Vuonna 2023 laitoin rahaa pörssiin yhteensä 5.015 euroa, noin 420 euroa kuussa. En myynyt mitään koko vuonna. Säännöllisesti mulla meni 30 euroa maailma-rahastoon (Nordea maailma passiivinen), 10 euroa pitkän koron rahastoon (Nordea korkosäästö) ja 30 euroa USA-rahastoon (Handelsbanken USA indeksi). Huhtikuussa näemmä laitoin rahaa kerran myös yhteen omistamaani Aasia-rahastoon (Nordea aasialaiset tähdet).
Osakkeita ostin seuraavasti: maaliskuussa Nordeaa (60 kpl) ja Valmetia (30 kpl), kesäkuussa Kreatea (50 kpl) ja Valmetia (10 kpl), elokuussa Valmetia (10 kpl) ja Kojamoa (20 kpl), lokakuussa Mandatumia (200 kpl, lisäksi sain 100 kpl:tta Sampon kylkiäisinä) ja joulukuussa Kojamoa (30 kpl). Mulla on AOT Nordeassa ja sen kulut ovat ilmaiset, jos teen jotain osakekauppaa aina kolmen kuukauden välein. Mandatum oli ainoa uusi ostos omaan salkkuun, muut olivat lisäyksiä.
Ostin myös muutamia uusia rahastoja. Ostin Nordeasta Korko A kasvu -rahastoa, joka on lyhyen koron rahasto. Mä olen vasta pikkuhiljaa opettelemassa näitä korkorahastoja, että miten ne toimivat ja mihin kannattaa sijoittaa. Mulla on ollut tuo pitkän koron rahasto kolme vuotta, mutta en ole oikein tajunnut siitä, että mikä se on. Mulla on ollut se siksi, että olisin edes jotenkin kartalla näissä - rahaa sinne olen laittanut vain kympin kuussa ja siellä on nyt joku 500 euroa. Rahasto on tappiolla, mutta siis on ollut aika mielenkiintoista seurata rahastoa nyt, kun korkohuippu on saavutettu ja korot ovat jossain määrin lähteneet laskuun. Tämähän tarkoittaa korkorahastoille, että ne lähtevät nyt nousuun. Eli tämä rahasto on noussut ja tappio vähenee päivä päivältä. Tein nyt koulua varten korkorahastoista projektityön ja tajusin tehneeni hieman väärinpäin: mulla olisi kannattanut olla tuo lyhyen koron rahasto nyt viime vuosina ja pitkän koron rahasto avata vasta tänä syksynä. Mutta oppia ikä kaikki.
Lisäksi avasin S-pankkiin säästäjän. Tämä on S-pankin lanseeraama mikrosäästömahdollisuus; mulla menee s-bonukset rahastoon ja sen lisäksi joka kerta kun höylään s-korttia niin sinne siirtyy 1 euro. Laitoin alkupanoksen 50 euroa ja nyt rahastossa on 150 euroa. Tarkoitus on kirjoittaa tästä oma teksti, niin ei tästä nyt enempää. Mulla siis on ruokarahat s-tilillä ja maksan kaikki ruokakauppaostokset täältä, muuten en s-pankkia käytä.
Osinkoja sain nettona 1450 euroa, brutto 1931 euroa. Mielenkiintoinen nippelitieto, että määrä on aikalailla täsmälleen sama kuin vuonna 2022. Vuonna 2024 tavoite on sama, mutta tästä lisää myöhemmin.
Isoin sijoitustapahtuma vuonna 2023 kyllä oli lokakuussa alkanut Helsingin pörssin piristyminen. Ennusteita on ilmassa, että laskumarkkina olisi loppunut tähän ellei nyt jotain ennakoimatonta tapahdu. Katsotaan miten käy. Nykyinen laskumarkkina alkoi loppuvuodesta 2021 ja kyseessä on oman sijoitusurani pisin lasku. Tämä vuosi on sisältänyt epämiellyttäviä tunteita. Syksyllä oma salkku kääntyi tappiolliseksi, mikä ei ollut kivaa. Tämä loppuvuoden nousu on siksi tuntunut erityisen kivalta pitkästä aikaa. Mutta vuosi on ollut opettavainen. On voinut katsoa omia virheitään silmiin ja miettiä, miten tästä nyt alkaa tekemään muutoksia. Isommat virheet kohdallani ovat olleet liiallinen suomi-paino ja liikaa suoria osakkeita. Oma mielenkiintoni ei riitä siihen, että seuraan näin monia yrityksiä, mitä mun salkussa on. Mun tavoite aiemmin on ollut kasvattaa osinkomäärää, mutta alan olla vähän eri mieltä tänä päivänä. Vuoden 2024 tavoite on vähentää suoria osakesijoituksia ja kasvattaa indeksirahastojen ja etf:n osuutta. Lisäksi haluan jatkaa korkorahastoihin tutustumista ja sitä kautta niihin sijoittamista. Mutta vuoden 2024 tavoitteista tulee oma tekstinsä myöhemmin!
Alla graafia miten vuosi 2023 on mennyt, sijoitusvälilehdellä näkee tarkempia lukuja!
Sininen viiva on sijoitusten arvo, oranssi viiva on sijoitettu raha. |
Hyvää uutta (sijoitus)vuotta 2024 kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti