lauantai 19. marraskuuta 2022

Miten säästän sähkössä

Kuulun niihin onnekkaisiin, joilla on halpa sähkösopimus voimassa vielä kesäkuuhun 2023 asti. 

Tästä huolimatta olen alkanut muuttamaan sähkönkäyttötapojani tavoitteena säästää sähköä. Vaikka itselleni ei tästä suurta rahallista hyötyä ole niin koen tämän sähköasian olevan kollektiivinen asia. Ensinnäkin mitä enemmän me halpa-sähköläiset (koskee myös ihmisiä joille sähkönhinnalla ei ole väliä, koska heillä on varaa maksaa mitä vain) säästetään niin sitä halvempaa sähkö on heillekin, joilla on pörssisähkö. Toisekseen sähkö on tällä hetkellä rajallista. Jos me halpa-sähköläiset (ja ne joilla on varaa maksaa mitä vain) tuhlataan sähköä mielinmäärin niin on vaarana, että sähkö vain sitten loppuu. Ja joudutaan siirtymään sähkönsääntelyyn ja huonoimmassa tilanteessa sähkökatkoihin. Ymmärtääkseni tämä ei tällä hetkellä ole vielä todellinen riski, mutta mitä tahansa voi tapahtua. Joten olen jo nyt alkanut muuttamaan omia sähkönkäyttötapojani. Toki näin kaukolämpötalon kerrostalo-asujana en kait ihan hirveästi voi vaikuttaa isossa kokonaisuudessa, mutta haluan uskoa että edes nämä pienetkin teot auttavat. 

Alla tapoja miten olen muuttanut sähkönkäyttötapojani verrattuna aikaisempaan. Lisäksi myös yksi mitä en ole muuttanut ja mitä en aio muuttaa ellei ole ihan pakko. 

  • Saunon vain max kerran viikossa ja olen tätä valmis harventamaan vielä enemmänkin. Minulla on tyypilliseen kerrostaloasuja-tyyliin sähkösauna. Tykkään saunoa ja vielä viime talvena saatoin 3-4 kertaa viikossa napauttaa saunan päälle lenkin, tanssin, kylmävesiuinnin tms jälkeen. Se oli tapa rentoutua. Nyt olen opetellut siitä pois. Yritän myös saunoa niinä päivinä kun sähkö on edullista. 
  • Seuraan tosiaan sähkönhintaa fingrid-appista ja yritän keskittää sähköä vievien laitteiden käyttöä näille päiville - kuten sauna, pyykinpesukone ja astianpesukone. 
  • Olen lyhentänyt suihkuaikoja. En enää valuta suihkua turhaan eli esim kun vaahdotan sampoota hiuksiin. En valuta vettä ja odota, että lämpötila on ns sopivaa vaan olen opetellut menemään suihkuun heti kun laitan sen päälle. Olen myös ylipäätään opetellut kylmempiin suihkuihin. Olen myös harventanut hiusteni sampoolla pesukertoja - tällä hetkellä pesen hiukset sampoolla 1,5 kertaa viikossa eli noin viiden päivän välein. Yritän saada tämän siihen, että pesisin vain kerran viikossa eli seitsemän päivän välein. Ja siitä pidemmäksi jos vain mahdollista. 
  • Laitoin patterit minimiin - pidän kotona villasukkia, villatakkia tms. Makuuhuoneen pidän vielä kylmempänä. Sisälle ei tarvitse tarjeta talvella t-paidalla. 
  • Pidän huolta, että kylpyhuoneen lattialämmitys on ns neutraali eli lattia ei tunnu lämpimältä. Lattialämmitys pitää pitää päällä, mutta sen idea ei ole että lattia tuntuisi kivan lämpimältä jalan alla - silloin se on turhan lämmin. Neutraali lämpötila riittää. 
  • Pidän huolta siitä, että en jätä latureita turhaan kiinni pistorasioihin (tästä on ollut tosi vaikea opetella pois) enkä enää lataa puhelinta, tietokonetta, ipadia öisin.
  • Kuulun taloyhtiöni hallitukseen ja kävimme läpi kaikki käytävät, varastot tms tilat ja laskimme termostaatteja ja pattereita, jotta yleisten tilojen lämpötilat eivät ole turhan lämpimiä. 

Sitten se asia mihin en ole tehnyt muutosta: En ole alkanut säätelemään / vähentämään valonkäyttöä sisällä ja tätä en ihan heti aio tehdäkään (ellei nyt ole ihan pakko). Asun kaksiossa ja mulla on aika pitkälti joka huoneessa aina joku valonlähde päällä vaikken siinä tilassa juuri sillä hetkellä oleilekaan. Toki sammutan kaikki valot öisin ja kun olen poissa kotoa. Pimeässä kodissa oleskelu tällä pimeydellä tuntuu vain ihan liian raskaalta, joten tämä on ihan mielenterveysteko itseäni kohtaan. Parvekkeelle en ole vielä laittanut valoja, aion ne kyllä jossain vaiheessa joulukuuta laittaa, mutta pidän sitten huolta, etten polta niitä kuin pari tuntia illalla pimeään aikaa. 


Jos sulla olisi joku lisävinkkivitonen tällaiselle kerrostaloasujalla niin otan mielelläni näitä vastaan! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lokakuun kulutus

Lokakuussa tuloja oli palkka, osingot, päivärahat ja sitten otin säästöstä 1.000 euroa ylimääräistä asuntolainan lyhennystä varten.  Budjett...