lauantai 13. tammikuuta 2024

Budjetointisuunnitelmia

Jos olen oikein laskenut niin tulen saamaan käteen noin 3.700 euroa mun uudessa tehtävässä. Lisäksi työhön kuuluu ainakin tässä alussa jonkin verran matkustusta, joten päivärahoja tulee jonkin verran, mutta tätä on mahdotonta arvioida, että kuinka paljon. En ole niin superinnostunut työmatkailusta, mutta koska haluan tehdä töitä kansainvälisellä alalla ja kansainvälisessä tiimissä, niin tämä tulee vähän niin kuin annettuna. Toivottavasti matkustus pysyy minimissään ja yritän vaikuttaa siihen niin paljon kuin vain mahdollista. Peruspalkan lisäksi työpaikallani maksetaan vuosibonuksia, mutta tänä vuonna en niitä tule saamaan (ehkä ihan pikkasen, mutta en laske tämän varaan). Mulla ei ole kesälomaa eikä täten kesälomarahoja tänä vuonna (lomaa ehtii kertyä nyt ehkä joku kuusi päivää), mutta yritän pitää kolme viikkoa lomaa kesällä. Tästä tulee olemaan suurin osa palkatonta. Eli budjettisuunnitelmat on hyvä tehdä jatkossakin.

Päätyöni palkan lisäksi saan osinkoja, hallituspalkkion taloyhtiöni hallituksessa työskentelystä sekä kesästä 2024 alkaen mulla tulee olemaan sivutyö, josta tulee jonkin verran lisätuloja – riippuen kuinka paljon töitä tulen tekemään (tämä on ymmärtääkseni hyvin itsestä riippuva, mutta asia selviää, kun pääsen oikeasti hommat aloittamaan). Oon tästä sivutyöstä tosi innoissani, olen haaveillut tästä jo vuosia ja tehnytkin ko työtä ilmaiseksi. Nyt saan työhön pätevyyden ja sitä kautta rahaa. 

Lisäksi töihin paluu tarkoittaa myös tiettyjen etujen palaamista mun elämään. Julkisen liikenteen poistan budjetista, koska me saadaan tähän rahaa töistä. Hauska side-note on, että latasin julkisen liikenteen kortin täyteen, kun jäin opintovapaalle ja siellä on nyt jäljellä joku 15 euroa. Eli mun ei tarvinnut opintovapaan aikana kertaakaan ladata korttia omalla rahalla. Lisäksi saan rahaa liikuntaan, kulttuuriin ja hierontaan. Lounasetu palaa ja mikä tärkeintä TYÖTERVEYS! Siis onhan mulla ollut koko ajan YTHS käytössä, mutta olen käyttänyt sitä vain kaksi kertaa, koska sinne on suhteellisen vaikea päästä (tai lähinnä ärsyttävä, et voi vaan varata aikaa vaan pitää ensin soittaa ja jättää soittopyyntö ja sitten sieltä soitetaan takaisin päivänä x ihan milloin vain eli sun pitää koko päivä päivystää puhelimen vieressä). Lisäksi mun koulu on Helsingissä eli periaatteessa mun pitäisi käydä Helsigin toimipisteellä, joka näin Tampereella asuvana ei ole kovinkaan kätevää. Onneksi etävastaanotto toimii myös YTHS:n kanssa. Mutta kaipaan työterveyttä, johon voi vain netistä varata ajan ja seuraavana päivänä kävellä vastaanotolle. Olen kyllä arvostanut näitä etuja jo aiemminkin, mutta nyt näiden arvostus on noussut kyllä maksimukseen. Niin ja vielä puhelinetu palaa eli puhelinlaskua ei tarvitse enää jatkossa maksaa (toki verotusarvo otetaan palkassa huomioon).  

Mun tämänhetkinen tavoite budjetille on jonkinasteinen hellittäminen. En halua olla enää niin tiukka itseäni kohtaan ja yritän ottaa vähän rennommin eli toisin sanoen säästää vähemmän. Olen aloittanut tämän blogin kirjoittamisen vuonna 2017 ja tuntuu, että joka vuosi mulla on ollut jonkinlainen säästösuunnitelma siitä lähtien.

  • Vuonna 2017 aloitin säästämään vararahastoa, lisäksi säästin silloisen asuntoni ovi- ja lukkoremppaa varten ja lopulta säästin vielä Helsinkiin muutto varten.
  • Vuonna 2018 säästin vararahaston loppuun ja muutenkin alkuvuosi oli yhtä sekoilua asuntovaihtojen keskellä Helsingissä. Loppuvuodesta myin Tampereen asuntoni, ostin uudiskohteen Helsingistä ja aloin säästämään sitä varten ekstraa jo olemassa olevien Tampereen asunnosta saamien rahojen päälle (koska Helsinki ja massiivinen asuntolaina).
  • Vuonna 2019 alkuvuoden säästin edelleen asuntoon, kunnes kesällä pääsin muuttamaan asuntoon. Sen jälkeen tilanne (muistaakseni) seesteytyi ja pääsin seuraamaan Dave Ramsey askelia 4 ja 6 eli laitoin 200 euroa kuussa asuntosäästötilille ja jonkin verran sijoituksiin (en ihan noudattanut DR 15%, mutta muutamia satasia meni joka kuukausi (toki joskus meni huomattavasti enemmänkin jos tuli jotain ekstraa). Lisäksi säästin tulevaisuuden hankintoja varten, muistan että haaveilin ostavani Artekin mehiläispesä-valaisimen (haaveilen tästä edelleen, mutta en ole ostanut).
  • Vuonna 2020 alkoi korona. Koska istuin kotona ja pörssit laskivat, niin kaikki liikenevä raha ja kaikki säästöt (paitsi ei tietystikään vararahasto) menivät sijoituksiin. Sinänsä hyvä – kaikki tänä aikana ostamani osakkeet (Fiskars, Marimekko, Nordea, Sampo, Tokmanni, UPM) ovat olleet koko tämän kahden vuoden laskumarkkinan plussalla. Mutta joka tapauksessa tungin kyllä kaiken liikenevän rahan pörssiin ja yritin säästää kaikesta muusta. Kesällä 2020 koronan takia palasin Tampereelle eli myin asuntoni Helsingissä ja ostin asunnon Tampereelta. Tein pienen pintaremontin asuntoon ja muutenkin rahaa meni muutto- ja asuntokauppasekoiluihin.  
  • Vuodesta 2021 en oikein muista, että mitä tein. Todennäköisesti istuin kotona kuten me kaikki. Loppuvuodesta opintovapaasuunnitelmani alkoi hahmottumaan ja aloin säästämään opintovapaata varten. Tänä vuonna ostamani osakkeet eivät todellakaan selvinneet tästä kahden vuoden laskumarkkinasta ja ovat edelleen pahasti tappiolla. Näitä ovat Boliden, Kojamo, Kone, Valmet, YIT ja Modulight. 
  • Vuonna 2022 säästin opintovapaata varten, kunnes jäin opintovapaalle lokakuussa ja aloin käyttämään säästöjäni.
  • Vuonna 2023 opiskelin ja käytin elämiseen säästöjäni (ja aikuiskoulutustukea).

Nyt vuonna 2024 koen, että minulla on pitkästä aikaa taas mahdollista miettiä vähän vapaammin, että miten näitä rahojani haluan käyttää. Tai no, ennen kuin keksin taas jotain elämää mullistavaa (keittiöremontti vähän houkuttelee). Mutta siihen asti nyt kuitenkin.

Joka tapauksessa suunnitelmana olisi käyttää rahaa melko vapaasti. Haluan tehdä kuukausittaisia lisälyhennyksiä asuntolainaani ja olen päättänyt, että tämä summa on 300 euroa (koska tällä lisäsummalla mun asuntolaina on vuoden lopussa alle 140.000 euroa). Haluan jatkaa sijoituksia pääpainona rahastosijoittaminen ja nostan rahastoon meneviä summia nyt ainakin alussa 200 euroon. Lisäksi laitan 200 euroa sijoitussäästötilille ja tilanteen mukaan katson, että mitä niillä teen.

Näiden lisäksi en aio säästää. Ajattelin jossain määrin luopua nollabudjetin teosta ja jättää budjettiin ns liikkumavaraa. Laskeskelin tuossa mun peruselämääni niin se maksaa noin 2.500 euroa (vähän riippuen kuusta onko sähkölasku, liitonmaksu, harrastusmaksuja tms). Ja siis tähän mun peruselämäbudjettiin kuuluu jo ravintolat, siivous, sokerointi, budjetti tavarahankinnoille tms eli periaatteessa en tarvitse tämän ulkopuolelle mitään ellen sitten tee jotain matkaa, hanki jotain isompaa tms. TAI ylitä jotain kategoriaa kuten vapaa-aika (erittäin todennäköistä). Tavoite on fiksata budjetti tähän 2.500 euroon käyttörahaa plus 700 euroa säästöt. Kaikki muu saa hengailla käyttötilillä sen kuukauden ja jos jotain on jäljellä, niin siirrän mun sinking funds tilille. Otan sitten sieltä tarvittaessa, jos kuun aikana hankin jotain isompaa mihin mun nettotulot eivät riitä. Ja jos käytän rahat, niin sekin on ihan ok vaikka se ei budjettiin olisi kuulunutkaan.

Tämän hetkinen suunnitelma. Osa kursiivilla,
koska laskutus harvemmin kun kuukausittain,
niin olen jakanut noin kuukausisumman. 


Sitten vähän siihen, että mitä aion täällä blogissa jakaa. Kirjoittelin jo tuossa syksyllä, että mua on hieman alkanut ahdistamaan suoraan tulojen avaaminen täällä blogissa. Tähän on useampia syitä, joita en nyt ole jaksanut niin eritellä mielessäni, mutta ehkä isoimpana mua mietityttää, että kuinka avoimesti saan tuloistani puhua julkisesti. Hieman mietityttää, jos joku mun kollega eksyy tähän blogiin ja paljastaa mut muillekin. Voiko työnantaja kieltää paljastamasta tuloja? Tämähän olisi palkkojen läpinäkyvyyden ja tasa-arvon kannalta tosi hyvä juttu, mutta musta tuntuu, ettei työnantajat halua, että kollegat tietävät toistensa palkat. Joka tapauksessa tämä aiheuttaa mulle stressiä (varmaan turhaan, ymmärtääkseni työnantaja ei voi kieltää tulojen kertomista) ja tästä syystä olen päättänyt, etten enää entisenlailla avoimesti jaa mun tuloja.

Mutta menot jaan eli kaiken rahan mitä laitan kulutukseen. Lupaan myös jatkossa jakaa sellaiset menot, mitä maksan säästötileiltä. Näitä en ole aina jakanut. Mullahan on monesti mennyt rahaa budjetista sinking funds säästötilille ja tältä tililtä olen sitten aina välillä maksellut jotain yksittäistä isompaa kulua kuin vaikka tanssimaksut tai isommat vaateostot. En ole aina näistä erikseen budjettikatsauksissa raportoinut syystä mitä en oikein tiedä. Olen ehkä ajatellut, että ovat niin kuin mun perusbudjetin ulkopuolisia juttuja ja se raha on jo mennyt, kun aiemmin olen ne sinking funds tilille siirtänyt. Sinking funds tili kun ei sinänsä ole säästötili, vaan tili "myöhempää käyttöä varten”.

Lupaan kyllä ilmoittaa, jos joku kuukausi käytän rahaa enemmän kuin mun nettotulot ovat. Näin käynee aina silloin tällöin, kun teen jonkun isomman hankinnan tai matkan.

Ainakin nyt toistaiseksi ajattelin mennä tällaisella tyylillä. Katsotaan kuinka tämä alkaa sujumaan. En millään haluaisi jättää budjettikatsauksien julkaisua pois, koska ne ovat olleet vähän kuin punainen lanka tässä mun blogissa. Ja kun vuonna 2022 lakkasin näitä katsauksia julkaisemasta niin multa alkoi vähän kirjoitusinto hiipumaan tai suoraan sanottuna en keksinyt, että mitä sitten kirjoittaa :D Lisäksi itse edelleen tykkään tosi paljon muiden blogeista lukea avoimia budjetteja, koska musta on mielenkiintoista nähdä kuinka eri tai samalla tavalla me käytämme rahaa. Toki se tulopuoli on myös tosi mielenkiintoinen, mutta jos itse pitäisi valita, että onko budjetteja lainkaan vai ilman tuloja niin valitsisin ilman tuloja. Saahan siitä kulutuksesta jonkinlaisen käsityksen, että mitkä ne tulot ovat. 

Mutta kokonaisuudessaan olen tosi innoissani, että pääsen taas ”normaalisti” budjetoimaan ja sitä kautta käyttämään rahaa suht vapaasti. Ja jostain syystä mulla on jotenkin tosi paljon intoa ollut taas kirjoittaa tätä blogia. Kuvittelin vähän, että opintovapaan aikana olisin innostunut taas uudestaan, kun aikaa oli enemmän, mutta kyllä viime vuosi tökki edelleen aika pahasti ja aika hintsusti sain blogikirjoituksia aikaiseksi. Tai sitten ehkä tämä piristyvä pörssimarkkina inspiroi taas kirjoittamiseen. Ehkä kahden vuoden laskumarkkina sai oman kirjoitusinnon laskemaan. Musta tuntuu, että moni talousblogi on tässä kahden vuoden aikana poistunut kokonaan tai hiljentynyt todella hiljaiseksi, eikä samaan tahtiin uusia ole syntynyt. Mutta ehkä tämä nouseva pörssi taas saisi talousblogi-genrenkin aktivoitumaan! Tai sitten tämä on kuollut genre. Toivottavasti ei. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lokakuun kulutus

Lokakuussa tuloja oli palkka, osingot, päivärahat ja sitten otin säästöstä 1.000 euroa ylimääräistä asuntolainan lyhennystä varten.  Budjett...