maanantai 8. tammikuuta 2024

S-pankin säästäjä-palvelu

Olen jo vuosia suunnitellut alkaa käyttämään s-tiliä ruokatilinä, mutta en vain ole saanut aikaiseksi. Loppusysäyksen tähän toi lopulta S-pankin muutos, että omia tilitietoja ei enää päässyt tarkastelemaan toisen pankin tunnuksilla vaan piti ladata itse S-pankin appi, jotta pysyit kartalla siitä, että paljonko siellä s-tilillä on rahaa. Tämä oli aika tuskainen prosessi, kun eihän mulla tietystikään ollut mitään pankkitunnuksia enää. Päädyin käymään s-pankin ovella sitten kolmeen kertaan; ensimmäisen kerran vain todetakseni, ettei sisään voi enää vain jonottaa vaan aika pitää varata netistä. Toisen kerran pääsin ihan sisälle asti, mutta en ollut tajunnut ottaa mukaan passia ja ajokortti ei enää kelpaa henkilöllisyyden todentamiseen (vaikka se luki ihan selvästi siinä ajanvarausvahvistuksessa). Kolmannella kerralla sain sitten ihan asiankin hoidettua ja nyt mulla on s-pankin mobiilipankki puhelimessani. Huikeaa!

Samalla aloin tutustumaan S-pankin säästämis- ja sijoittamisvaihtoehtoihin. Oman lyhyen selailun perusteella näyttää, että S-pankissa on aika vaatimattomat sijoitusmahdollisuudet. En sen suuremmin jaksanut niihin perehtyä, mutta kiinnostuin heidän tarjoamasta mikrosäästämismahdollisuudesta. Eli käytännössä siitä, että bonukset voi ohjata rahastoihin. Tähän asti olin käyttänyt bonukseni ihan perusasioihin aina kun sinne oli kertynyt joku järkevä summa.

Säästäjän rahasto pitää sisällään kaksi rahastoa, joista toinen on yhdistelmärahasto ja toinen osakerahasto. Voit itse valita painotuksen näiden rahastojen välillä, mutta molempiin on pakko sijoittaa. Itse valitsin niin että mulla menee 75% osakerahastoon ja 25% yhdistelmärahastoon. Kulut molemmille rahastoille on 0,5%. Kyseessä on rahastojen rahastot ja molemmissa on maanlaajuinen hajautus. Rahastot ovat aktiivisesti hoidettuja ja pääasiassa rahastojen kautta sijoitetaan S-pankin omiin rahastoihin (eli tätä kautta maksan enemmän kuluja kuin tuo 0,5%, mutta en nyt jaksa ajatella asiaa sen enempää). Yhdistelmärahastossa korkorahastoja on 80% ja osakerahastoja max 20% (tavoite lähempänä 10%). 

Tässä voi melko joustavasti itse päättää, että kuinka paljon ja milloin laittaa rahastoon rahaa. Itse tein siten, että rahastoihin menee kaikki bonukset ja lisäksi 1 euro, joka kerta kun höylään korttia (eli kun ostan ruokaa). Rahat siirtyvät ensin jonkinlaiselle välitilille, josta ne sitten laitetaan rahastoihin, kun 10 euroa on täynnä. Lisäksi rahastoihin voi tehdä lisäsijoituksia ilman ylimääräisiä kuluja koska vain. Voisi myös laittaa jonkun kk-summan bonusten ja muiden lisäksi, mutta toistaiseksi itse olen laittanut vain ne kortinhöyläys-eurot ja bonukset. Tavoitteenani on ns huomaamaton säästäminen, enkä halua mitään fiksattua summaa.

Avasin säästäjän kesäkuussa 2023 ja silloin laitoin 50 euron alkupanoksen. Sen jälkeen en ole tietoisesti laittanut ”omaa rahaa” vaan sijoitettava summa kertyy bonuksista ja kortinhöyläys-euroista. Rahaston arvo on nyt 153,96 euroa, josta tuottoa on 4,2%. Kuussa rahastoon menee 10-20 euroa 1-2 kertaa, riippuen vähän miten sitä rahaa kertyy. Aikavälillä heinä-joulukuu rahaa on mennyt rahastoihin 97,78 euroa. Molemmat rahastot ovat plussalla, osakerahasto hieman enemmän.

Musta tämä on aika kiva huomaamaton säästämisen muoto. Ymmärrän kyllä, että raha mikä menee rahastoihin, on omaa rahaani, mutta se ei tunnu siltä. Mielenkiinnolla seuraan, että miten säästöt kehittyvät. Ja katsotaan kuinka kauan s-pankki mahdollistaa tämän. Tiedostan myös, että rahastot eivät ole ne kulutehokkaimmat, mutta muita ei tarjota (tai voisi säästää ihan vain tilille), joten näillä mennään ainakin toistaiseksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tienaako päivärahoilla?

"Päivärahalla työnantaja voi korvata työntekijälle työmatkan aiheuttaman elantomenojen lisäyksen. Verohallinto määrää, mikä on verovapa...