tiistai 8. joulukuuta 2020

Muutosverokortti

Ensimmäistä kertaa tein monimutkaisen muutosverokortin nyt marraskuun alussa. Sen täyttämiseen meni aika paljon aikaa ja jouduin myös soittamaan verottajalle useamman kerran. Ja keskustelemaan chatti-botin kanssa :D

Olen tehnyt aiemminkin muutosverokortteja, mutta se on ollut vain sitä että tulorajani on ylittynyt ja olen nostanut veroprosenttiani. Siihen on riittänyt, että on laittanut siihenastiset tulot, niistä maksetut verot ja arvio loppuvuoden tuloista. Ja vähän lisännyt työmatkakuluja. End of story.

Nyt olin itseasiassa oikein saanut selvityspyynnön verottajalta koskien asunnonmyyntiäni. Omistin asunnon alle kaksi vuotta niin piti tehdä mahdollinen luovutusvoittoveroselvitys. Sain asunnosta siis 8.000 euroa enemmän kuin millä sen ostin, mutta maksamani varainsiirtovero ja välityspalkkio aiheuttivat sen, että kauppa oli tappiollinen noin 4.500 euroa. Tämän kanssa oli pieni miettiminen, koska luovutusilmoitus oli omaverossani tuplana, koska myin asunnon pariskunnalle. Pari soittoa verottajalle auttoi selvittämään tämän. Aikaa siihen kyllä meni. Ja piti samalla tarkistaa kaikkia asunnon ostopäivämääriä ja varainsiirtoverosummia.

Selvitys asunnonmyynnistä ja siihen liittyvistä kuluista tehtiin siis ihan muutosverokorttiin. Nämä tappiot ovat sinänsä hyvä asia, että voin käyttää näitä hyödyksi myös voitollisia sijoituksia myydessä. Ymmärtääkseni kolmen vuoden ajan, mutta en ihan tarkkaan ymmärrä miten tämä toimii. Tarvitsee selvitellä jossain vaiheessa.

Ihan ensimmäisenä muutosverokorttiin piti laskea saadut ansiotulot ja niistä maksetut verot (tai siis tarkistaa että verottajan tiedot pitivät paikkaansa). Sekä tehdä arvio loppuvuoden tuloista. Nämä selviää aika helposti palkkakuitista paitsi kun muistin, että olin saanut myös taloyhtiön hallituksessa työskentelystä palkkiota. Paljonko niin se kesti jonkin aikaa selvittää (itse palkkakuitti oli salasanan takana enkä saanut linkkiä enää toimimaan, jännä järjestelmä!). Joka tapauksessa olin tienannut tähän asti 59.000 euroa ja maksanut tästä veroa 15.000 euroa. Lisäksi toki tyelliä ja näitä, mutta jostain syystä näitä ei kysytty missään. Tai ainakaan en huomannut.. Toivottavasti ei mennyt ihan puihin. Arvio loppuvuoden tuloista oli 10.000 euroa.

Seuraavana oli osinkotulot ja myydyt sijoitukset. Osinkotulot laitettiin omalle rivilleen ja myydyt sijoitukset laskettiin itse yhteen-miinus eli paljonko on tullut voittoa vai tappiota. Oma lopputulemani oli 178 euroa voittoa. Tässä tarvitsee huomata itse miinustaa voitoista mahdolliset myynnin kulut. Ja tuli muuten mieleen näin jälkikäteen, että suurin osa osingoista maksettiin miinus verot. Nämä verot eivät vielä näy omaverossa... Ehkä ne tulevat näkyviin vasta sitten vuoden vaihteen jälkeen, mutta tarvitsee muistaa tarkistaa tämä asia. Muutenkin olen ollut hieman hämmentynyt, että osa osingoista maksetaan verottomana ja osa miinus verot. Jos olen oikein tulkinnut niin alle 20 euron osingot maksetaan ilman veropoistoja. En ihan tarkkaan nyt tätäkään ymmärrä, mutta eiköhän tämäkin joku päivä aukene. (Tämä hämmentää etenkin siksi, että minimaalisista tilikoroista kyllä maksetaan verot heti - esim olen saanut jollekin tilille 0,60 euroa korkoa niin tiliotteessa näkyi verovähennys joku 0,10 euroa (en muista tarkkaan). Tuntuu naurettavalta.)

Seuraavana oli kotitalousvähennykset. Tein siis pientä pintaremonttia, josta työnosuus oli yhteensä 2.580 euroa. Tästä sain ilmeisesti 40% kotitalousvähennystä. Lisäksi olin käyttänyt muuttosiivousapua, jonka loppulasku oli ollut 150 euroa. 100 euroa on omavastuuosuus, mutta muuten siivouslasku oli 100% vähennyskelpoista. Minulla käy siis nyt ihan säännöllinen siivooja, joten saan vielä myöhemminkin tästä hyvitystä ilman omavastuuta. Näitä ei vain ennakkoon voinut laittaa, koska verottajalle piti ilmoittaa laskupäivämääriä. En ihan tätäkään tarkkaan ymmärtänyt, mutta se ei nyt suuremmin haitannut, koska ihan mielelläni saan ensi vuonna vähän lisää palautusta.

Sitten tuli asuntolainan korot. Minullahan on ollut tänä vuonna kaksi eri asuntolainaa kahdessa eri pankissa. Verottajalla oli tietoa vain alkuvuoden asuntolainasta ja pankista, piti lisätä vielä uusi pankki ja uusi laina ja tehdä arvio loppuvuoden koroista. Ja joku lainanumero piti myös kirjoittaa.. Hieman kesti kun tätä etsi. Verottajalle myös piti ilmoittaa lainan suuruus, joka oli hieman hämmentävä että mistä summasta oli kyse – suuruus nyt tänään, nostettu lainasumma alunperin vai lainasumma vuodenvaihteessa. En enää muista mitä laitoin. En ymmärtänyt mitä varten tieto oli tärkeä, joten en suuremmin jaksanut enää paneutua tähän kohtaan. Ymmärtääkseni asuntolainan korot ovat vähennyskelpoisia enää 25%:sti. Kunnes tämä poistuu kokonaan.

Lisäksi oli vielä sijoittamiseen liittyviä kuluja. Kuten arvo-osuustilin maksut. Vanhassa pankissani maksoin AOT-vuosimaksua, joka oli 40 euroa. Omavastuu näistä on 50 euroa, joten aiempina vuosina en ole voinut tätä vähennystä tehdä. Nyt pankin vaihdon yhteydessä maksoin tuon 40 euroa kahdelta vuodelta (2019 ja puolikkaalta 2020) niin kulu olikin 80 euroa ja täten vähennyskelpoinen. Lisäksi olin käynyt yhden sijoituskurssin, joka oli vähennyskelpoinen 79 euron arvosta. Tähän ilmeisesti voisi laittaa myös sijoituskirjallisuuden?

Viimeisenä tuli vielä etätyöhön liittyviä kuluja. Tämänhän pystyi vähentämään täytenä tänä vuonna (900 euroa), koska työ on pääsääntöisesti tehty kotoa käsin. Maksimi työhuonevähennyksen saa kun joku seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja käytät työhuonetta pääansiotulosi hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelance-toimittajat
  • Teet etätyöpäiviä ja ne ovat yli 50% kaikista työpäivistä vuodessa
  • Työhuonetta on käytetty eri tulolähteiden tai tulolajien tulon hankintaan

Tämä aiheutti omaverossa hieman hämmennystä, kun työhuonevähennyskohdassa oli kirjoitettuna esimerkkinä vain tuo ensimmäinen. Jäin tätä ensin arpomaan, koska työnantajani on kyllä järjestänyt työhuoneen. Sitä ei vain ole saanut käyttää. Mutta konsultoin kollegaani ja minulle selvisi tuo mitä tarkemmin lukee verottajan sivuilla. Olen tehnyt kotoa töitä maaliskuun alusta alkaen. Elo-syyskuussa olin hetkellisesti muutaman päivän viikossa toimistolla, mutta nyt taas pääasiassa etänä. Nyt käyn toimistolla kahden viikon välein, kun siivoaja on luonani. Eli yli 50% vuodessa etätöitä täyttyy kyllä kirkkaasti.

Tähän olisi myös voinut tehdä vähennyksiä työtä varten hankituista välineistä kotiin (näyttö, työpöytä tms) ja esimerkiksi nettikulut olisi voinut vähentää ainakin 50%:sta. Minulla on ”ilmainen” taloyhtiönetti, joten tälle ei ollut tarvetta. Kuten ei kotiinhankituille välineillekään, koska en mitään ole hankkinut. Tosin tämä muuttunee ensi vuonna, koska työpisteelle on nyt tilaa kotona ja aion tehdä itselleni kunnollisen työpisteen. En usko, että etätyö on mihinkään poistumassa, joten on hyvä olla kunnollinen työpiste kotona.

Ainoa mikä piti poistaa veroilmoituksesta, oli työmatkakulut. Viime vuonna minulla meni työmatkoihin 1.200 euroa niin sain niitäkin vähennettyä. Jostain kumman syystä tänä vuonna sellaisia ei ollut.

Tähän tosiaan meni useampi päivä aikaa ja noin 1-2 tuntia per päivä. Mutta onneksi palkka työstä on tällä kertaa myös hyvä, koska veroprosenttini loppuvuodeksi laski 25%:sta 20,5%:n. Tämä on euroissa pari sataa enemmän käteen. En valita!

En edelleenkään ole varma menikö kaikki oikein! Saa kommentoida, jos on kokemusta ja huomasitte, että tein jonkun virheen. Ja mahdollisesti tästä on apua muiden vastaavien asioiden kanssa painiville. Ensi keväälle tulee vielä ilmoitettavaa – olen tehnyt lisää sijoitusmyyntejä ja tosiaan kotitalousvähennykset loppuvuoden siivouksista. Muuten palkoissa ym ei pitäisi olla mitään yllättävää.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...