torstai 4. heinäkuuta 2024

Palkkiorahasto

Työpaikkani on antanut mahdollisuuden laittaa tulospalkkiot jatkossa palkkiorahastoon. Tähän asti tulospalkkio on maksettu aina kerran vuodessa palkan yhteydessä. Jatkossa saamme itse päättää, että laitammeko 0%, 25%, 50%, 75% vai 100% palkkiorahastoon eli siis henkilöstörahastoon. Tulospalkkion voi myös pyytää ihan normaalisti "käteisenä", mutta tähän rahastointiin liittyy merkittäviä etuja, joita yritän nyt avata tässä. Itselleni asia on vielä suhteellisen uusi, joten pieni disclaimer tähän, että alla oleva on oma tämänhetkinen ymmärrys asiasta. Tietoa karttuu matkan varrella lisää :) 

Rahaston omistaa yrityksen henkilöstö. Palkkiorahaston kautta työntekijä vai saada palkkionsa jopa 48% suurempana verrattuna käteisnostoon, koska palkkiorahastoon siirrettäessä palkkioista ei tarvitse maksaa henkilösivukuluja eikä veroja. Rahastosta nostettavista varoista 20% on verovapaata (varoja ei saa nostaa kerralla kaikkea, vaan max 15% vuodessa).

Olen aika innostunut asiasta. Jopa niin innostunut, että ilmoittauduin vapaaehtoiseksi palkkiorahaston hallitukseen ja ihan puheenjohtajaksi asti. Palkkiorahaston hallitus valittiin kolmeksi vuodeksi. Rahoja ei saa rahastosta ulos kuin joko sen 15% vuodessa rahaston arvosta (josta 20% on verovapaata) tai kaiken, jos jäät eläkkeelle, työsuhde loppuu tai kuolet (no tässä tapauksessa perilliset saavat). Eli mitenkään vapaasti rahat eivät ole nostettavissa, mutta toisaalta saat myös valita, että paljonko sinne rahastoon laitat rahaa vuosittain.

Otetaan käytännön esimerkki, että mitä tämä tarkoittaa. Omalla työpaikallani maksetaan vuosibonuksia, jotka kohdallani ovat olleet jotain 6.000 – 8.000 euroa per vuosi. Ne ovat vuosipalkka jaettuna 12,6 ja sitten mahdollisilla %korotuksilla (eli 103% tms) riippuen miten tavoitteet ovat toteutuneet. Osa bonuksista on toki sidottu yrityksen liikevaihtoon ja sen toteutumiseen.

Koska työnantajan ei tarvitse maksaa palkkiorahastoon laitetuista rahoista työnantajansivukuluja, voi työnantaja maksaa työntekijälle enemmän. Oma työpaikkani maksaa peruspalkkion päälle 15% ja lisäksi myös maksaa henkilöstörahaston kaikki kulut (ei itse sijoitusrahaston kuluja vaan esim pankkikulut). Eli saamme palkkion verottomana ja siihen päälle 15%. Mielestäni kuulostaa ihan hyvältä diililtä.

Tänä vuonna laitoin 100% bonuksista palkkiorahastoon. Lähinnä siksi, että minua kiinnostaa seurata, miten homma toimii ja toiseksi olen ollut töissä vain 2,5 kuukautta työpaikkani fiskaalivuodesta, joten tavoitepalkkiosumma 1.869 euroa ei ole niin suuri, että sitä kannattaisi mitenkään pilkkoa. 

Mitä sitten käytännössä saan? Saan siis tämän 1.869 euroa verottomana ja sen päälle 15% eli yhteensä 2.149 euroa, joka siis siirretään palkkiorahastoon ja sijoitetaan. Saamme valita muutaman rahaston välillä, joissa korot ja osakkeet ovat eri painotuksilla. Jos ottaisin rahat käteisenä, niin saisin käteen noin 1.200 euroa. Todennäköisesti sijoittaisin tämän summan joka tapauksessa niin näen vain järkeväksi, että sijoitan summan palkkiorahaston kautta ja saan 44% enemmän. Rahat ovat nyt rahastossa ja jännä seurata, että mikä on kehitys. Voihan tämä olla ihan pannukakku :D

Tässä pitää erityisesti ottaa huomioon, etten saa kaikkia rahoja ulos tarpeen tullen. Joka vuosi saan max 15% ja tästä 2.150 eurosta se tarkoittaisi noin 320 euroa. Mutta jos en ota mitään niin ulosotettava summa kumuloituu vuosi vuodelta, kun sijoitussumma kasvaa. Ja ulosotettavasta summasta 20% on verovapaata, otti sen ulos miten vaan (eli vaikka koko summa, jos työsuhde loppuu tai jäät eläkkeelle). Lopusta maksat ansiotuloveroprosentin verran, mutta sinun tarvitsee muistaa toimittaa muutosverokortti (tähän on joku ihan erillinen verokortti).

Tosiaan bonukseni ovat normaalisti siinä 6.000 – 8.000 euroa ja näissä tilanteissa 15%:n korotuksella pystyisin laittamaan rahastoon 6.900 – 9.200 euroa vs jos ottaisin rahat käteisenä niin saisin 3.800 – 5.100 euroa. Ja huom! ansiotuloveroprosenttini on jatkossa pienempi, koska ansiotulot "laskevat". 

Todennäköisesti tulevina vuosina en tule laittamaan koko bonusta palkkiorahastoon vaan jonkin prosentin. Riippuu käteisen rahan tarpeesta. Tänä vuonna en rahoja tarvitse niin tämä on hyvä vuosi aloittaa. Mielenkiinnolla seuraan, että kuinka rahaston arvo vaihtelee. Itse valitsin hyvin osakepainotteisen rahaston, mutta sen voi vaihtaa sitten myöhemmin, kun/jos oma riskinottohalukkuus pienenee.

Mielenkiintoista! Onko muilla kokemuksia palkkiorahastoista? Ilmeisesti nämä ovat viime vuosina enenemissä määrin lisänneet suosiotaan ja verotusta/lainsäädäntöä on myös muutettu näille suosiollisemmaksi (älkää kysykö miten, en muista :D).  

2 kommenttia:

  1. Työnantajalla ollut 2019 alkaen. Salkunhoitaja laittaa kaiken henkilöstörahastoyhtiön omiin aktiivisiin rahastojen rahastoihin hallituksen siunauksella. Tuotto nolla. Kunpa voisi lunastaa kaiken pois ja laittaa indeksirahastoihin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mutta ei kuulosta hyvältä, että tuotto on nolla. Itse hyväksyn tässä korkeammat rahaston kulut, koska tässä on noita veroetuja (toki veroedut + passiivinen indeksirahasto olisi paras mutta tämä yhtälö ei taida olla mahdollinen). Itse odotan, että tuotto olisi sitten myös hyvää - jos ei ole niin en laita enempää sisään. Meille hallituksessa ei annettu mitään vaihtoehtoja aktiivisen ja passiivisen välillä - vaihtoehtoja oli kolme, joista me valitsimme oletusrahaston ja jokainen voi sitten itse vaihtaa oletusrahaston haluamakseen näistä kolmesta vaihtoehdosta (itsekin vaihdoin korkeampi riskiseen). Mutta ensi keväänä olen jo viisaampi, onneksi itsellä ei tuon enempää rahaa ole sisässä. Glendora

      Poista

Asuntolaina

Otin nykyiseen asuntooni asuntolainaa 180.000 euroa neljä vuotta sitten (elokuussa 2020). Tämä on kolmas asuntolainani. Ensimmäisen asuntola...