torstai 10. marraskuuta 2022

Suuri veropäivä

Suuren veropäivän kunniaksi ajattelin itsekin julkaista vuoden 2021 verotietoni. )Tämä tulee ns päivän myöhässä, koska eilen oli niin hoppupäivä, etten ehtinyt viimeistellä tekstiä kunnolla.)

Verotustodistuksen lukujen selvittäminen oli melko kryptistä. En ole ennen tätä näin pieteetillä tehnyt, mutta tulipa tehtyä! Ihan kaikkea en vieläkään ymmärrä, mutta alla selvennystä kaikesta mitä ymmärsin.

Laitoin tähän ensin kuvan verotustodistuksestani, mutta alkoi stressata henkilöllisyyteni paljastuminen vaikka olin peittänyt kriittiset tiedot. Eli en nyt liitä tähän kuvaa vaan alla tiedot:

*******************************

Puhdas ansiotulo ja puhdas pääomatulo yhteensä: 69.117,99€

            **************

Verotettava ansiotulo valtionverotuksessa: 61.239,16€

Verotettava ansiotulo kunnallisverotuksessa: 60.104,77€

Verotettava pääomatulo: 0€

*********************************

Tosiasiassa sain vuodelta 2021 ansiotuloja 69.715,72 euroa. Nämä koostuivat pääosin palkkatyöstäni, mutta luvussa oli myös 210 euroa taloyhtiön hallitusjäsenen kokouspalkkiota. Lisäksi sain pääomatuloa 1.168,54 euroa ja nämä olivat pelkästään osinkoja. 

Pääomatuloksi laskettiin myös arvopapereiden luovutusvoitto 112,42 euroa, joka tuli myymistäni Puuilon osakkeista (luovutushinta 541,82€). Pääomatuloksi laskettiin myös arvopapereiden luovutustappio -211,73 euroa, joka tuli myymistäni Wärtsilän osakkeista (luovutushinta 664,62€).

Veroja maksoin 18.673,98 euroa. Eli käteen sain euroja 53.416,72 vuonna 2021. Lisäksi sain päivärahoja, jotka ovat verottomia. Näitä en nyt tähän hätään ala ynnäämään excelistäni, mutta päivärahoja olen saanut max 1.000 euron edestä. Vuonna 2021 ei vielä paljoa matkusteltu.

Mistä sitten tuli yllä olevat luvut, jotka ovat hieman erilaiset ja miksi ihmeessä pääomatulot näyttävät nollaa?? 

Puhdas ansiotulo ja puhdas pääomatulo yhteensä on:

-        Ansiotuloni miinus ansiotuloista tehdyt vähennykset eli kohdallani työmarkkinajärjestön jäsenmaksut ja palkkatulojen tulonhankkimismenot (esim työhuonevähennys, työvälineet) plus

-        Pääomatulojeni (eli osinkojen) osuus, jotka ovat veronalaisia. Tämä on 85% saaduista osingoista. 15% pääomatulosta saa verottomana, joten tätä ei ole laskettu verotettavaa tulooni mitenkään.

Verotettava ansiotulo valtionverotuksessa on saatu miinustamalla edellä mainittujen lisäksi maksamani eläkevakuutusmaksut, työttömyysvakuutusmaksut sekä sairausvakuutusmaksut.

Verotettavaan ansiotuloon kunnallisverotuksessa tuli vielä joku ihmeellinen ansiotulovähennys. Lyhyen googletuksen jälkeen minulle selvisi, että ”ansiotulovähennys lasketaan verovelvollisen ansaitsemien veronalaisten palkkatulojen, muusta toiselle suoritetusta työstä, tehtävästä tai palveluksesta saatujen ansiotulojen, ansiotulona pidettävien käyttökorvausten, ansiotulona verotettavan osingon, jaettavan yritystulon ansiotulo-osuuden sekä yhtymän osakkaan elinkeinotoiminnan tai maatalouden ansiotulo-osuuden perusteella. Vähennys on 51% edellä tarkoitettujen työtulojen 2.500 euroa ylittävältä osalta tulojen 7230 euron määrään saakka ja sen ylittävältä osalta 28%. Vähennyksen enimmäismäärä on kuitenkin 3.570 euroa.”

Eli mitä hä? Joka tapauksessa tähän perustuen sain jotain vähennystä kunnallisverotuksessa, vain luoja ja verottaja tietää että mitä tuo summa pitää sisällään ja millä prosentilla laskettu.

Miten verotettava pääomatulo näyttää nollaa vaikka pääomatuloa olen saanut?

No siksi, koska minulla on verovuodelta 2020 luovutustappiota sen verran, ettei minun tarvitse pääomatuloista maksaa veroa (eli saan nämä takaisin, toki maksan veron siinä vaiheessa kun osinko minulle maksetaan). Myin asuntoni vuonna 2020 ns tappiolla (myyntihinta oli korkeampi kuin millä asunnon ostin, mutta kun tästä vähennettiin maksamani varainsiirtovero ja välityspalkkio niin jäin tappiolle) ja tästä minulle on kertynyt luovutusvoittotappiota yhteensä 4.782,33 euroa. Tästä käytin nyt 1.105,68 euroa (eli saamani veronalaiset osingot + Puuilon luovutusvoitto) ja jäljelle jäi vielä 3.676,65 euroa. Tämä pitää käyttää vuoden 2025 loppuun mennessä eli vähän aikaa voin nauttia verottomista osingoista. Lisäksi sain vuodelta 2021 lisää luovutustappiota 211,42 euron verran, koska myin Wärtsilän osakkeeni tappiolla. Tämä pitää käyttää vuoden 2026 loppuun mennessä.

Lisäksi sain kotitalousvähennyksiä sekä asuntolainani korkovähennystä, joka on enää 10% kokonaiskorosta (vuonna 2022 tämä on enää 5%, jonka jälkeen tämä poistuu ja tätä vähennystä ei enää saa lainkaan vuonna 2023). Sain tämän asuntolainan korkohyvityksen itseasiassa alijäämähyvityksenä 30%:sti, koska minulla ei ole verottavia pääomatuloja. Yleensä vähennyskelpoiset korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista. Jos näitä ei ole niin 30% tästä muodostuu alijäämähyvitykseksi, joka voidaan vähentää ansiotuloista. Ilmeisesti tämä ei vanhene vaan minulle vahvistetaan pääomatulolajin tappio, joka vähennetään pääomatuloista seuraavien 10 vuoden aikana sitä mukaa kun pääomatuloja syntyy. (En tajunnut tätäkään kunnolla, mutta luotan siihen, että verottaja tietää…) Lisäksi tuli jotain työtulovähennystä, josta löysin yhtä kryptisen selvityksen veronmaksajat.fi sivustolta kuin oli tuo ansiotulovähennys. Työtulovähennys ja ansiotulovähennys olivat kuitenkin eri euromäärät, joten oletan, ettei kyse ole samasta asiasta.

Tarvitsee myöntää, että melkoisen kryptistä on. Olen tähän asti vain käynyt läpi verotuspäätöksen tarkastaen, että tuloni ovat oikein, pääomatuloni ovat oikein sekä kaikki tekemäni vähennykset. Tähän verotustodistukseen ja siinä oleviin lukuihin en ole niin perehtynyt. Enkä tosiaan vieläkään voi sanoa, että olisin osannut laskea/tarkistaa verotuspäätökseltäni, että olenko maksanut oikein määrän veroja. Edelleen tässä pitää luottaa vain verottajaan. Ehkä vuoden 2022 verotuksesta saan jo vähän enemmän irti.

Mystisiä ovat kaiken maailman vähennykset, totta tosiaan 😊

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Säästösuunnitelma

Kirjoitin tuossa tammikuussa, että haluan hellittää mun budjetin kanssa, enkä asettaa itselleni mitään isoa säästösuunnitelmaa. Tosin samass...