sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Seurantaviikko 2 – paljonko rahaa menee ruokaan (75,02€)

Toinen seurantaviikko alkoi edelleen hieman sairaissa tunnelmissa. Olo oli aika nuutunut. Olin onneksi snnuntaina jaksanut kokkailla pari ruokaa valmiiksi niin viikko sai helpon alun. Ruoan etukäteen valmistelu on kyllä aika tärkeä juttu. Ja ei pelkästään rahamielessä, mutta myös tässä painonhallintaprojektissani.

Sunnuntain kokkailut

Maanantai 27.1. (0€)

En käyttänyt rahaa ruokaan lainkaan. En itseasiassa mihinkään muuhunkaan. Olin toimistolla, mutta oli eväät mukana. Ilta meni kotona aika väsyneissä fiiliksissä.

Nakkikeitto eväänä

Tiistai 28.1. (0€)

Tein etäpäivän ja söin ruokaa omasta kaapistani. Piti mennä illalla tanssitunnille, mutta iltapäivästä nousi taas vähän kuume ja olo oli sen mukainen, joten hengailin koko illan kotona. En tainnut poistua asunnosta koko päivänä.

Keskiviikko 29.1. (32,45€)

Työpaikkani sijaitsee erään hotellin vieressä ja aina joskus käymme aamiaisella siellä työkavereiden kanssa. Tänään oli sellainen päivä. Saamme aamupalan 10 euron hintaan. Töiden jälkeen menin salille kokeilemaan ja treeni sujui ihan hyvin. Toivottavasti se tästä nyt alkaa taas menemään ja flunssa olisi tältä erää ohi. Illalla kävin kaupassa ostamassa lopussa olevia juttuja kuten kahvi aja vihanneksia. Kauppaan meni 22,45 euroa. Aika paljon meni rahaa vaikka tuntui, etten ostanut kuin muutaman hassun tuotteen. Toki ostin muutaman kalliimman tuotteen kuten kahvia (5 euroa), sinapin (3 euroa) ja kotijuuston (4 euroa). 

Torstai 30.1. (6,10€)

Torstaina käytin rahaa työpaikkalounaaseen 6,10 euroa. Illalla söin kotona oman pikaruokani eli ruisleipää juustolla, kinkulla ja paistetulla kananmunalla. Minulla oli saunavuoro ja sen jälkeen taloyhtiön hallituksen kokous, joten en ehtinyt kokkailla sen suuremmin. Illalla näiden jälkeen innostuin kyllä vielä tekemään peruna-kotijuustosalaattia, joka onnistui jotenkuten. Maku oli ihan hyvä, mutta vähän mössöä siitä tuli.

Perjantai 31.1. (24,48€)

Perjantaina lounaaseen meni vähän enemmän 7,95 euroa, koska päätimme mennä porukalla vähän ”parempaan” lounaspaikkaan. Ruoka oli hyvää ja vaihtoehtoja liikaa, settiin kuului myös jälkiruoka. Aina välillä voi tällaista, mutta ei joka viikko. Tämä 7,95 euroa ei tule näkymään tämän kuun lounaskuluissa, koska maksoin sen e-passilla, joka on uusi juttu työpaikallani. En vielä maksa jokaista lounasta e-passilla, on menossa siirtymävaihe. Tämä tulee vaikuttamaan budjetointiini tulevaisuudessa, koska lounaat maksetaan jatkossa suoraan palkasta jälkikäteen. En vielä tiedä miten tulen tätä seuraamaan/raportoimaan. 

Töiden jälkeen kävin kahdessa ruokakaupassa! Tarvitsin pumpulia ja pidän Lidlin pumpulista, joten menin sinne ensin ja yritin löytää kaiken tarvitsemani. Lidl on vähän hankala kauppa, koska sieltä ei aina saa kaikkea mitä tarvitset. Muunmuassa nyt en löytänyt pakastepinaattia eli piti mennä vielä K-marketiin, jossa oli ihan tuskaiset jonot. Siellä oli ilmeisesti jotkut alepäivät. Pakastepinaatin lisäksi sorruin ostamaan vesi- ja cantaloupemelonia ja vähän irtokarkkia perjantain kunniaksi... K-marketiin meni 6,47 euroa ja Lidliin 10,06 euroa (poislukien pumpuli ja nenäliina). Viikonloppuna ei ole enää tarvetta mennä kauppaan – ainoa juttu on, että olen menossa lauantai-iltana kaverini luokse lenkkeilemään ja saunomaan niin mahdollisesti vien sinne jotain tuliaisia tai ainakin saunajuomia. 

Illalla paistoin pinaattilettuja ja söin lisäksi tekemään perunasalaattia. Kävin joogassa, katsoin Sohvaperunat ja menin aikaisin nukkumaan. Kiva ilta! 

Perjantai-illan gurmeeta

Lauantai 1.2. (0€)

Aamupäivällä kävin kosmetologilla ja hieman houkutti lounastaa kaupungilla. Jätin kuitenkin välistä ja söin kotona eilen tekemiäni pinaattilättyjä ja perunasalaatin loput. Supergurmeelta ruoka ei tosiaan näytä, kuten kuvasta näkyy, mutta oli yllättävän hyvää. Innostuin myös tekemään mansikkaraparperihilloa. Sitä tuli kaksi purkkia ja maku vaikutti hyvältä vaikka väri oli hieman samea. Epäilen tämän johtuvan siitä, että tein hillon ensimmäistä kertaa pakastemarjoista, ennen olen tehnyt tuoreista. Vein toisen purkin kaverilleni, jonne menin illallla saunomaan. Sain siellä myös ruokaa! En loppujen lopuksi vienyt sitten mitään mukanani paitsi sen hillopurkin. Saunajuomana join vettä. 

Sunnuntai 2.2. (11,99€)

Pitkästä pitkästä aikaa käytin päivän siivoamiseen. Siivosin kunnolla ja siinä vierähti sellaiset 4 tuntia. Aika hyvä saavutus pienelle kaksiolle. Tein fetauunipastaa ruoaksi ja sain siitä kaksi annosta vielä evääksi ensi viikolle töihin. Oon yllättävän paljon nauttinut tästä ruokailujen ennakoimisesta ja eväiden viemisestä töihin. Ensi viikkokin on jo suunniteltu – kaapista löytyy vihanneksia (perunaa, porkkanaa, parsakaalia) niin aion tehdä uunijuureksia ja sen kanssa kanaa. Kanalle suunnittelin vähän tekeväni dijonsinappikastikkeen, koska menin sitä sinappia tällä viikolla ostamaan. Sinapin lisäksi kastikkeeseen tarvitsee ruokakermaa, soijakastiketta, valkosipulia, sipulia, öljyä, suolaa, pippuria ja herkkusieniä. Minulta löytyy näitä kaikkia kaapista paitsi ruokakerma ja herkkusienet (nämä voinee jättää pois tarpeen vaatiessa). Ajattelin tällä plus fetapastan jämillä pärjätä torstaihin, jolloin lähden työmatkalle ja olen poissa kotoa to-pe. Viikonlopuksi sitten uudet suunnitelmat (haaveilen vähän lohipinaattilasagnesta, koska pinaattia nyt riittää, kun ostin useamman pakkaseen tarjouksesta). 

Illalla kävin vielä kaupassa, koska maito oli melkein lopussa. Lisäksi halusin banaania aamupalalle (syön melkein joka aamu mustaherukoita, banaania, mysliä ja luonnonjugurttia sekä lisäksi leipää ja vihanneksia). Ostin myös 24-pakkauksen sitruunavissyä... Aijaijai. Mutta tämä riittää sitten loppukuuksi ja pidemmäksi. Hinta yhteensä 9,95 euroa, josta panttien osuus 2,40 euroa eli 24 pulloa (á 0,33l) maksaa yhteensä 7,75 euroa (á 0,32€). Musta tämä ei ole paha hinta. Tähän kauppareissuun siis meni tuo päivän saldo 11,99 euroa.  

Ensi viikolle eväitä

Olen miettinyt tässä aika paljon näitä ruokakulujani. Mua vähän hämmentää kuinka paljon mulla menee ruokaan rahaan verrattuna moneen muuhun. Nyt kahden viikon seurannan perusteella en laita ruokaa mitenkään suuria määriä roskiinkaan (tällä viikolla biojätteeseen meni 1 nahistunut chili, 1cm pala inkivääriä ja 1/3 tillistä – liikaa nämäkin ovat, mutta olen parantanut tapojani huomattavasti niin en pidä tätä itselleni pahana. Tavoite on toki ei-yhtään.). Ehkä syön vain paljon ruokaa muihin ihmisiin nähden :D Olen miettinyt, että iso määrä rahaa johtuu:
  1. Ostan vain yhdelle hengelle eli usein ostan pienemmän pussin leipää, pienemmän juuston, pienemmän porkkanapussi tms tms. Nyt yritän vähän uutta taktiikkaa ja ostan isommat pakkaukset ja pakastan osan. Katsotaan kuinka onnistun.
  2. Asun Helsingin kantakaupungin alueella ja lähikauppani on k-supermarket, joka on mahdollisesti aika kallis. Tähän pitäisi tehdä jotain vertailua ja nyt olenkin tämän ruokaseurannan aikana listannut jokaisen ostamani tuotteen ja sen hinnan exceliin. Mennään sitten joku päivä käymään jossain kauempana Prismassa ja keskityn tekemään kunnollista hintavertailua. Lidlistä olen luovuttanut, siellä on jotkut asiat hyviä, mutta en saa sieltä kaikkea haluamaani eli Lidlin kanssa en tee hintavetailua (tai tämä ei siis ole mahdollista).

Tällä viikolla ruokaan meni rahaa kokonaisuudessaan 75,02 euroa. Huomattava parannus viime viikkoon! Erityisen iloinen olen siitä, että kokonaiseen kolmeen päivään en käyttänyt lainkaan rahaa ruokaan. Turhiksi ostoksiksi tällä viikolla katson aamiaisen 10 euroa, karkkipussin 1,22 euroa ja 24-pakkauksen vissyä 9,95 euroa. Nämä ovat sellaisia arjen luksuksia, joita ilman pärjäisin ihan hyvin.  

5 kommenttia:

  1. Vinkkinä että foodie.fi palvelun kautta löydät s-ryhmän hinnat ilman että täytyy mennä paikan päälle jintavertailua tekemään. Ostoslistan suunnittelu helpottuu.
    Itsekin pidin hintapäiväkirjaa aikaisemmin. Nyt on jäänyt kun aikapulan vuoksi olen keskittänyt ostokset lähinnä s-ryhmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, vaikuttaa hyvältä! Säästän kaupassa haahailuajan :)

      Poista
  2. Märn myöskään pääse millään niin pieniin kuluihin kuin moni muu. Viime kuussa meni 600 euroa ruokakauppaan ja asun yksin:D
    Toisaalta, en tingi ruuan mausta ja kokonaisuudesta, enkä raaka-aineiden laadusta. Tykkään kokkailla erilaisia ruokia joiden raaka-aineet eivät ole aina halvimmasta päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, mäkin haluaisin kokkailla aina välillä vähän erilaisia ruokia enkä aina vain perus-nakkikeittolinjaa. Ja rahaa menee paljon myös kaikkiin väliruokiin - hedelmiin, rahkoihin, marjoihin, mysliin, leivänpäällisiin tms tms. En näistä ihan kauheasti ole valmis tinkimään, joten todennäköisesti jatkan korkeilla ruokakuluilla minäkin :D

      Poista
  3. Menin kauppaan. Ostin maitoa. Maito maksoi 2 euroa. Nyt minulla on 9 euroa. Kuinka paljon rahaa minulla oli, kun menin kauppaan?

    VastaaPoista

Työmatkalla

Vaikka elämässä on parhaillaan sellaista hyvää kiirettä, niin vähän harmittaa, että se vie aikaa tältä blogilta nyt, kun mulla pitkästä aika...