut, isommat vaateostoshankinnat, matkoja, isompia lahjoja. Tämä on sellainen sotku kyllä, että tosiaan joskus maksan isommatkin hankinnat ihan perusbudjetista ja joskus täältä kulutussäästötililtä. Tätäkään en halua laittaa säästöihin, koska siis rahat todennäköisesti katoavat jossain vaiheessa johonkin ”turhuuteen”. Tällä hetkellä tilillä on 500 euroa.

En suoraan sanottuna tiedä miten näitä ”säästöjä” seuraisin. Tosiasiassa nämä sinking funds –säästöt eivät ole säästöjä vaan ilmestyvät aina jossain vaiheessa perusbudjettiin kuluina. En haluaisi myöskään ilmoittaa näitä tuloina niinä kuukausina, joina näillä säästöillä ostan jotain, koska se sekoittaa oikeat tuloni. Ehkä annan vain budjetin mennä näinä kuukausina miinukselle... Hmm, tarvitsee miettiä.

Sijoitussäästöjä on itseasiassa helppo seurata ja ne lisäsinkin vuosibudjettiexceliini. Jos lasketaan niin arvioni vuoden 2021 tuloista on 45.000 euroa, kulutukseen olen arvioinut menevän 31.566 euroa ja sijoituksiin 10.500 euroa. Yhteensä 42.066 euroa eli 2.934 euroa olisi tarkoitus jäädä ylimääräistä. Minulla ei ole oikein mitään käyttötarkoitusta näille, joka tarkoittanee isoa riskiä, että rahat vain ”kuluvat johonkin”. Toisaalta kyllä pidän siitä, että on jotain pelivaraa – jos tulee jokin iso yllättävä kulu tai toisaalta jos tulot ovatkin ennakoitua pienemmät. Tätä(kin) tarvitse vielä miettiä.

Tällä hetkellä seuraan näitä ”säästöjäni” tällaisessa yksinkertaisessa excelissä:


Tällaista pohdintaa tällä kertaa. Edelleenkään tämä ei ole siis ihan selvää, mutta ehkä tämä selviää tässä pikkuhiljaa.

2 kommenttia:

 1. Hei, suosittelen kokeilemaan YNAB-budjetointia (you need a budget). Se on mobiilisti ja/tai selaimessa toimiva budjetointiohjelmisto ja on aikas kiehtova tapa budjetoida. Vaatii tosin hieman totuttelua excelöinnin jälkeen. Mutta sen idea ja toteutus ratkaisee juurikin nuo sinun pohtimat säästötavoitedilemmat (ja muut epäsäännölliset menot ja tulot) tosi näppärästi. Ja muutti monella muullakin tapaa omaa budjetointia.

  Sitä voi siis kokeilla 34 päivää ilmaiseksi ja kuulemma laittamalla s-postia aspaan saa toisenkin kuukauden ilmaiseksi jos ei ole vielä päässyt perille ohjelman meiningistä. Suosittelenkin ohjelman kokeilua lähinnä uuteen tapaan tutustumisena ja sen tuomien ratkaisujen siirtämistä esim. excel taulukkoon jos kokeilun jälkeen siltä tuntuu :)

  Aloitin ilmaisen kokeilun helmikuussa ja päädyin nyt kolmen viikon kokeilun jälkeen sitoutuamaan tähän ja ostin ensi vuodelle "jäsenyyden". En olisi uskonut että hurahdan ynab-sovellukseen näin paljon, mutta jotenkin sen idea vain kolahti itselle tosi hyvin omaan käyttöön. Rakastan myös excelöintiä ja kamppailin aika pitkäänkin sen kanssa, että kun mulla kerran on talous hallussa ja excelöinnillä saan juuri niin tarkkaa budjetointia harrastettua kun haluan, että miksi lähtisin "samasta ilosta" maksamaan 70e vuodessa. Mutta päädyin kuitenkin ynabiin arjen rahanhallinnan ja seuraamisen välineenä ja jatkan excelin pyörittelyä muiden suunnitelmien ja aikataulujen laskelmoinnissa.

  Kuulostipa mainospuheelta, taidan olla itse aika innoissani. Olen luonnostellut jo postaustakin aiheesta, mutta en ole ehtinyt antaa sille vielä riittävästi aikaa. Hommaa on nimittäin aika vaikea selittää yksinkertaisesti ilman että pystyy näyttämään visuaalisesti mitä tarkoittaa.

  Jos ynabointi alkoi kiinnostaa, niin suosittelen YNABin omia viedeoita youtubessa ja Nick True - MappedOutMoney kanavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tarvitsee kokeilla jossain vaiheessa. Ainakin sä kuulostat tosi innostuneelta :) :) Olisi kiva jos innostut (ehdit) kirjoittamaan aiheesta postauksen jossain välissä!

   Poista

Vuoden 2022 sijoituskatsaus

Olipa tuskainen sijoitusvuosi 2022!  Ei tullut mitään joulurallia vaan selkeästi porukka tyhjensi salkuistaan tappiollisia osakkeita verotuk...