perjantai 3. huhtikuuta 2020

Ajatuksia sotakassasta

Olen tässä miettinyt tätä sotakassaa. Seuraan useampaa sijoitusryhmää facebookissa ja nyt pörssiromahduksen ollessa käsillä tämä termi sotakassa tulee usein esiin. Moni kyselee, että kenellä on sotakassa, onko sotakassa otettu jo käyttöön ja milloin se kannattaisi ottaa käyttöön. Osa on harmitellut, että sotakassa tuli käytettyä jo.

Lyhyesti sanottuna (vaikka luulisin, että termi on tuttu monille lukijoista) sotakassa tarkoittaa ylimääräistä rahaa tilillä  varattuna nimenomaan tällaisia erikoistilanteita varten. Eli silloin kun pörssi lähtee laskuun ja tulee ostohetki niin silloin sinulla on rahaa millä alkaa ostamaan lisää osakkeita.

Itselläni tällaista sotakassaa ei ole ollut. Ylimääräistä rahaa tililtäni jonkin verran löytyi ja nämä olen nyt laittanut pörssiin. Yhteensä tätä ylimääräistä oli noin 2.000 euroa. Lisäksi lohkaisin 1.000 euroa viime palkasta tarkoittaen, että vedin kaiken kulutuksen aika minimiin.

Olen nyt tässä helmikuun puolessa välissä alkaneen lasku jälkeen tehnyt 3 osakeostoa. Ensimmäisen oston tein 10.3. (Sampo), toisen 23.3. (Tokmanni) ja kolmannen 3.4. (Nordea). Sampon kohdalla olin todellakin liian ajoissa ja alas on tultu vielä tuntuvasti lisää. Tokmanni on siinä ja siinä ja Nordean tosiaan ostin tänään, joten vaikea sanoa.

Seuraava osto on tarkoitus tehdä 20.4. jälkeen (yritän saada vähintään 900 euroa palkasta irti) ja seuraava 20.5. jälkeen (taas yritän irroittaa palkasta vähintään 900 euroa). Kesäkuun lopun palkassa saan bonukset, joista on tarkoitus irroittaa mahdollisimman paljon (tavoite 4.000 euroa) ja laittaa se 2-4 viikon välein pörssiin. Ja toki edelleen heinä-elo-ymskuun palkasta irroittelen jonkinlaisia määriä lisää. Eli jatkan normisuunnitelmalla sillä erotuksella, että hieman enemmän yritän irrottaa palkasta sijoituksiin kuin on ollut alunperin tarkoitus (alkuperäinen tarkoitus 500-700 euroa osakeostoja varten). Kuukausisäästöt rahastoihin (200 euroa) rullaavat siinä sivussa normaalisti.

Houkutus ostaa osakkeita on valtava. Minulla on lista mitä haluan ostaa ja seuraan päivittäin osakekursseja, että missä ne seilaavat. Tämä alkaa mennä vähän hulluksi. Nyt päätin tämänpäiväisen Nordea oston jälkeen, etten vilkaisekaan kursseja ennenkuin 20.4. kun taas minulla on rahaa ostaa jotain. Koska juuri nyt minulla EI ole ylimääräistä rahaa. Saa jankuttaa tätä itselleni koko ajan, koska onhan mulla rahaa tuolla tilillä... Vararahastoni ei houkuttele, mutta tarvitsee myöntää, että nuo asuntolainasäästörahat houkuttelevat. Käyn jatkuvaa dialogia pääni sisällä, että kannattaako minun pitää edelleen ne rahat asuntolainanlyhennystä varten tilillä vai olisiko järkevää laittaa ne pörssiin, koska nyt kurssit ovat alhaalla ja ne voivat lähteä nousuun ANY DAY NOW. Olenko jo myöhässä, äkkiä, äkkiä - mieleni sanoo.

Toinen puoli mielestäni sanoo, että kurssit tulevat olemaan alhaalle vielä jonkin aikaa. Tilanne ei ole mitenkään vielä ohi ja vaikka itse virus saadaan hallintaan niin vaikutukset talouteen ja yhteiskuntaan tulevat olemaan isot. Eli vaikea oikeasti kuvitella, että yhtäkkiä kesällä 2020 pörssikurssit olisivat yhtä korkealla mitä ne olivat helmikuun 2020 alussa. Eli ei tässä mikään kiire. Annan nyt asuntosäästötilini rahat olla rauhassa. (Toivottavasti!)

Omalla kohdallani olen erittäin tyytyväinen, ettei minulla ole mitään suurta sotakassaa. Siinä olisi iso riski, että laittaisin rahat pörssiin liian nopeaa. Tällainen tylsä kuukausisäästäminen aiheuttaa sen, että hajautusta tulee pakostikin. Ei vain ole rahaa juuri sillä hetkellä laittaa pörssiin kuin vähän kerrallaan. Kun ei ymmärrä hirveästi ja kun ei vaan voi tietää milloin se pohja tulee niin järkevintä on ostella pikkuhiljaa. Ehkä tosiaan joku ostos onnistuu hankkia ihan siellä pohjalla ja osa siitä väliltä.

Yritetään nyt pitää vain pää kylmänä ja keskittyä välillä muihinkin asioihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...