torstai 19. huhtikuuta 2018

Terveydestä ja sen vaikutuksesta talouteen (osa 1)

Olen jo pitkään suunnitellut kirjoittavani terveyden vaikutuksesta talouteen. Ja siis nimenomaan kahdesta itseäni koskettavasta terveysaiheesta. Mutta koska kummastakaan näistä itselläni olevasta "terveysongelmasta" ei ole kovin helppo kirjoittaa avoimesti, niin olen tätä lykännyt ja lykännyt. Mutta haluan näistä nyt kirjoittaa, koska molemmat ovat isoja tekijöitä siinä miksi olen alkanut enemmän laittamaan raha-asioitani kuntoon ja varautumaan tulevaisuuteen taloudellisesti.

Ensimmäinen näistä asioista on ns home-altistuminen ja sisäilmaherkkyys. En tiedä näiden virallisia termejä, joten pahoitteluni jos käytän vääriä sanoja.

Olen siis jo lapsesta asti ollut melko herkkä kaikenlaiselle. Olen sairastanut lapsena erilaisia ihosairauksia, olen atooppinen ja lukio-ikäisenä minulla diagnosoitiin monia allergioita eläimille ja heinille/kasveille/siitepölylle tms. Nyt vanhempana minulla on jonkin verran tullut myös erinäisiä ruoka-aineallergioita, mutta ei mitään isompaa.

Olen ollut 10 vuotta töissä samassa työpaikassa. Työpaikkani on tehdas, jossa on tuotantoa sekä toimistotiloja. Noin kahdeksan vuotta sitten se osa tehdasta, missä työpisteeni sijaitsi, meni remonttiin ja meidät kaikki siellä istuvat siirrettiin pois. Tarkoitus oli palata sinne remontin jälkeen, mutta loppujen lopuksi koko se tehtaan alue suljettiin ja lisäparakki rakennettiin, jonne minunkin oli tarkoitus mennä. Tässä vaiheessa vaihdoin kuitenkin osastoa ja uusi työpisteeni sijaitsi eri osassa tehdasta. Tiesin kyllä, että syy miksi remontti aloitettiin, oli kosteutta seinissä ja niitä kuivatettiin, mutta en suuremmin sitten ajatellut asiaa.

Muutama vuosi meni eteenpäin ja aloin tulla enemmän tietoiseksi työpaikallani olevista ns sisäilma-sairastumistapauksista, niitä oli ollut jo ainakin reilun vuosikymmenen ajalta. Alue missä sen hetkinen työpisteeni sijaitsi alkoi olla myös tutkinnan alla. Jotain mittauksia tehtiin ja uutta remonttia alettiin suunnitella. Itselläni alkoi olla oireita. Sain useampia poskiontelotulehduksia, ihmeellistä kuumeilua, nenäverenvuotoja, silmäoireita ja todella omituista huimausta. Etenkin iltapäivät työpaikalla alkoivat olla vaikeita, kun oli vaikea keskittyä työntekoon (näytön katsomiseen) huimauksen ja kuivien silmien vuoksi. Kolmannen poskiontelotulehduksen yhteydessä minulle alettiin etsiä ns väistötilaa. Onnekseni pääsin suhteelliseen uuteen osaan tehdasta, jonne itseasiassa useampi meistä sisäilmapakolaisista oli sijoitettu. Ja sinne tuli pikkuhiljaa myös koko ajan lisää porukkaa. Mittava remontti toteutettiin vahingoittuneissa tiloissa, mutta remontista huolimatta en pystynyt vanhoihin tiloihin palaamaan ja sain onnekseni jäädä väistötilaan.

Väistötilassa homma toimi, sen jälkeen en ole enää sairastanut (yli neljään vuoteen) poskiontelontulehduksia, nenäverenvuodot lakkasivat. Jäljelle on jäänyt silmien kuivuminen (voi johtua myös iästä), hajuherkkyys (esim hajuvesiosastot ovat itselleni haasteellisia paikkoja) ja herkkyys huimaukselle heti jos on vain jotain omituista.

Jälkeenpäin olen myös kuullut, että se yliopistorakennus, jossa 7 vuotta opiskelin on tällä hetkellä suljettuna kosteusvaurioiden vuoksi. Tiedä sitten vanhoista kouluista ym missä olen ollut.

Tämä on salakavala juttu. Periaatteessa pystyn elämään ihan normaalia elämää, mutta aistin kyllä melko herkästi, että missä on ongelmia. Joskus julkiset paikat ovat haasteellisia, esimerkiksi kerran olin teatterissa, jossa lavastus oli rakennettu oikeastaan kokonaan tuoreesta puusta ja päädyin aivastelemaan koko esityksen ajan. Jos olisi tajunnut ottaa allergialääkkeitä niin olisi ollut helpompaa. Minulla onkin jatkuva resepti allergialääkkeisiin, mutta en niitä jatkuvasti syö, koska A en aina muista ja B haluan jossain määrin olla tietoinen, että kuinka usein oireita tulee.

Tämä sisäilmaherkkyys/homeherkkyys - miksi sitä nyt ikinä haluaa kutsuakaan - on ollut yksi iso tekijä, että olen alkanut talousasioita suunnittelemaan. Takaraivossani on pieni pelko siitä, että voiko olla näin, etten tulevaisuudessa löydä esimerkiksi työpaikkaa, jossa pystyn olemaan. Kuinka paljon tämä voi vielä pahentua. Toistaiseksi itselläni on käynyt tuuri, että oireeni on otettu tosissaan ja olen saanut vaihtoehtoja. Ja onneksi etätyö on myös nykyään enemmän ja enemmän normaalia ja akuuteissa ongelmatilanteissa olen voinut tehdä etätöitä. Uskon, että pärjään kunhan ne kaksi paikkaa jossa eniten vietän aikaa ovat kunnossa: koti ja työpaikka.

Tämä on vaikea aihe. Itselleni ainakin. Henkilöt joilla ei ole aiheesta mitään kokemusta eivät oikein ymmärrä ja tästä on vaikea puhua avoimesti. Itselläni myös vaikuttaa paljon ihosairaudet ja muut yliherkkyydet eli varmasti reagoin paljon herkemmin kuin toiset. Hankalaa on myös se, että myös reagoivien välillä on isoja eroja. Esimerkiksi työpaikallani meidän sisäilmapakolaisten kesken on suuriakin eroja, että miten reagoimme eri tiloissa. Oireita ei voi myöskään yksiselitteisesti diagnosoida. Oireet ovat myös sellaisia, että monesti itsekin kyseenalaistaa itsensä, että onko tämä nyt totta. Monet oireet mitä minullakin on ollut, voi johtua vaikka kuinka monesta muusta asiasta. Oireet eivät myöskään aina johdu varsinaisesti homeesta vaan syynä voi olla ilmanvaihdolliset ongelmat tai yksinkertaisesti liiallinen lika ja pöly. Liian vahva huuhteluaine. Liian voimakas hajuvesi. Liian voimakas hiuslakka.

Tämä aihe ei välttämättä nyt varsinaisesti talousblogiin kuulu, mutta halusin tästä nyt kirjoittaa, koska omalla kohdallinen tällä taustallani on ollut iso merkitys siihen, että olen talousasioita alkanut suunnittelemaan ja tavoitteenani on turvata taloudellinen selustani, jos isoja ongelmia alkaa tulla. Ehkä meitä on muitakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...