lauantai 2. syyskuuta 2023

Syyskuun budjettisuunnitelma

Olen vähän mietiskellyt mun budjettien jakamista tämän vuoden aikana. Siis sitä, että haluanko ylipäätään enää jakaa niitä ja jos haluan, niin miten. Ja samalla, kun olen tätä mietiskellyt, niin lakkasin näemmä jakamasta budjetteja lainkaan. Osittain tämä johtuu ihan saamattomuudesta, osittain juuri siitä syystä, etten ole oikein tiennyt, miten niiden jakamista haluan jatkaa. Jotenkin on alkanut tuntua liian henkilökohtaiselta jakaa omat menot euron tarkkuudella. Mä en myöskään oikeastaan halua kommentteja/mielipiteitä siitä, että käytänkö rahani lukijan mielestä oikeaan asiaan vai en. Se on kuitenkin mun oma asia. Eli siitä päästään kysymykseen, että miksi jakaisin budjetteja, jos en ole valmis vastaanottamaan kommentteja niihin liittyen?

Noh, budjetit ovat vähän olleet mun blogin punainen lanka ja tuntuu, että tämä on yksi syy blogin hiljenemiseen, kun lakkasin jakamasta niitä. Osaltani olen myös halunnut olla yhtenä esimerkkinä miten tällainen yksinasuva keski-ikäinen kaupunkilainen elää ja mihin käyttää rahansa. Henkkoht musta on tosi mielenkiintoista lukea muiden budjetteja ja nähdä, kuinka eri tavalla eri tilanteissa käytämme rahaa. Kaipaisin itse myös vertaistukea. Kaipaisin tosi paljon tähän talousblogi/talousinfluensseri-skeneen tällaisia yksinasuvia keski-ikäisiä lapsettomia ihmisiä, niin yritän itse olla yksi sellainen :) Itsestäni tuntuu, että kaikki talousvaikuttajat ovat lapsellisia, pariskuntia tai nuoria aikuisia (alle 30v). Mua tämä harmittaa, koska meitä yksinasuvia on Suomessa jo 1,3 miljoonaa ja on hieman harmillista, kuinka paitsiossa me olemme yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa (paitsi silloin kun puhutaan synnytystalkoista). Tämä näkyy myös tässä talousskenessä.

Yksi syy budjettien jakamattomuuteen on myös ollut haluttomuus jakaa tuloja tai ylipäätään mitään omaisuustietoja ns ”julkisesti”. En tiedä kuinka järkevää se on tänä some-kyttäys-aikana. Jostain kumman syystä oon vähän alkanut pelkäämään oman anonymiteetin menettämistä. Mietin jopa vuosi sitten insta-tilin perustamista tälle blogille, mutta päädyin siihen, että en halua. En suoraan sanottuna halua tästä blogista kovin julkista. Etupäässä kirjoitan itselleni ja juurikin sellaisista asioista, joista en syystä x osaa/pysty puhumaan kenenkään kanssa mun ”oikeassa elämässä”. Ajattelen talousasioita tosi paljon, niin on kiva purkaa niitä johonkin. Se, jos joku lukija saa tästä jotain itselleen ja tykkää näitä ajatuksia lukea, niin on kiva plussa tähän kirjoittamiseen, mutta ensisijaisesti kirjoitan itselleni.

Tällä hetkellä olen päätymässä sellaiseen ratkaisuun, että jatkossa jaan budjettisuunnitelmani (jonka edelleen siis teen joka kuukausi ja seuraan sen toteutumista) joka kuun alussa niin kauan kuin olen vielä opintovapaalla. Mietin asiaa uudestaan sitten, kun palaan palkkatöihin. En jaa enää budjettikauden toteumaa, koska pääsääntöisesti mun budjetit toteutuvat siten, miten ne olen suunnitellut. Välillä ylitän jonkun kategorian, mutta siinä tapauksessa alitan jonkun toisen kategorian eli homma tasaantuu. Lisäksi isommat hankinnat eivät näy mun budjetissa mitenkään, koska otan niitä varten rahat säästötililtä (siksi osa mun säästöistä menee aina ns käyttörahasäästötilille).

Alla siis syyskuun budjettisuunnitelma! Kesän huithapeliuden jälkeen palaan taas yhteiskunnan elätettäväksi eli hain aikuiskoulutustuen elokuulta. Se tulee tilille 5. syyskuuta. Saan veronpalautuksia 4. syyskuuta ja osinkoja pitäisi tulla Fiskarsilta ja Orthexilta. Säästöstä en ota syyskuussa mitään. Yritän kesän jälkeen pitää vähän tällaisen tiukemman kuukauden, koska kesällä käytin todella huolettomasti rahaa! Tästä on tarkoitus tehdä oma katsaus.

Budjetissa näkyy mun kohonneet lainakustannukset, tähän asti lainanlyhennykseen on mennyt 788 euroa, mutta nyt saan maksaa pari sataa enemmän. Lyhennys ei tule olemaan ihan noin korkea kuin nyt syyskuussa. Elokuussa lainanlyhennys meni vielä vanhan koron mukaan, vaikka korko oli jo noussut ja nyt pankki rokottaa mua siitä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuosta reilusta tonnista MAKSAN KORKOJA 766 EUROA! Laina lyhenee vain jonkun 250 euroa. Jatkossa lyhennys tulee olemaan noin 980 euroa, josta laina lyhenee noin 400 euroa ja korkoja sitten loput (KAMALAA).

Vastike ei onneksi mun taloyhtiössä kevään yhtiökokouksessa noussut mitenkään paljoa. Ruokakauppasumman olen nostanut 300 eurosta 350 euroon. Tämä on tosi paljon rahaa ruokaan yhdeltä henkilöltä, mutta en halua pihistellä ruokakaupassa (kun ei ole pakko). Toivon, että summa on ylimitoitettu ja siitä jää säästöön. Olen siirtynyt käyttämään S-pankkia ruokaostoksien tekoon; siirrän s-tilille aina tietyn summan ja maksan aina sieltä. Idea vähän olisi, että sinne kertyisi huomaamattomasti ruokarahapuskuria eikä tili olisi ikinä nollilla. 

Palveluissa on sokerointi ja sitten mun siivouspalvelu palasi. Toistaiseksi siivous on vain aina neljän viikon välein. Katsotaan sitten, että onnistuuko palata kahden viikon välein tehtyyn siivoukseen, kun palaan töihin. Olen ollut tosi onnellinen, että tämä palvelu palasi elämääni. Ei ole parempaa tunnetta kuin, että joku edes kerran kuussa tekee kunnollisen siivouksen. Toki voisin tehdä sen itsekin, mutta en vain tee. Maksan mielelläni tästä palvelusta niin kauan kuin pystyn.

Budjetin ulkopuolisia kuluja tässä kuussa on syksyn tanssitunnit (380 euroa) ja kouluun liittyvä maksu (300 euroa). Maksan nämä mun käyttösäästötililtä, siksi ne eivät näy tässä budjetissa. Muuten syyskuulle ei ole mitään suuria menoja tiedossa. Monessa kategoriassa on bufferia, eli jos jotain yllättävää tulee, niin niihin on varauduttu.

Tällaisella suunnitelmalla siis syyskuuhun!

 


 

6 kommenttia:

  1. Täällä taustalla seurailee nelikymppinen nainen. Elämäntilanteeni on kyllä eri, mutta aihe kiinnostaa ja kirjoittamistyylisi on mukava. :) Tämä blogi on yksi ankeiden päivien piristys, joten toivottavasti jatkat kirjoittamista vaikka budjettia et julkaisisikaan. Aika vähän olen löytäny sellaisia naisten kirjoittamia hyviä (talous/sijoitus)blogeja, joihin pystyn samaistumaan tai missä ajatusmaailmat tuntuisivat kohtaavan. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Täällä yksi viisikymppinen sinkku lukee myös blogiasi mielellään, olen harkinnut itsekin bloggailua mutta en ole saanut aikaiseksi perehtyä toteutukseen. Luen mielelläni meidän tavallisten tallaajien talousjuttuja ja varsinkin yksineläjien. Yksinasuvatry:n jäsenmaksu on 10-20€, olen jo vuosia ollut jäsen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Olisi kiva jos innostuisit bloggaileen, ainakin tämä blogger on tosi yksinkertainen käyttää. Isoin homma ehkä oli, kun loin oman spostin vain tätä blogia varten.

      Liityinkin yksinasuvat ry:n nyt tänä vuonna - harkitsin jopa hallitukseen yrittämistä, mutta ei ainakaan vielä tänä vuonna riittänyt tarpeeksi intoa. Hyvä että ovat olemassa!

      Poista
  3. Ymmärrän kyllä mikäli et halua enää julkaista budjettisuunnitelmia. Niitä on kumminkin mukava lukea ja nyt mietiskelin, että pitäisi itsekin aktivoitua blogin suhteen ja tehdä muutama suunnitelma. Kuvittelen, että talous on hyvin hallussa ja joiltakin osin se onkin, mutta silti säästäminen tuntuu nyt haastavalta. Olen samaa mieltä siitä, että naisten kirjoittamia talousblogeja on aika vähän. Itselläkin kirjoittelu luisuu monesti ihan muihin asioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pidät! :) Ja mä pidän niiden julkaisusta - jotenkin tuntuu tosi helpolta niiden ohella kirjoitella kaikkeen niihin liittyvästä ja vähän niiden ulkopuoleltakin. Itse kovasti tykkään naisten pitämistä talousblogeista juurikin sen monipuolisuuden vuoksi - niissä enemmän sidotaan se peruselämä talousnumeroihin, eikä julkaista vain pelkkiä numeroita, joita pelkästään on hieman tylsä lukea. Tarina numeroiden ohella on parasta! Oon tykännyt aina myös sun blogista juuri siksi, että tosi hyvin yhdistyy nämä kaksi asiaa. Olisi kiva jos innostut taas availeen vähän numeroitakin :)

      Poista

Joulun ilot ja ahdistukset

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän pidän joulusta. Joulu on kovin kapearajainen ainakin omassa kuplassani sekä sen kuvaston perusteella m...