lauantai 23. joulukuuta 2023

Hyvää joulua!

Mä poikkeuksellisesti päätin olla yksin kotona tämän joulun. Tapanina menen vanhempieni luokse, jossa on sitten muitakin sukulaisia, mutta joulun ja joulupäivän olen yksin kotona. Mulle joulu ei ole mitenkään hirveän merkityksellinen juhla ja aika pitkälti olen jouluna mennyt aina vähän muun porukan mukana, että mitä muut haluavat tehdä, koska itselläni ei ole ollut niin väliä, että mitä tehdään. Aika monta joulua olen viettänyt isommalla sukulaisporukalla ja ne ovatkin olleet tosi kivoja jouluja, mutta viime vuosina musta on alkanut tuntua siltä, että haluan ottaa joulun rauhoittumisen kannalta. 

Ja koen, että rauhoittuminen ei onnistu ellen ole siinä seurassa missä vietän suurimman osan ajastani kotona eli yksin. Suurimmalle osalle ihmisistä joulu aiheuttaa jonkinasteista stressiä, koska meillä on monilla kaikenlaisia odotuksia ja oletuksia, että miten päivän pitää mennä. Monelle on myös vaikea sanoittaa sitä, että mitä itse haluaa ja siksi tapahtuu paljon pettymyksiä, koska usein odotetaan, että muut arvaavat mitä joku toinen haluaa. Useimmiten arvaukset menevät väärin ja tapahtuu pettymys, joten paljon helpompaa olisi vain sanoa suoraan, että miten asioiden toivoo menevän. 

Tänä vuonna minä sanoin ja sanoin haluavani olla yksin kotona. Onneksi läheiseni ottivat tämän tosi hyvin vastaan. Joskus tuntuu vähän hassulta, että itse otan tosi kovaa syyllisyyttä tästä toiveestani olla eri juhlapyhinä yksin, ettei muille tule paha mieli, vaikka minähän se nimenomaan tässä yksin olen. Eivät läheiseni. On tosi hassua, että sen yksinolevan pitää mennä seuraan vain sen vuoksi, ettei niillä seurassa olevilla ole paha mieli siitä, että joku on (haluaa olla) yksin. Tämä on aikamoinen kehä :) 

Näin jouluna paljon puhutaan siitä, että jokaiselle pitäisi antaa mahdollisuus tehdä sellainen joulu kuin itse haluaa eikä esimerkiksi kiertää minuuttiaikataululla eri sukulaisten luona. Mutta näissäkin puheissa usein korostuu se, että esimerkiksi pariskunta haluaa olla kaksin kotona - en ole kertaakaan kuullut puhuttavan siitä, että olisi ok, jos joku haluaa olla yksin. Yksinolemista jouluna käsitellään lähinnä yksinäisyyden kautta. Luonnollisesti en itsekään toivo, että kukaan joutuisi olemaan yksin jouluna, jos näin ei halua. Mutta toivoisin, että meitä, jotka oikeasti mielellään ovat yksin niin sitä kunnioitettaisiin eikä siihen suhtauduttaisi säälivästi tai jotenkin oudoksuen. 

Koska oikeasti mulla on aika mukavaa juuri nyt. Viikolla itsellänikin on ollut kaikenlaisia jännityksiä tästä tulevasta joulusta, mutta jotenkin tänään muhun on laskeutunut sellainen tosi syvä rauha. Kävin aamulla kaverini kanssa Rauhaniemessä saunomassa ja avannossa ja kun sieltä tulin kotiin ja ymmärsin, että mulla ei ole seuraavaksi kolmeksi päiväksi yhtään mitään suunnitelmia tai menoja niin mut valtasi tosi levollinen olo. Mun ei tarvitse hötkyillä minnekään ja edessä on vain aikaa ja monia mahdollisuuksia mitä tehdä. Voin myös olla tekemättä yhtikäs mitään. 

Eli mukavaa joulua jokaiselle ja toivon, että jokainen saa viettää sen haluamallaan tavallaan ja haluamassa seurassa (tai ei-seurassa)! Ja voimia ja halauksia kaikille joiden joulu ei ole sellainen kuin toivoisi <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...