keskiviikko 15. joulukuuta 2021

En onnistunut pysymään erossa budjettiexcelistä

Kuten otsikko jo vihjaa niin ei, ei onnistunut olla laittamatta kuluja exceliin ja tsekkaamaan, että missä mennään. 

Ekan kerran syötin kulut budjettiexceliin jo pari viikkoa sitten ja toisen kerran tänään. Syynä pääasiassa, että tämä kuukausi on ollut yksi sotku kulujen suhteen. Pari viikkoa sitten alkoi tosi paljon ahdistaa, kun rahaa kului ihan tosi paljon. Jotenkin tuntui, että rahaa vain katosi tililtä ja itseäni rauhoittaakseni tein puolen kuun katsauksen. Rauhoitti kyllä vaikka tuli selväksi, että budjetti tulee ylittymään, koska paljon oli vielä menoja ja kuluja tiedossa. 

Nyt taas tilanne vähän meni päälaelleen ja siksi tein tänään vielä yhden katsauksen ennen loppukatsausta. Sairastuin toissapäivänä ja tästä johtuen olen siirtänyt muutaman rahaa vaativan menon tältä budjettikuukaudelta tulevaisuuteen. Yhtäkkiä näyttääkin, että rahaa jää yli vaikka kuinka ja paljon :D Viikonlopulle olisi vielä yksi meno, mutta se riippuu ihan millaisena mun koronatesti tulee. Kävin ensimmäistä kertaa ihan virallisessa testissä. Mulla on ihan tosi lievä flunssa vain, mutta koska olin viime viikolla ulkomailla niin oli perusteet ihan viralliseen koronatestiin. Kotitestit olivat negatiivisia, mutta katsotaan nyt kuinka käy virallisessa testissä. 

Pitkästä aikaa innostuin ostamaan tänään vähän osakkeita, koska on Nordean osakesäästöpäivä. Ostin ihan minimäärän Sampoa ja vähän enemmän TietoEvryä. Viimeksi olin ostanut osakkeita lokakuulla. Pisin tauko varmaan pariin vuoteen minkä olen pitänyt suorien osakkeiden ostoissa. Syynä tähän on oikeastaan se, että mulla on riittävä määrä suomalaisia osakkeita, enkä haluaisi kasvattaa niiden määrää enää suuremmin. Tarkoitus oli alunperin alkaa nyt loppuvuodesta ostamaan suoria osakkeita USA:n markkinoilta, mutta en ole jaksanutkaan perehtyä sen kummemmin asiaan. Pohdiskelen tässä vähän muutenkin, että mikä on ensi vuoden sijoitussuunnitelma. Houkuttaisi vähän vain keskittyä rahasto-ostoihin, koska juuri nyt ei ole ollut energiaa seurata sen kummemmin markkinoita. 

Joulua en ole ehtinyt ajatella lainkaan. Joululahjoja olen ostanut tasan nolla kappaletta. Joulukortteja olen kirjoittanut tasan nollakappaletta. Sentään muutaman joulukoristeen olen saanut laitettua kotiin, mutta siinä se oikeastaan on. Kynttilöitä olen polttanut paljon, mutta se liittyy mulla enemmänkin tähän pimeään aikaan kuin jouluun. Valitettavasti jouduin perumaan myös vuoden viimeisen siivouksen, joten joko jätän joulusiivouksen kokonaan väliin tai revin itsestäni siivousenergiaa. Laittaisin rahaa ensimmäiselle vaihtoehdolle :D Katsotaan nyt miten tämä mun sairastuminen tästä kehittyy. 

Tarvii sanoa, että tämä syksy on ollut jotenkin todella raskas. Oon tosi paljon miettinyt, että mistä tämä johtuu ja pikkuhiljaa olen ehkä alkanut ymmärtämään mistä on kyse. Yksi iso tekijä toki on ollut, että elämä on ns uudestaan taas alkanut ja sopeutuminen siihen on ollut rankkaa. Vaikka on kiva nähdä ihmisiä taas ihan livenä niin onhan se rankkaa, kun tässä vuoden istui yksin kotona ja tottui hyvin hiljaiseen elämänrytmiin. 

Toinen iso syy on, että olen menettänyt motivaationi työhöni ihan kokonaan. En oikein saa siitä enää lainkaan onnistumisen tunteita tai hyviä fiiliksiä, mitä aiemmin kuitenkin oli aika paljonkin. Tunnen oloni vain väsyneeksi. Jotain tässä tarvitsisi keksiä, koska tämä tilanne ei ole hyväksi kenellekään. Vähiten minulle. Työpaikan vaihtaminen olisi toki yksi vaihtoehto, mutta energian löytäminen tähän on vaikeaa. Plus mun toimenkuva on niin moninainen ja omituinen, ettei suoraan oikein löydy sopivia paikkoja. Siksi olenkin alkanut pohtimaan vakavissani opintovapaalle jäämistä. Haluaisin opiskella itselleni vähän selkeämmän ammatin, jossa olisi vaihtoehtoja työpaikan vaihtoon ja ehkä jopa yrittäjyyteen (ns sivuhommina). Haluan vaihtoehtoja tulevaisuuden työelämääni - tämän hetkinen työni on ns hyvinpalkattua, sisältää hyvät edut ja työ on toki ns "helppoa" kun olen tehnyt sitä niin kauan. Mutta iso ongelma on se, että uuden työpaikan löytäminen on ihan supervaikeaa ja tunnen olevani umpikujassa tämän kanssa. Mutta suunnitelma on kehittymässä! 

Mukavaa joulunodotusta kaikille teille jouluihmisille ja tsemppiä kaikille teille ei-niin-jouluihmisille! Kohta joulukuu on taas ohi ja kevättä kohti mennään <3 Itse odotan uudenvuoden pohjoisen matkaa ja ekoja hiihtoja tälle vuodelle :) 

maanantai 6. joulukuuta 2021

Marraskuun tavarat

Pysyvät tavarat

  • Talvitakki
  • Farkut
  • Paitapusero
  • T-paita
  • Asekotelo (?)

Kulutustavarat

  • Käsisaippua
  • Hammastahna
  • Talousrättejä
  • Suodatinpusseja
  • Dödö
  • Konetiskiainetabletteja
  • Biojätepusseja
  • Lamppu x 2
  • Nenäliinoja
  • Bebanthen-voide
  • Korvatulpat
  • Hygieniatuotteita
  • Tulitikut

Kootut selitykset

Talvitakin ja farkut ostin rikkimenneiden tilalle. T-paita oli enemmän tukiostos yhdelle podille mitä kuuntelen, mutta siis ihan hyvä t-paita on, jota käytän etupäässä treeneissä. Paitapusero oli ns turha ostos, tarvitsin mustan paidan pikkujouluja varten. Leikki-asekotelo oli myös näitä pikkujouluja varten, siellä oli 20-luvun kieltolakiteema ja menin gansteriksi pukeutuneena. Asekotelo ei välttämättä ole kovin pysyvä tavara, koska on aika heikkolaatuinen. En pidä tällaisten asioiden ostamisesta, mutta välillä koen ne tarpeelliseksi. Naamiaistarvikkeiden vuokrausfirma olisi kyllä hyvä paikka.. Onkohan sellaista? 

Kulutustavaroista mulla ei oikeastaan ole mitään sanottavaa - lista on pitkä, mutta kaiken ostin loppuneiden tilalle ja kaikki ovat asioita, joita käytän melkein päivittäin. No okei - korvatulppia en käytä päivittäin, vain silloin kun nukun muiden ihmisten seurassa. Olin ystäväni kanssa Turussa lomalla ja korvatulppani olivat loppuneet niin piti hankkia uusia. 

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Lieviä ahdistuksen tunteita

Noniin - perjantai (osittain myös lauantai) oli ensimmäinen päivä tässä kuussa, kun "jouduin" käyttämään rahaa. Tarkoitan tällä sitä, että käytin rahaa ns peruselämisen ulkopuolella oleviin asioihin eli etupäässä tavaroihin. Tuli myös yksi ylläri. 

Mulla oli perjantai vapaa ja jouduin valitettavasti käyttämään sen kaupungilla hankkien erinäisiä asioita. Olin varannut optikolle ajan, koska tarvitsin piilareita tanssiesityksiä varten. Käynti ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, koska kävi ilmi, että mun silmät eivät ole ihan kunnossa - ilmeisesti siellä on jonkinlainen tulehdus ja silmät ovat todella kuivat. Siitä sitten varattiin silmälääkäriaika ja menin apteekkiin hakemaan silmätippoja ja samalla otin yhden perusvoiteen, joka mulla on reseptillä ja oli loppumassa. Ostin myös kotikoronatestin lauantain YO-juhlia varten. 

Eli piilarit jäi ostamatta, rahaa meni aika paljon silmätippoihin (onneksi mulla oli jo resepti olemassa yhteen tippaan, mutta toisen ostin ihan normihintaan) ja silmälääkäri pitää vielä maksaa sitten reilun viikon päästä... ja mahdollisesti antibioottitipat myös. Optikko oli onneksi ilmainen, koska olin hiljattain hankkinut sieltä uudet silmälasit ja aurinkolasit. 

Seuraavana sitten vaatekaupoille syynä myöskin tulevat tanssiesitykset. On enemmän kuin huippua, että pääsee nyt oikeasti esiintymään, mutta tämä tosiaan aiheuttaa jonkin verran hankintoja. Toki saadaan tanssikoululta myös, mutta tiettyjä perusjuttuja ns pitää tulla itseltä. Tänä vuonna molempien esitysten vaatetus on musta - voisi kuvitella että helppo juttu, mutta mulla ei ole mustia vaatteita. Kävin nyt sitten ostamassa mustat löysät housut, mustan topin ja mustan pitkähihaisen. Housut oli suht kalliit (46eur), mutta paita ja toppi onneksi suht edulliset plus ostin ne Sokokselta ja mulla oli s-lahjakortti. Itselle jäi maksettavaksi joku 5-6 euroa (en muista tarkkaan - outoa!). 

Lisäksi kävin vielä Kauppahallissa kalakaupassa, jonne mulla tosin oli myös lahjakortti eli en käyttänyt omaa rahaa kuin 2 euroa. Mutta lisäsi silti fiilistä "että tässä nyt tuhlataan holtittomasti". 

Ja koska nyt olin kaupungilla pitkästä aikaa niin kävin myös ostamassa itselleni mocca-latten... 5,90 euroa! Aikamoisia noi erikoiskahvien hinnat. Onneksi en niitä suuremmin harrasta, mutta nyt tällaisen ostin. 

Tämän perjantain jälkeen kyllä teki todella paljon mieli käydä laittamassa numeroita exceliin ja katsoa että paljonko tuhlasin.. Olen toistaiseksi malttanut mieleni, mutta kävin kyllä verkkopankissa katsomassa että miltä tilanne näyttää. Nopea päässälasku näytti sen että noin 100 euroa käytin tämän shoppailupäivän aikana ja tilillä onneksi vielä näyttää olevan rahaa ihan hyvin. 

Mutta tämähän ei loppunut tähän. 

Tosiaan lauantaina oli yhden siskontytön YO-juhlat ja kaksi nuorempaa siskontyttöä tuli mun luo valmistautumaan. Laitoin heidän hiukset ja kävin siinä sitten ostamassa hiuslakan ja ostin samalla hiusharjan (on ollut suunnitelmissa, omani veteli viimeisiään). Maksoin myös taksin juhlapaikalle. Illalla itse kävelin kotiin, mutta kävin Hesen kautta, joten sinnekin meni muutama euro :D YO-lahjan olen jo osittain ostanut, mutta lahjaan kuuluu myös hotelliyö, jonka maksan vasta joulukuun budjettikuun lopulla. 

Tosiaan lieviä ahdistuksen tunteita on nyt ilmassa. En tiedä pystynkö olla koko kuukauden laittamatta numeroita exceliin. Kaikki isommat menot mulla on kyllä budjetoitu, mutta nyt tämän viikonlopun jäljiltä on vähän sellainen fiilis, että tuli sellaisia "ei-budjetoituja" kuluja ja haluaisin tsekata että missä mennään. 

Katsotaan nyt miten maltan mieleni :) 

tiistai 30. marraskuuta 2021

Erilainen budjettihaaste

Tämä syksy on ollut ihan todella kiireinen ja näyttää, että loppuvuotta kohden vauhti kiihtyy vain! 

Tänään tajusin, että mun uusi budjettikausi alkoi jo 10 päivää sitten enkä ole yhtään kärryillä kuinka paljon rahaa olen kuluttanut. Tein kyllä budjetin exceliin ja palkkapäivänä siirtelin rahat säästötileille, mutta sen jälkeen en ole vilkaissutkaan tilille enkä exceliini. Yleensä siis aina muutaman päivän välein täydennän exceliin lukuja ja katson että tilin saldo täsmää. Koen homman suht rentouttavana, joka ehkä kuulostaa vähän oudolta :D

Mutta jotenkin tällä hetkellä on niin hirveästi hommaa ja menoa, ettei tosiaan oikein mitään ylimääräistä ehdi koneella tehdä. Jopa pörssikurssit on jäänyt seuraamatta... Tästä keksinkin vähän erilaisen haasteen itselleni - josko tässä kuussa en kertaakaan katsoisi exceliäni vaan käyttäisin vain rahaa. Palkkakuun (20.12.) lopussa kävisin läpi, että miten kävi: tuhlasinko liikaa vai mitä. Mulla on kuitenkin tilillä ns ekstraa, ettei sillain väliä vaikka käyttäisin vahingossa enemmän kuin viralliset kuukauden menorahat. 

Ihan mielenkiintoista seurata, että vaikuttaako tämä omaan fiilikseen (eli alkaako ahdistaa kun ei ole kärryillä paljonko on käyttänyt rahaa) tai siihen, että käytänkö yhtäkkiä jotenkin ihan ylenpalttisesti rahaa ja päädyn miinuksella (jaiks). Toki seuraan tilillä olevia rahoja jossain määrin, kun pitää kuitenkin käydä maksamassa laskuja tai hyväksymässä e-laskuja, joten huomaan varmaan jos jopa tonnin vararahani alkaa hupenemaan. 

Toki olisi aika kökköä, jos yhtäkkiä käyttäisin tonnin ekstraa ihan vain huomaamattani, mutta menköön nyt ihmiskokeen piikkiin... Kait sitä voisi nyt neljän vuoden excel-budjetoinnin jälkeen yhden kuukauden vetää ilman kuluseurantaa? 

Katsotaan miten mun käy ja pystynkö tähän! Yritän ehtiä kirjoitella fiiliksiä aina välillä. Alkoi jo heti jännittämään ja alkoi tehdä mieli laittaa lukuja exceliin, mutta en nyt aio laittaa! Ehkä tämä tekee hyvää :)

torstai 18. marraskuuta 2021

Marraskuun budjettikauden tulot ja menot

Voisimpa kirjoittaa, että marraskuu on ohi, mutta ei. Mutta sentään marraskuun budjettikausi on ohi! 

Mulla ei oikein ole suuremmin kirjoitettavaa menneestä kuusta :D Sain palkkaa ja käytin sen. En hirveästi kiinnittänyt huomiota siihen paljonko käytin ja mihin, mutta ihan normaalilta rahankäyttö näyttää budjetin mukaan. Laitoin rahaa säästöön, elämiseen, asumiseen, tarpeellisiin asiohin ja turhuuksiin. Eikös meillä kaikilla niin mene? 

Suurimmat menot oli junaliput uudeksi vuodeksi lappiin ja uusi talvitakki. Nämä ei suuremmin budjetissa näy, kun maksoin molemmat säästötileiltä. Ravintoloihin meni pitkästä aikaa alle 100 euroa! Ruokakauppaan meni jostain syystä myös vain 240 euroa. Ei hajuakaan kuinka tämä tapahtui. Tietääkseni söin kotona kuitenkin pääasiassa. 

Töissä on ihan todella kiire. Taistelen edelleen motivaation kanssa, mutta tässä on nyt kaikenlaisia uusia juttuja, jotka vievät huomion pois motivaatiopulasta. Haaveilen lottovoitosta, että voisin vain jäädä kotiin hengaileen (en kyllä edes lottoa, joten tämä on todella absurdi haave - sitä se kyllä olisi vaikka lottoaisinkin). Olen seurannut uusia työpaikkoja, mutta ajatuskin uudessa työssä aloittamisessa uuvuttaa ihan todella paljon. 

Kännykkäaddiktioni ei hellitä. Ymmärrän, että väsymystä voisi helpottaa se, ettei ruutuaikani olisi niin korkea (tällä hetkellä 6 tuntia päivässä, pahimmillaan oli 8 tuntia). Olen vähän pohtinut, että kompensoin varmaan korona-ajan yksinäisyyttä jatkuvalla kännykän selaamisella. Yritän vieroittaa itseäni kännykästä, mutta vaikeaa se on. Toimistolla oleminen auttaa ja olenkin 2-3 päivää viikossa toimistolla kotitoimiston sijasta. Olen myös jonkin verran ollut meidän pääkaupunkiseudun toimistolla. Jännää kun on taas "työmatkustamista". Joulukuussa pitäisi mennä oikein ulkomaille, mutta katsotaan miten matkan kanssa käy. Itseä ei kyllä huvita yhtään. Reissu on samalla viikolla kuin ekat tanssiesitykset eli viikosta tulee RANKKA. 

Tämä teksti on nyt aika sekava eikä kauheasti käsittele kulutustani, mutta alla olevasta excelistä sen näkee. En jaksa sen tarkemmin kuluja selventää. Parasta loppuvuodessa on, että mulla on tosi paljon vapaapäiviä ja toivottavasti live-tanssiesityksiä <3 Tänään perjantaina olen myös vapaalla ja lähden tässä kohta Turkuun kaverini kanssa hotellilomalle. Olen jotenkin ihan tosi innoissani - ihan kuin lähtisin pidemmällekin reissulle! 

Tsemppiä kaikille kaamosmasennuksesta kärsiville, kohta pahin eli marraskuu on taas onneksi ohi <3



 


maanantai 8. marraskuuta 2021

Lokakuun tavarat

 Pysyvät tavarat

  • Kolme mekkoa
  • Kolmet sukkahousut
  • Kirja
  • Vedenkestävä pussukka
  • Hanskat

Kulutustavarat

  • Ripsiväri
  • Nenäliinoja
  • Vessapaperi
  • Pumpuli
  • Pyykinpesuaine
  • Biojätepussi

Kootut selitykset

Tänä syksynä mun yksi kummi/siskontyttö pääsee ripelle ja toinen kummi/siskontyttö kirjoittaa ylioppilaaksi. Rippijuhlat olivat jo, ylioppilasjuhlat ovat joulukuussa. Tiesin, että näitä varten tarvitsen=haluan uuden talvijuhlia varten olevan mekon. Tietystikään hankinta ei ollut pakollinen, olisin kaapistani kyllä löytänyt siistejä juhlavaatteita vaikka kaikki mekot nyt ovat kesäjuhlia varten. Joka tapauksessa päädyin Nansolle etsimään mekkoja ja sieltähän löytyi kolme tosi kivaa ja sopivaa mekkoa, joista kaksi mekkoa oli vielä alennuksessa.. Plus tässä on ollut myös muitakin juhlia nyt syksyllä niin tarvehan kolmelle mekolle oli suuri.. :D Mutta joo kaikki tosi kivoja ja olen jo kahta käyttänyt ahkerasti, kolmas odottaa ylppäreitä. 

Ja kun ostat kolme mekkoa niin tarvitset myös sukkahousuja. Ostin kahdet ihan tavalliset (ja näistä toiset on jo hajonneet, valitettavasti naisten sukkahousut ovat monesti kertakäyttökamaa) ja yhdet mustat paksummat. Kirja oli alunperin tuparilahja yhdelle kaverille, mutta ostos oli vähän hätiköity ja päädyttiin porukalla eri lahjaan. Pidin sitten kirjan itse. Ehkä annan sen lahjaksi myöhemmin jollekin. Hanskat oli myös vähän pakko-ostos, koska hukkasin Helsingin reissulla vanhojen hanskojen toisen osapuolen jonnekin metroon. Ikävää mutta onneksi mä hukkaan tavaroita todella harvoin ja näitä nyt vain tapahtuu. Lisäksi ostin vielä vedenkestävän pussukan talven uintireissuja varten. 

Kulutustavarat oli perusjuttuja, jotka olivat loppumassa. Ripsiväristä on pakko mainita, että olin puolisen vuotta elänyt ilman ripsiväriä. En ole ikinä meikannut mitenkään paljoa, mutta korona-aika kyllä lopetti meikkaamishalut kokonaan. En todellakaan ole niitä ihmisiä, jotka laittautuvat itseään varten :D Joka tapauksessa ripsivärini kuivui kokoon tässä korona-aikana ja heitin sen roskiin joskus keväällä. Nyt alkoi olla juhlia sen verran taas listalla, että ajattelin että pitää yrittää taas sitä meikkausjuttua. Olihan se ihan mukavaa taas laittautua ainakin sen kaksi kertaa. Katsotaan onko ripsivärin kohtalo taas joutua roskiin vuoden päästä korpuksi kuivuneena. 

lauantai 6. marraskuuta 2021

Säästösuunnitelmia

Otin syyskuussa Bookbeatin ensimmäistä kertaa testiin, koska halusin lukea Julia Thurenin uuden kirjan Kaikki kuluttamisesta. Kirja oli vasta ilmestynyt enkä halunnut ostaa kirjaa enkä jaksanut jonotella kirjastossa. Törmäsin 40 päivän ilmaiseen kokeiluun, joten päätin testata. Olen ollut hieman skeptinen äänikirjoja kohtaan ja ennakkoluuloni toteutuivat. Kirjan kuuntelu ei ole mun juttu, mieluummin luen fyysistä kirjaa hiljaisuudessa (monen lukijan äänet ärsyttivät :D). En myöskään pidä lainkaan kuukausimaksullisista palveluista, joten katkaisin palvelun parin kuukauden jälkeen.

Joka tapauksessa sain kuunneltua kirjan Kaikki kuluttamisesta. Kirja oli hyvä ja harkitsen kirjan ostamista itselleni. Siellä oli paljon hyviä ja mielenkiintoisia juttuja ja haluaisin keskittyä kirjaan enemmän. Kirjassa oli paljon kohtia, joissa oli muita ”puhujia” ja etenkin äänikirjamuodossa oli vaikea aina välillä erottaa, koska Julian oma puhe loppui ja vierailevan puhujan alkoi ja toisinpäin.

Yksi anti kirjassa oli – ja mistä haluan nyt kirjoittaa - että ihmisillä olisi hyvä olla eri aikasyklien säästösuunnitelmia: lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin suunnitelma. Lyhyen aikavälin suunnitelma tarkoittaa lähitulevaisuutta eli puolen vuoden – vuoden sisällä tapahtuviin asioihin. Keskipitkä sitten siinä 5 vuoden säteellä tapahtuvat asiat ja pitkä aikaväli on joskus kaukana, kaukana tulevaisuudessa.  

Tajusin, että mullahan on nämä kaikki päässäni, mutta en ole koskaan tehnyt mitään virallista, kirjallista suunnitelmaa. Joten nyt kokeillaan saada nämä kirjalliseen muotoon!

Lyhyen aikavälin säästösuunnitelma:

Säästän lyhyen aikavälin suunnitelmana (vuoden sisään) rahaa kodinhankintoja ja pientä remppaa varten. Haluan myös ostaa taulun tuntemaltani taitelijalta ja tähän olen varautunut 1.000 – 3.000 euron budjetilla. Haluan tehdä pienen keittiöremontin ja tästä arvio on 2.000 – 3.000 euroa. Säästössä mulla on vasta vajaa 2.000 euroa ja taulu olisi ensimmäisenä vuorossa nyt loppuvuodesta. Keittiötä kaavailen keväällä/kesällä 2022.

Disclaimer; tältä tililtä useimmiten lainaan sijoituksiin jos sijoitussäästötili on tyhjä.. Täytän sitten seuraavasta palkasta gäpin J

Keskipitkän aikavälin säästösuunnitelma:

Haluan pitää tauon työelämästä. Olen nyt melkein 41-vuotias ja vakituisessa työssä olen ollut 26-vuotiaasta asti. Koska olen lapseton niin mitään pidempää taukoa kuin kesäloma (kohdallani max 4 viikko, useimmiten 3 viikkoa) en ole töistä pitänyt. Olen ollut myös samassa työpaikassa tämän 15 vuotta, joten mitään taukoja työpaikkojen välillä ei ole myöskään tullut. Haluan tauon ja vihdoin olen keksinyt tähän suunnitelman.

Aion olla työelämässä 45-vuotiaaksi. Aion irtisanoutua keväällä ja pidän kesän vapaata 3-4 kuukautta. Syksyllä menen opiskelemaan uuden ammatin ja yritän saada töitä sitten uudelta alalta. Ammatti on jo tiedossa, mutta se voi vielä muuttua, joten en sitä nyt paljasta. Juuri nyt töissä tapahtuu aika paljon muutoksia mun oman työnkuvan osalta, joten tämä voi viedä uuteen suuntaan.

Tätä varten tavoite on kerätä 10.000 euroa ylimääräistä ihan peruselämistä varten (koska kolmen kuukauden karenssi jos itse irtisanoudun). Kerään tätä rahaa vararahastotililleni ja siellä on nyt säästössä 450 euroa. Tähän säästötavoitteeseen mulla ei ole vielä mitään tarkkaa suunnitelmaa, siirrän tuonne aina ekstraa jos kuun lopussa on ylimääräistä tilillä. Alussa ajattelin kerryttää tiliä vain pikkuhiljaa, muutamalla kympillä kerrallaan. Sitten lähempänä tavoitetta pitää alkaa olla suunnitelmallisempi ja siirtää isompia summia kerralla.

Lisäksi lisäturvana haluan saada 100.000 euron sijoitussalkun tähän mennessä. Tein tämän vuoden alussa laskelman 8% sijoitustuotolla ja ajatuksella että laitan vuodessa 10.500 euroa omaa rahaa sijoituksiin. Tämä on siis 875 euroa kuussa. Lähtötilanne tammikuussa 2021 oli noin 25.000 euroa sijoituksissa. Tällä 8%:n tuotolla ja 10.500 euron lisäyksellä tavoite näyttää seuraavalta:


  • 31.1.2022 à 37.950
  • 31.1.2023 à 51.900€
  • 31.1.2024 à 67.000€
  • 31.1.2025 à 83.300€
  • 31.1.2026 à 100.900€


Olen nyt jo edellä tavoitteesta ja mun sijoitukset on nyt noin 43.000 euroa. Olen myös laittanut jo enemmän kuin 10.500 euroa tänä vuonna sijoituksiin; summa on nyt marraskuun alussa 12.000 euroa. Mutta tämä on musta ok – tuotot voivat myös joku vuosi laskea ja joku vuosi mulla voi olla vähemmän rahaa laittaa sijoituksiin. Nyt on ollut vain hyvä vuosi, hyvät tulot ja hyvä tuottoprosentti. Tässä on vielä reilut 4 vuotta jäljellä.  

 

Pitkän aikavälin tavoite:

Mulla on myös pitkän aikavälin tavoite ja tähän liittyy vahvasti se miksi ylipäätään sijoitan rahojani.

Olen siis nyt melkein 41-vuotias. Eläkeikäni on kait joku 67-68 vuotta (tällä hetkellä ainakin, voi vielä pidentyä). En halua olla näin pitkään töissä tai en ainakaan 100%:sti. Haluan että elämäntilanteeni on 55-vuotiaana sellainen, että voin tehdä valintoja. Tällä hetkellä tämä tarkoittaa seuraavia juttuja:

Tavoite on olla asuntovelaton 55-vuotiaana. Tänään minulla on noin 170.000 euroa asuntolainaa. Tälle minulla on sovittuna pankin kanssa 20-vuoden asuntolaina eli laina loppuisi 59-vuotiaana, jos maksan suunnitelman mukaan. Näin en kuitenkaan aio tehdä. Ensinnäkin tavoite on tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä (joka lyhentää laina-aikaani, ei kk-summaani) ja toiseksi en aio jäädä nykyiseen asuntooni loppuelämäkseni. Minulla ei ole tässä mitään tarkkaa suunnitelmaa, mutta pikkuhiljaa se kehittyy. Tavoite on ettei minun tarvitse enää ottaa missään vaiheessa enempää asuntolainaa kuin mitä minulla on nyt. Tämä on mielestäni hyvinkin toteutettavissa, koska asun aika isossa, suht uudessa asunnossa Tampereen keskustassa. Asunto myös melko korkealla. Olen valmis menemään alaspäin kerroksissa, olen valmis menemään pienempiin neliöihin sekä olen valmis muuttamaan jonkin verran kauemmas keskustasta. Olen myös valmis hankkimaan asunnon toisen kanssa, jos sellainen onni sattuisi joskus osumaan kohdalleni. Ideaali tilanne olisi, että sitten kun tämän asunnon myyn ja ostan uuden niin pystyisin ostamaan uuden käteisellä. Tässä asunnossa on nyt noin 130 - 140.000 euroa vapaata pääomaa (onko tämä oikea termi?). Tämä ei ihan vielä riitä sellaiseen asuntoon mitä haluan, mutta aika näyttää, että miten tässä käy. 

Toinen tavoite on, että minulla on vapaammin valittava työ 55-vuotiaana, työ jota voin tehdä myös toiminimenä ja työ jota voin tehdä osa-aikaisesti. Mahdollisesti myös jotain muita viritelmiä siinä, mistä voisi saada vähän rahaa ns tarpeen mukaan. 

Sijoitussalkkuni on tarkoitus auttaa tässä ja omalla kohdallani nimenomaan osingot. Edelleen myös haaveilen jonkinasteisesta asuntosijoittamisesta, mutta en ole oikein keksinyt mitä tämä kohdallani tarkoittaa. Ihan perinteinen ”ostan asunnon ja vuokraan sen jollekin” ei minua innosta. Mahdollinen varastotilojen tai autopaikan vuokraaminen taas voisi kiinnostaa. Tai mökkivuokraus lapissa, mökki jota voisin sitten itsekin käyttää.

En ole laskenut, että mikä on konkreettisesti mahdollista sijoitussalkun kooksi, mutta jos nyt heitän hatusta niin haaveilen noin puolen miljoonan sijoitussalkusta sitten "vanhana". Nopeasti laskettuna samalla kaavalla kuin ylempänä niin 55-vuotiaan minulla voisi olla noin 360.000 euron sijoitussalkku. Ehkä tämäkin on ihan riittävä. Aika näyttää. En oikein osaa enkä välttämättä halua tehdä tarkempia laskelmia. Tämä tavoite on kuitenkin vielä niin kaukana ja elämä voi muuttua radikaalistikin tänä aikana.

Kootusti eri aikavälien säästösuunnitelmani näyttää siis tältä:

  • 1 vuoden tavoite säästää rahaa asunnon sisustusjuttuihin
  • 5 vuoden tavoite säästää taukoon työelämästä
  • +15 vuoden tavoite säästää vapaampaan työelämään vanhempana ja mahdollisuuteen jäädä eläkkeelle vielä suht nuorena

 

Tällaisia tavoitteita siis minulla. Onko sinulla säästötavoitelistaa ja miltä se näyttää? 


tiistai 26. lokakuuta 2021

Syyskuun tavarat

Pysyvät tavarat

  • Pyjama
  • Verkkarit
  • Juomapullo
  • Termosmuki
  • Kirja

Kulutustavarat

  • Kasvovesi
  • Puhdistusmaito
  • Konetiskitabletteja
  • Biojätepussi

Kootut selitykset

Ostin uuden pyjaman, koska halusin ja koin tarvitsevani. Ostin uudet verkkarit hajonneiden tilalle. Sain lahjaksi työpaikaltani juomapullon ja termosmukin, jotka ovat kivat ja uskon että tarpeelliset - joten pidän ne! Sain myös lahjaksi yhden taidekirjan Marc Chagallin näyttelystä Sastamalassa viime kesänä. Teokset olivat loppu, kun itse kävin näyttelyssä, mutta yllätyksekseni eräs äitini ystävä oli jo aiemmin ostanut kirjan mulle ja sain sen nyt.  

Kulutustavaroissa ei mitään ihmeellistä; ihonpuhdistusaineet olivat lopussa ja ostin uudet. Samoin noi keittiötavarat loppuivat ja ostin lisää. 

Mä olen aika paljon tunnustellut fiiliksiäni mitä näiden tavaroiden kuukausikatsauksien kirjoittaminen itsessäni herättää. Mua ei oikeastaan huvittaisi näitä julkisesti enää kirjoittaa. Koen stressiä siitä, että mitä muut ovat mieltä ostoksistani ja niiden tarpeellisuudesta. Mutta ehkä juuri siksi julkaisen nämä nyt ainakin tämän vuoden loppuun. Yritän tässä opetella, että rahat ja päätökseni ovat omiani ja vastaan vain itselleni. Kuulostaa ehkä hieman hölmöltä, mutta jostain syystä olen aina vähän liikaa hakenut jotain "lupaa" ulkopuolelta; siis myös muissakin asioissa kuin vain raha-asioissa. Oma motivaationi kirjoittaa tätä blogia ja jakaa rahankäyttöäni näin puolijulkisesti, on esitellä yhden yksineläjän tapaa elää ja käyttää rahaa - mahdollisesti tuon vertaistukea jollekin tai sitten vain hämmästelyn aihetta toiselle. Itselleni mielekkäintä muiden talousblogien seuraamisessa on juurikin nähdä miten eri ihmiset eri elämäntilanteissa käyttävät rahaa. Niistä voi saada vinkkejä omaan rahankäyttöön, tosiaan vertaistukea tai sitten vain hämmästelyä siitä kuinka eri tavalla rahaa voi käyttää.

sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Lokakuussa budjetti nitisi ja natisi

Lokakuun budjettikaudella (20.9. – 19.10.) tuntui, että mikään raha ei riittänyt mihinkään. Pitkästä aikaa menin hetken miinuksella (eli mun 1.000 euron pohjakassa alittui), kun olin tuhlannut liikaa ja odottelin osinkoja tilille. Jotenkin oli tosi sekava kuukausi ja tuntui, että koko ajan piti laittaa rahaa sinne ja tänne. Tähän varmaan vaikutti se, että pitkästä aikaa ilmeni kaikenlaisia sosiaalisia menoja. Kivoja kyllä, mutta valitettavasti ei ilmaisia.

Tulot olivat onneksi hyvät; peruspalkka, rahaa astiamyynneistä sekä osinkoja useammasta yrityksestä. Isoimpana Nordean osingot, jotka vihdoin maksettiin. Yksin Nordeasta sain 180 euroa. Kiva juttu! Muut osingot tulivat TietoEvryltä sekä Fiskarsilta. 

Perusmenot – asuminen ja ruoka – olivat ihan normaalit ja tässä kuussa ei ollut mitään ekstraa tässä kategoriassa. Lounasmenot vähän ylittyivät 30 euron tavoitteesta, mutta mikäpä siinä. Joskus yli, joskus ali.

Sitten ne ylittyneet kategoriat!

Vapaa-aika. Olin budjetoinut 150 euroa ja rahaa kului 340 euroa. Hehee. Ravintolakuluja tuosta summasta oli noin 200 euroa. Iso meno oli balettilipun osto joulukuulle (90eur) ja sitten Helsingin matkakuluja (junaliput ja HSL-liput). Tosiaan tälle budjettikaudelle sattui useammat ravintolasyömiset kavereiden kanssa, yhdet tuparit ja yhdet 50-vuotissynttärit Helsingissä (johon liittyi toki itse matka Helsinkiin ja samalla vietin siellä useamman päivän, kun nyt kerran siellä olin).

Palvelut itseasiassa alittuivat, mutta tähän olinkin budjetoinut normaalia enemmän. Piti mennä hammaslääkäriin, mutta se peruuntui, joten ”säästin” sen 140 euroa. Tämä tulee toki myöhemmin. Muuten tässä oli normaalit menot kuten siivous, sokerointi, iCloud-maksu ja yksi ruokakauppapalvelu. Ekstrana oli kampaaja sekä Bookbeat-kk-maksu. Otin jokunen aika sitten 40 päivän ilmaisen kokeilun Bookbeatia ja yhden kuukauden maksoin itse. Irtisanoin tämän, koska en suuresti nauti kirjojen kuuntelusta. Luen mieluummin fyysistä kirjaa. Jos kuuntelen jotain niin mieluummin sitten ihan podcasteja tms. Mutta tulipa kokeiltua ja kuuntelin neljä kirjaa sentään loppuun asti (aloitin varmaan kymmentä.. :D).

Tavarat taas menivät yli ja rankasti. Olin budjetoinut 50 euroa, mutta käytin 340 euroa. Sinänsä odotettavissa olevia kuluja, olivat uusi kasvovesi ja puhdistusmaito, koska nämä loppuivat. Mutta näihin meni vain 64 euroa. Kaikki loput oli vähän niin ja näin. Suunniteltu oli uusi mekko loppuvuoden juhliin (yo-juhlat ja rippijuhlat), mutta se että päädyin ostamaan kerralla 3 mekkoa, ei ollut todellakaan suunniteltu. Näihin meni 200 euroa. Tässä voisi selitellä, että joo oli ale ja löysin kerrankin monta hyvää mekkoa, mutta eipä selittely mitään auta. Tuhlattu mikä tuhlattu. Lisäksi ostin kolmet sukkahuosut, joita nyt vain tarvitsee hameiden kanssa. Ostin myös uudet nahkahanskat, koska harmillisesti hukkasin Helgingissä metromatkalla vanhojen hanskojen toisen parin. Harmitti (ja harmittaa) aika paljon. Hanskat olivat vanhat, mutta tosi hyvät. Yleensä en hukkaa mitään, joten siksikin harmitti ihan tosi paljon. Edelleenkin vaikea uskoa, että oikeasti hukkasin ne. Lisäksi ostin yhden kirjan (tämä piti olla tuparilahja, mutta siihen tuli pieniä muutoksia matkalla, joten kirja jäi itselleni) ja pienen pussukan Marimekolta.

Tosiaan lahjakategoria ylittyi myös, koska esimerkiksi 50-vuotissynttärit tulivat hieman yllättäen, joten en osannut varautua. Ostin jo myös ennakkoon yhden osan tulevien yo-juhlien lahjasta. Ja tuparilahjaan myös meni vähän rahaa.

Yllätyskuluissa oli tuhlaamani raha yhteen peliin mitä pelaan puhelimellani...

Hyväntekeväisyys oli normaali. Ei uutta siellä. Laitoin aika paljon rahaa pörssiin, koska muutama omistamani osake laski sopivalle tasolle. Yritän koko ajan olla ostamatta osakkeita nyt loppuvuodesta (koska tavoitteeni on jo ylittynyt), mutta en näköjään malta. En oikein saa nyt muuta säästöä aikaiseksi, mutta eipä kait tuolla nyt niin tarvetta. Säästötileillä on kyllä rahaa yhteenä pari tonnia (siis vararahaston lisäksi), eikä juuri nyt mitään akuuttia käyttötarkoitusta rahoille. Eli eikö se ole järkevämpää laittaa sitä rahaa sijoituksiin tuottamaan? Niinhän sitä sanotaan :D

Alla tarkemmat luvut. 



 

lauantai 2. lokakuuta 2021

Sijoituskatsaus Q3

 


Ylläolevalta tilanne nyt näyttää. Sijoitusinto on hieman hälventynyt muun elämän tieltä. Mahdollisesti myös muille on käynyt näin - pörssissä on ollut ns tasaista heiluntaa viime aikoina eikä jatkuva nousutrendi ole enää perus. Mielenkiintoista saada tällaistakin kokemusta ja havaita niitä fiiliksiä mitä tämä itsessä aiheuttaa. Tuossa kesällä oli hetki kun kaikki osakkeet ja rahastot vihertivät, mutta nyt on taas noita punaisia riviä. Parhaimmillaan mulla oli voittoa yli 12.000 euroa, nyt ollaan hengailtu tuossa 9.000 - 10.000 euron välissä. Kirjoitin Q2-katsauksessa elokuun alussa, että salkkuni lähentelee 40.000 euroa ja nyt syyskuun lopussa edelleen ollaan 40.000 euron pinnassa. Ja olen siis rahaa laittanut sijoituksiin tänä aikana. Eli aika junnaamista. Tosiaan hyvä saada tätäkin kokemusta ja sitä että miten tähän suhtautuu. Eihän se kivalta tunnu (paljon kivempi se on seurata nousevia kursseja), mutta ei se nyt suuremmin vaikuta elämään. Ehkä jopa antaa hieman enemmän aikaa muihin juttuihin kun ei huvita niin tiiviisti seurata päivittäin pörssikursseja :D

Mitä tässä kolmen kuukauden aikana on salkussani tapahtunut? 

Heinäkuussa

Laitoin pörssiin rahaa 997 euroa. Ostin perusrahastot, tein kaksi ostoa YIT:tä ja yhden oston Valmetia. Heinäkuusta on nyt sen verran kauan aikaa, etten edes muista tehneeni näitä ostoja. Joku syy näihin varmaan oli. 

Elokuussa

Laitoin pörssiin 799 euroa. Ostin perusrahastot, tein kaksi ostoa YIT:tä ja yhden oston Valmetia. Ihan kuin olisin juuri kirjoittanut tämän kaksi sekuntia sitten. 

Syyskuussa

Laitoin pörssiin 1431 euroa. Homma pääsi hieman käsistä, koska syyskuussa oli jonkin verran markkinaheiluntaa joka huokutteli ostamaan. Ostin perusrahastot ja yhteen rahastoon tein ylimääräisen merkinnän. Lisäksi ostin pariin otteeseen lisää Konetta. Vähän yllättäen osallistuin myös Modulightin antiin. Tarkemmin annista kannattaa lukea Omavaraisuushaasteen kattavasta analyysista: Modulight listautumisanti-analyysi - Omavaraisuushaaste

Modulightin antiin osallistuminen oli tosiaan aika äkkinäinen päätös. Päätökseen vaikutti aika monta asiaa: yritys on tamperelainen, yrityksen talous on todella vahva, yrityksen ala kiinnostaa minua henkilökohtaisesti sekä lisäksi yritys on teknologia yritys ja näitä olen etsinyt lisää omaan salkkuuni. Yritys ei jaa osinkoa lainkaan, joten sinänsä tämä ei sovi omaan sijoitusstrategiaani, mutta nooh aina välillä on hyvä tehdä harha-askelia. 

Yksi syy osallistua oli alkupompun mahdollisuus, koska muu pörssi junnaa niin paikallaan. Halusin saada tyydystystä siitä, että joku osakkeistani nousee. Tämä ei toki ole mikään itsestäänselvyys, mutta huh kun tämä tarve tyydyttyi yli odotusten. Modulightin osake nousi ekan päivän aikana siinä 70%. Huh ja huh. Tästä on ajatus kirjoittaa vielä erikseen oma teksti, koska Modulight ei ole ainoa anti mihin olen tässä viime kuukausien aikana osallistunut. Olen vähän kokeillut IPO:n osallistumista ja niistä ns "pikavoiton" saamista, mutta tämä ei ole onnistunut ihan suunnitelmien mukaan. Eli sanoisin, ettei ihan mun juttu, mutta kirjoitan tästä enemmän, kun saan koottua ajatukseni tästä kasaan! 

sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Vuosibudjetin Q3-katsaus

Tein alkuvuodesta itselleni ensimmäistä kertaa ikinä vuosibudjetin Glendora&Raha: Ensimmäinen vuosibudjetti (ensimmäinen yritys) (glendoraraha.blogspot.com) . Tosi mielenkiintoista on ollut seurata, että miten tämä on mennyt. Puolivuotiskatsaus jäi tekemättä kesälomien vuoksi, mutta tässä tulee kolmannen kvartaalin katsaus. Ensimmäistä kvartaalia tarkastelin maaliskuun lopulla Glendora&Raha: Vuosibudjetin ensimmäisen kvartaalin tarkastelu (glendoraraha.blogspot.com).

Yllättäen tilanne näyttää olevan aika kuosissa! Olen tosiaan hieman yllättynyt tästä, koska mulla on tapana aliarvioida menoni (eikös meillä kaikilla :D) ja en mitenkään erityisesti ole kontrolloinut itseäni.

Tilanne on siis kuosissa kokonaisuuden osalta (kategorioiden välillä on vaihtelua) eli olen 9 kuukauden aikana käyttänyt 77% budjetista. Tässä on vielä joulu edessä, joten ehkä voisi vähän olla huolestunut tuosta 2%:n ylityksestä. Mutta toisaalta kesä on aina kovakuluinen ja kuukaudet ennen joulua ovat aikamoista kotonakökkimistä. Ja itselläni ei joulu ikinä mitenkään suuremmin vie rahaa. 

Tuloissa olen tässä vaiheessa yli, mikä oli odotettavissa kesällä saatujen bonusten vuoksi. Loppuvuosi tulee tasaamaan tilannetta vaikka tulen saamaan noin satasen enemmän palkkaa loppuvuonna veroprosentin alenemisen vuoksi.

Asuntolaina+korko ovat juuri budjetissa; muut asumiskulut ovat hieman yli. Tämä johtuu ylimääräisestä vastikkeesta, joka perittiin syyskuussa ja toinen tullaan vielä perimään marraskuussa. Joten tämä tulee ylittymään.

Ruokakaupassa ja lounaassa olen hieman alle, mutta mun ikuinen murheenkryyni ravintola-budjetti on jo yli 100%. Eli tässä ei ole toivoa. Kesään asti meni hyvin, mutta kesäkuukausina budjetti on räjähdellyt moninkertaiseksi – korkeimmillaan oli elokuu jolloin meni yli 300 euroa ravintoloihin. 

Liikkuminen on selkeästi alle eli loppuvuonna saan vielä taksilla ajella ihan huoletta. Vakuutusmaksu on maksettu ja oli arvioitua pienempi. Liitonmaksun tiesin etukäteen, joten tässä ei tarvinnut olla suuri Einstein(in vaimo) että tämän sai kohdilleen. 

Kosmetiikka on yllättäen vielä alle 100% vaikka olen ostellut aika kalliitta tuotteita. Katsotaan miten loppuvuosi menee, mutta ennustan ylitystä. Kosmetologikulut on jo melkein tapissa ja tämä tulee ylittymään. Ehdottomasti tulen itseäni loppuvuonna hemmottelemaan kasvohoidon ja mahdollisien muiden juttujen muodossa. Tästä en itseäni syyllistä, koska näen kosmetologijutut panostuksena omaan hyvinvointiin (toisin kuin noi mun ravintolakulut...). Kampaajakulut ovat aika odotetusti alle budjetin. En ole saanut käytyä kuin kerran kampaajalla, nyt on tarkoitus mennä toisen kerran, mutta en usko että ehdin kolmatta kertaa. Loppubudjetin voisi tuhlata vaikka pikkujoulukampaukseen ;) Lahjat ovat toistaiseksi ali, mutta tässä on vielä se joulu edessä plus kummitytön yo-juhla ja kummitytön rippijuhlat, joten ennustan ylitystä tässäkin.

Vaatteissa olen vielä budjetissa, mutta tämä tulee ylittymään. Tarvitsen uuden talvitakin ja 1-2 uudet farkut (kolmista farkuistani kahdet ovat haaroista hajalla), joten puhutaan vielä useamman satasen satsauksesta. En tästä suostu ottamaan stressiä, koska kaikki hankinnat, mitä olen tänä vuonna tehnyt vaatekaappiin, ovat olleet hyvin onnistuneita. Ensi vuodelle olen miettinyt ”älä osta vaatteita” –vuotta, mutta palaan siihen myöhemmin.

Hyväntekeväisyys on melkein jo 100%:ssa eli tämä tule ylittymään, koska kk-lahjoitukset rullaavat ja tulen tekemään joulunalla erillisen lahjoituksen jonnekin. Tästä nyt on vaikea olla pahoillaan, että budjetti on ylittynyt. Laskin budjetin viime vuoden lahjoitusten perusteella ja tällöin mulla oli vain kaksi säännöllistä kohdetta. Nyt säännöllisiä kk-kohteita on kolme ja tosiaan haluan aina silloin tällöin laittaa jonnekin adhoc-kohteeseen. 

Koti/remppa on siis sellainen, että laitan tänne kaikki koti/remppaa varten säästetyt rahat. Olen säästänyt melkein tavoitteen. Rahoista olen käyttänyt osan, tilillä on noin 1.700 euroa. Matkustus on yllättäen jo ylittynyt! En näemmä yhtään osannut tätä budjetoida. Tämä siis pitää sisällään vain kotimaan matkustusta ja tähän tulee vielä lisää. Arvioin että yli 3.000 euron mennään. Mutta en tästäkään osaa ottaa pulttia, omatpa ovat rahani. Terveys/lääkkeet on vielä alle ja tässä se todnäk pysyy. Harrastukset ovat aika linjassa ja suurimmat jutut on jo maksettu, joten en näe tässä ylittymisen vaaraa. Jotain avantouinti-saunamaksuja tulee vielä, mutta ei muuta.

Kulttuuri-vapaa-aika on selkeästi ali, koska no. Koska korona. Katsotaan miten loppuvuonna käy. Ei haittaa jos tämä ylittyy. Silmälasit ovat muka nollassa, mutta olen kyllä uudet lasit ostanut. En oikein tiedä mihin tämä on mennyt, maksoin nämä säästöistä joten on näemmä jäänyt siirtämättä nämä menoiksi. Katsotaan jaksanko korjata asia. Käykö muille ikinä niin, että joskus vain huomaa, että joku juttu on hommattu mutta ei ole ihan selvää, että mistä se raha tuli??? Varmaan seurausta kun on useampi säästötili ja vähän vaihtelee maksaako jotain suoraan palkasta vai säästöstä. Ei aina pysy kärryillä. Tavarat ovat alle, mutta tätä kategoriaa hieman vaivaa sama ongelma kuin noita silmälaseja. En oikein pysy kärryillä, että mistä olen mihinkin rahat ottanut.

Suuri plussa on, että jo nyt syyskuussa on tullut täyteen sijoituksiin aikomani raha. Eli olen jo laittanut sijoituksiin yli sen mitä aion tänä vuonna ja tulen laittamaan vielä lisää. Eli hyvä näin!



Suoraan sanottuna en oikein vielä tiedä, mitä mieltä olen tämän vuosibudjetin tarpeellisuudesta. Ehkä suurin hyöty on vuoden lopussa nähdä, että mihin sitä rahaa olen käyttänyt ja osasinko yhtään arvioida oikein. Ainoa kategoria minkä ylittyminen (taas kerran) harmittaa, on ravintolakategoria. Muut eivät harmita lainkaan, koska koen että kaikki hankinnat ja palvelut ovat tulleet tarpeeseen. Näin yksinasujan etu on, että saan todellakin yksin päättää, mihin rahani laitan, eikä kenelläkään ole siihen mitään sanomista. Ja kun samalla säästötilieni ja sijoitusteni arvo nousee ylöspäin ja asuntolainan arvo alaspäin niin tilanne on tosi hyvä. Seuraan myös nettovarallisuuttani kuukausittain ja tämä on noussut aikavälillä tammi-syyskuu 23.000 euroa tammikuun 159.000 eurosta syyskuun 182.000 euroon. Joten eipä tässä mitään – eteenpäin vain kuin mummo lumessa! Kivaa syksynjatkoa kaikille lukijoille J




lauantai 18. syyskuuta 2021

500 euron haaste

Alkuvuodesta asetin itselleni haasteen myydä vanhoja tavaroitani 500 eurolla. Tämä ei ihan helppo tehtävä ole, koska ei mulla mitään isoa / arvokasta oikein ole mitä myydä. Haasteen taustalla oli se, että viime vuoden lopussa / talvella kävin kotini tavaroita vähän konmari-tyyliin läpi ja yksittäisiä ylimääräisiä tavaroita sieltä tuli esiin. Moni sellainen mistä olen jo vuosia pähkinyt, että mitä tehdä ko tavaralla ja nyt päätin yrittää saada vähän rahaa irti niistä. 

Haaste lähti aika hitaasti liikkeelle enkä alkuvuoden aikana saanut mitään aikaiseksi. Keväällä homma lähti vähän vauhdikkaammin liikkeelle ja olen saanut kassaan nyt 265 euroa eli puolivälissä ollaan. 

Olen myynyt seuraavat tavarat: 

  • Sohvapöytä 40€
  • Peili 10€
  • 2x Marimekon logokassi 10€
  • Sijoita kuin guru -kirja 10€
  • Kimble + neljän suora -peli 5€
  • Verhot 10€
  • 2x matto 50€
  • Villeroy&Bochin astioita 115€

Olen myynyt kaikki Torissa ja onnekseni kaikki kaupat ovat menneet tosi hyvin. Kun Tori-kaupat onnistuu niin se on mukavaa. Kaikki kohtaamiset ovat mukavia ja omanlaisiaan. Erityisen mukavia on ollut Villeroy&Bochin astiamyynnit (olen myynyt näitä aiemminkin), koska sarja mitä minulla on sen verran erikoinen, että aina kun ostaja löytyy niin ostaja on tosi iloinen saadessaan tuotteita (ja ovat vielä ihan uudenveroisessa kunnossa). Myös minä olen iloinen, koska käytän siis itsekin astiasarjaa ja se on minusta todella kaunis niin on mukavaa yhdessä intoilla kuinka kaunista astiasto on :D Myyn siis ns ylimääräisiä osia pois; minulla on sarjaa aivan todella paljon, enkä ole käyttänyt kuin murto-osaa astioista. Moni astia on ollut kaapissa sellaiset 25 vuotta. Joka kerta muuton aikaan on veettänyt pakata samat käyttämättömät astiat taas kerran laatikoihin ja kuljettaa seuraavaan kotiin kaappiin seisomaan.. Näin lapsettomana 40-vuotiaana alkaa olla jo aika selvää, etten ole mikään isojen juhlien järjestäjä, joten en tarvitse paljoa astioita. Nyt alkaa vihdoin olla tilanne, että kaikki on käytössä - ainoa mitä on jäljellä on kahvi+teekupit tasseineen, jotka ovat haasteellisia myydä. Harva enää niitä käyttää ja kuppien vetoisuus on kyllä naurettavan pieni nykymukeihin tottuneille. 

Projekti siis etenee hitaasti, mutta varmasti. Reilut 200 euroa pitäisi vielä saada kasaan ja mitään suurta ei ole enää myytävissä. Katsotaan miten käy, mutta onhan tuo 265 euroa jo ihan hyvä saavutus. 


sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Elokuun (20.7. - 19.8.) budjettikatsaus

Taas kerran hieman myöhässä, mutta tällä tempolla mennään nyt!

Palkka oli perus, mutta lisätuloja oli odotettua enemmän. Veronpalautus 340 euroa oli odotettavissa, mutta ihan puskista tuli, että saatiin Italian joogaloman varausmaksu takaisin! Olin todellakin jo luopunut toivosta, mutta yhtäkkiä rahat vain palautuivat (toki näiden perään kyseltiin aina tietyn väliajoin, tähän asti oli tullut vain selittelyvastauksia). Olin siis loppuvuodesta 2019 varannut ystäväni kanssa Italiaan joogaloman syksylle 2020. Keväällä 2020 jo peruttiin matka ja aloitimme keskustelun rahojen takaisinsaannista. Lennoista saatiin rahat takaisin aika nopeaa jo elokuussa 2020, mutta tosiaan ton joogamatkan varausmaksu 342 euroa (oma osuuteni) tuli nyt vasta melkein kaksi vuotta myöhemmin elokuussa 2021. Aikamoista :D Näistä siis johtui melkein 700 euron ekstra peruspalkan lisäksi. Ihan kiva. 

Peruselämäkuluja oli asumisen ja ruoan lisäksi sähkölasku ja liiton aksu. Ruokakauppalaskussa pysyin alle 300 euron, mikä on tavoite. Olen tosiaan joskus aiemmassa elämässä pärjännyt 200 - 250 euron ruokakauppalaskulla, mutta nyt syön pääasiassa lounaat kotona, joten se on nostanut summaa. Summaa on nostanut myös se, etten niin tarkkaan katso enää mitä kaupasta ostan. Olen ihan tyytyväinen, että kauppalasku tuntuu suht automaattisesti pysyvän tässä 300 eurossa vaikken hirveästi seuraa. Suunnittelen kyllä ruokaostokseni perustuen suunnittelemaani ruokalistaan ja pidän huolta, ettei hävikkiä tule, mutta en tee mitään hintavertailua kaupassa. Ostan mitä haluan ja olen esim vaihtanut monia maitotuotteita vegaanisiin, jotka ovat paljon kalliimpia. Käyn keskimäärin kerran viikossa tekemässä isot ostokset (tai tilaan ne kotiin) ja sitten tämän lisäksi 1-2 kertaa käyn ostamassa jotain pientä lähikaupassa. Tämä 300 euroa pitää sisällään kaiken mitä ruokakaupasta ostan; siivousaineet, pesuaineet, herkut ja ruokakaupasta saatavan alkoholin. Alkosta ostettava alkoholi menee mulla ravintolakuluihin. 

Vapaa-aika oli aika huima summa, mutta johtuu kesästä ja reissuista. Tähän sisältyy kolme Helsingin reissua syömisineen + toki kesäterassit ja ravintolat Tampereella. Lisäksi summassa on suppailua, kaupunkiopastuksia ja taidehistoriakurssi nyt syksylle. Mutta joo suurin osa meni kuitenkin ravintolaan. 

Matkakulut olivat myös aika korkeat ja näihin kuului tosiaan yksi Helsinki-viikonloppu siskoni kanssa, oma kolmen yön hotelli Helsingissä yksin ja yksi yö Helsingissä kolmen siskontyttöni kanssa (maksoin matkan muuten kokonaan paitsi tytöt maksoivat omat ruokansa reissulla). Mulla meni vähän matka- ja vapaa-aikakulut sekaisin, kun osa matka-ravintoloista meni vapaa-aikaan eikä matkakuluihin. Suoraan sanottuna en jaksanut välittää. 

Tavaroissa oli maalia, maskeja, kosmetiikka. Hyväntekeväisyys meni vähän yli, siinä oli perus-kk-lahjoitukset mutta lisäksi annoin rahaa UNwomenille Afganistanin tilanteen vuoksi. Palveluissa oli sokerointi ja iCloudin kk-maksu. Ei siivouskuluja tällä kertaa, koska heinäkuussa ei ollut siivousta. Ostin ruusun äitini nimpparipäiväksi, siinä lahjakulut.

Säästöön meni jonkin verran. Sijoituksia tein jonkin verran - kk-rahastot ja sitten ostin vähän lisää YIT:tä sekä Valmetia. Tarkoitus olisi nyt pari kuukautta holdata suorien osakeostojen kanssa ja kerryttää kassaa. Katsotaan kuinka maltan. Aika stabiilia on nyt markkinalla ja pientä junnausta näkyvissä osakekursseista. Huimia nousuja ei salkussa ole nyt näkynyt mikä on ihan hyvä. Hyvä saada kokemusta myös tällaisesta tylsästä meiningistä. Mielenkiinnolla odotan, että millainen loppuvuosi tulee olemaan sijoitusmarkkinalla. Mutta tästä enemmän myöhemmin 

Eipä muuta tällä kertaa, syksyä kohta mennään! Tarkat luvut alla. 


 


perjantai 3. syyskuuta 2021

Elokuun tavarat

 Pysyvät tavarat

  • Toppi x2
  • Rintaliivit x2
  • Viltti
  • Tuulihousut

Kulutustavarat

  • Kasvovoide
  • Hygienitavaraa
  • Maskeja
  • Dödö
  • Hammastahna
  • Suihkusaippua


Kootut selitykset

Olin alkukuusta Helsingissä ja päädyin ensimmäistä kertaa Mujin liikkeeseen Kamppiin. Siellä oli yllättävän kivoja alusvaatteita, ostin kaksi alustoppia ja kahdet ns toppi-rintaliivit. Nämä olivat sinänsä tarpeelliset, koska pystyin laittamaan samalla rikkinäisiä roskiin. Toki nekin oli ihan käyttökelpoisia vielä ja kotona nyt ei niin ole väliä mitä on päällä, mutta oli kuitenkin kiva päivittää näitä vaatekappaleita. Ostin myös uuden viltin, joka sinänsä oli aika turha. Olen heikkona viltteihin ja mulla oli entuudestaan kolme. Nyt on neljä. Vanhat viltit ovat 10-20 vuoden takaa niin aika kauan olen malttanut olla ostamatta uusia. Talvisin istun jatkuvasti viltti päällä. 

Ostin myös uudet tuulihousut lähinnä talviuintia ajatellen. Mulla on lenkkeilyyn vanhat, vanhat tuulihousut jotka ovat ihan hyvät mutta hieman tiukat. Tämä ei niin lenkillä haittaa, mutta etenkin näin syys- ja avantouinnin jälkeen on kiva laittaa vähän väljemmät housut jalkaan kun iho on hieman nihkeä. Farkut eivät myöskään oikein toimi. 

Kulutustavaroita tuli taas ostettua (olisikohan mahdollista olla edes yksi kuukausi ilman jotain kulutustavaraostosta...), mutta kaikki sellaisia jotka oli loppumassa. Maskien kulutus on itselläni selkeästi kasvussa, koska teen nykyään muutakin kuin istun kotona. 

Elokuu oli jotenkin ihan superkiireinen. Mutta niin se taitaa olla aina. Lomat on ohi, mutta on vielä siinä kesämoodissa, että kaikkea haluaa tehdä ja mennä. Töissä oli myös aika kuluttavaa, mutta niinhän siellä nykyään on koko ajan. Olisikohan jossain olemassa sellainen järkevä työpaikka, joka ei söisi ihmistä ihan kokonaan elävältä. Katsotaan nyt mitä tässä tapahtuu, mutta suoraan sanottuna mun mitta alkaa olla aika täynnä. Olen todella tympiintynyt töihini. Mutta mikä se vaihtoehto sitten olisi. En tiedä onko mikään työpaikka enää tänä päivänä mitenkään "rento". 


lauantai 14. elokuuta 2021

Heinäkuun budjettikauden (20.6. - 19.7.) tulot ja menot

Noniin, hieman myöhässä tämän kanssa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. 

Kesäkuun palkkapäivänä maksettiin kaikki kesälomarahat plus vuosibonukset. Summa on itselleni aivan loistava, mutta tarvitsee tunnustaa, että pieni pettymys luvussa piilee. Olin henkisesti valmistautunut pienempään bonussummaan tänä vuonna koronan vuoksi. Mutta onnekseni satun tekemään töitä alalla, johon korona ei sitten oikein iskenytkään mitenkään lamaannuttavasti. Eli sinänsä pystyi odottamaan bonuksia ihan hyvin. Ottaen myös huomioon, että palkkani on noussut viime vuodesta niin odottelin ainakin saman verran kuin viime vuonna. Tähän asti bonukset ovat olleet nousujohteiset vuosi vuodelta. Mutta tänä vuonna nyt kävi ensimmäistä kertaa niin, että sain vähemmän. Sain itseasiassa melkein 1.000 euroa vähemmän nettona kuin vuosi sitten. Tämä aiheutti jonkinasteisen pettymyksen, koska alempi summa tuli oikeastaan täysin mun henkilökohtaisen suoriutumisen osasta. Tunnustan ihan suoraan, että itsekin tiedostan ettei suoriutumiseni ollut viime vuonna sitä parhainta, mutta aika vaikea vuosikin tässä on takana. Mutta vain suoriutumista mitataan, selityksiä ei kysellä. Yritysmaailma on mitä on. Jaksat tai et. Ei siinä kysellä, että miksi et jaksa. 

No mutta valitus sikseen, sillä olihan tulot tällaisenaankin ihan loistavat! Mun vuoden 2021 sijoitustavoite oli toteumassa selvästi etuajassa (tuli täyteen 2.7.) niin päätin että aion aika huoletta tuhlata kesään ja kesäloman aikaisiin juttuihin. Sijoitussäästötilille laitoin melkein kolme tonnia ja osa tästä on jo sijoitettu. Noin 1.000 euroa on vielä ns odottamassa. Asuntosäästötilille sain myös vihdosta viimein kivan summan säästöön.  

Kulutussäästötilille laitoin myös rahaa ja vaatetilille. Nämä olenkin aika pitkälti nyt tuhlannut tässä kesän aikana, 300 euroa on jäljellä mun kulutussäästötilille. Ostin lähinnä siis vaatteita ja uudet silmälasit + aurinkolasit. Näin 40-vuotiaana pääsin siirtymään moniteholaseihin niin lasit veivät aika paljon euroja. Toivottavasti viihdyn näissä nyt paremmin kuin edellisissä niin ei heti kahden vuoden päästä tarvitse taas alkaa hankkimaan uusia laseja (nykyisiä olen inhonnut kaksi vuotta).

Nyt vähän harhauduin asiasta (lasit hankin nyt vasta elokuussa), tarkoitus oli siis kirjoittaa heinäkuun budjettikauden kuluista. 

Pakollisia kuluja oli tässä kuussa taas vain asuntolaina, vastike ja ruoka. Ruokabudjetti meni alle 300 euron, mutta siis osa ruokakauppakuluja taisi livahtaa lomabudjetin puolelle. On hieman haasteellista erottaa loma- ja muut budjetit, kun näin kotimaassa matkaillessa aika paljon on samanlaisia kuluja kuin normielämässäkin. Nämä meni mulla aika sekaisin, mutta en nyt jaksa tästä stressata. 

Lounaat ovat toukokuun lounaskuluja. Vapaa-aika on melkein pelkkiä ravintolakuluja, yksi festarilippu siellä on. Palveluissa on kosmetologipalveluita, iCloud-kk-maksu ja kolmen siivouskerran laskun. Siivous oli 6 viikkoa kesätauolla, joten seuraavan kerran näitä kuluja näkyy sitten vasta syyskuussa.  

Tavaroissa on itseasiassa vain yksi kirja + 600 euroa laitoin kulutussäästötilille vaatteita varten. Nämä rahat käytin sitten elokuun budjettikaudella. Lomakuluissa on lomajuttuja. Tässä kuussa lomabudjetti alittui, mutta koska loma jatkui vielä seuraavalla budjettikaudella niin siellä on kyllä aika isoja ylityksiä näkyvissä. Selittelen näitä sitten myöhemmin. Ehkä :D Yllätyskuluissa oli yksi käteisnosto ja sitten veikkausrahoja EM-jalkapallosta. Hyväntekeväisyyteen meni perus-kk-veloitukset. 

Eipä mulla oikein muuta tällä kertaa. Hieman on vielä kirjoitusinto poissa, mutta katsellaan nyt tässä kun syksy taas alkaa. (En haluaisi syksyä, kesä on ollut ihana!)




lauantai 7. elokuuta 2021

Vuoden 2021 toisen kvarttaalin jälkeinen sijoituskatsaus

Tämä tulee nyt aika paljon myöhässä, mutta tässä se nyt on. Alla näkyy sijoitukseni heinäkuun alussa. 



Tein vuoden ensimmäisen sijoituskatsauksen huhtikuun alkupuolella (Glendora&Raha: Vuoden 2021 ensimmäisen kvartaalin sijoituskatsaus (glendoraraha.blogspot.com)) ja silloin salkun kokonaisarvo oli juuri ylittänyt 30.000 euroa. Tämän vuoden tavoitteena mulla on ollut 37.000 euroa ja tämä itseasiassa tuli saavutettua melkein jo nyt puolen vuoden kohdalla. Otin laskelman 2.7.2021 tilanteesta ja arvo on paria kymppiä vaille 37.000 euroa. Nyt elokuun alussa, kun kirjoitan/finalisoin tätä tekstiä, lähennellään jo 40.000 euroa. Aika huimaa.

Vielä huimemmaksi asian tekee, kun katson salkkuni arvoa vuoden 2020 heinäkuun alussa. Minulla on vuoden 2020 2.7. saldo ylhäällä ja se oli 17.944 euroa. Tämä tarkoittaa, että sijoitusten arvo on vuodessa noussut melkein 20.000 euroa - enemmän kuin koko salkun arvo viime vuonna! Tämä on itselleni niin huima summa, etten oikein usko sitä. Hämmentävää. 

Mitäs tässä vuoden toisen kvartaalin aikana on sitten tapahtunut.

Huhtikuu – 1.688,78 euroa (sijoitettu summa)

Huhtikuun alun YIT-ostojen jälkeen tapahtumia oli vasta loppukuusta. Perusrahasto-ostot 200 euroa ja ostin hieman lisää DAX-indeksi ETF:ä. YIT:tä tein vielä yhden oston kuun lopulla. Sen jälkeen en ole YIT:tä ostanut, koska hinta meni yli 5 euron pitkästä aikaa positiivisen Q1-tuloksen ansiosta. Haluaisin vielä vähän YIT:tä ostaa, mutta katselen tässä nyt sopivaa ostopaikkaa. Minulla on aina ollut kynnys ostaa nousevaan kurssiin, mutta tästä pitäisi päästä yli.

Huhtikuussa myin loput Wärtsiläni (käteen jäi 658 euroa). Osakkeen hinta meni yli 10 euron ja se oli summa jolla olin päättänyt myydä. Myynti ei kaduta vaikka osake taitaa olla jo nyt jotain 13 euron pintaan. Wärtsilä oli liian monimutkainen yritys itselleni ymmärtää ja liian monta huonoa tuloskatsausta ollut sen kanssa. Ja mielestäni Wärtsilän näkymät eivät vieläkään ole kovin positiiviset vaikka kurssi onkin lähtenyt nousuun.

Wärtsilän tilalle ostin sitten lopulta Konetta. Kalliilla toki, mutta pieni dippi tuossa Koneelle tuli Q1-tulosjulkistuksen jälkeen vaikka tulos sinänsä oli hyvä. Tämä oli enemmän ehkä henkinen osto, koska kolme vuotta sitten valitsin Wärtsilän Koneen sijasta ja tämä on harmittanut (Wärtsilää ostin noin 18 euron hinnalla ja Konehan oli tuolloin 40 euroa, joten kukin voi itse laskea kuinka pieleen tämä valinta meni). Joka tapauksessa olo on nyt rauhallinen, kun vihdoin omistan Konetta ;) Katsotaan kuinka käy. Lisäksi ostin vielä Valmetia. Ostin kumpaakin useampaan kertaan aika pienillä summilla (yhteensä noin 1.500 eurolla), koska luisuivat molemmat siinä Q1-tulosjulkisten jälkeen huhtikuussa.

Toukokuu – 1320,11 euroa                                                                                                                                                            

Toukokuussa ostin vielä lisää Konetta (460 eurolla) ja Valmetia (490 eurolla), perusrahasto-ostot (160e) sekä vähän ekstemporee ruotsalaista energiayhtiö Bolidenia. Bolidenia ostin hyvin pienellä summalla (200 euroa), koska tämä on vähän tällainen kokeiluluonteinen juttu. 

Kesäkuu – 697,51 euroa

Kesäkuussa päätin, etten enää niin näitä osakkeita ostele. Vähän liikaa olen käyttänyt per kuukausi osakeostoihin ja perusbudjetti elämiseen alkoi olla hieman liian tiukka. Joten päätin yrittää hieman holdata näiden ostojen kanssa. Ostin silti pienen erän Valmetia (350e)ja hieman lisää Bolidenia (190e). Lisäksi toki perusrahasto-ostot (160e).

Heinäkuun alku – 567,86 euroa

Heinäkuun toisena päivänä ostin vielä vähän lisää Valmetia (567e), koska jostain syystä kurssi laski Neles-ostoilmoituksen jälkeen. Tutkimattomia ovat pörssin tiet. No ei, ilmeisesti markkina näki jostain syystä Neles-oston huonona Valmetin omistajille – ilmeisesti ostohinnan pelätään olevan liian paljon Valmetille. Itse näin sen hyvänä, joten lisäsin Valmetia salkkuuni. 


Vähän hankala kirjoittaa tätä sijoituskatsausta yli kuukauden myöhässä, koska aika paljon on tapahtunut jo tässä väliaikana ja en oikein muista, että mitä tapahtui ennen heinäkuuta. Pitää yrittää seuraava kirjoittaa aikataulussa, mutta tällä kertaa tuli kesäloma tielle.

Suunnitelma loppuvuodelle on yrittää lopettaa suomi-osakkeiden osto. Mahdollisesti lisäilen jotain jo omistamiani, jos hinta menee hyvälle tasolle. Loppuvuonna keskityn etupäässä rahastosäästämiseen (ja ETF lisäilyjä) plus alan kerryttämään kassaa USA-osakkeiden ostoja varten. Tarkoitus olisi saada vähän hajautusta salkkuun ostamalla suoria USA-osakkeita (ostoslista on jo valmiina). Tästä syystä mulla ei ole USA-rahastoa vaan pari maailma-rahastoa sekä pari Aasia-rahastoa. Rahastoissa onkin tapahtunut myös kaikenlaista sitten viime kirjoituksen (Glendora&Raha: Rahastoistani (glendoraraha.blogspot.com)). Yritän saada näistä oman tekstin aikaiseksi. Mulla on myös suunnitteilla osakeomistukseni-kirjoitussarja, jossa kävisin läpi omistamani yritykset ja syyni ostoille. Olen ekaa tekstiä aloittanut, mutta aika työläältä vaikuttaa tekstin kirjoitus, joten katsotaan miten sarjan loppujen lopuksi käy.


keskiviikko 4. elokuuta 2021

Heinäkuun tavarat

Pysyvät tavarat

  • Desimitta x2
  • Kynttiläjalat x2 (lahja)
  • Matto
  • Mausteteline
  • Parvekesohvan päällinen + tyyny x4
  • Suodatinpussiteline
  • Tennarit
  • College
  • Hame
  • Paitapusero
  • Toppi x2
  • Mekko
  • Housut


Kulutustavarat

  • Ristikkolehti
  • Vessapaperia
  • Talouspaperia


Kootut selitykset

Ensimmäistä kertaa taitaa olla pysyvien tavaroiden lista pidempi kuin kulutustavaroiden? Joka tapauksessa heinäkuussa innostuin shoppailemaan enemmän kuin laki sallii. Sinänsä kaikki kyllä ihan budjetoituja ja suunniteltuja, mutta kyllähän se kirpaiseen kun tuollaisen listan läväyttää kerralla näkyviin. 

Kotiin hankin uuden olohuoneenmaton, parvekkeelle uudet sohvatyynyt. Olen pitkään tarvinnut lisää desinmittoja, mutta en ole löytänyt niitä mistään. Kun löysin niin ostin heti kaksi. Lisäksi ostin kotiin maustetelineen (tai siis maustepulloille kuten erilaiset öljyt, soijakastike, erilaiset etikat) ja suodatinpusseille oman telineensä. 

Kävin vaatekaupassa ja ostin paljon kerralla. Budjetti oli 600 euroa ja aikalailla kaikki rahat taisin käyttää. 

Sain kummisedältäni lahjaksi itse tehdyt kynttilänjalat. 

Jos joku luki edellisen tekstini niin ei varmaan enää tämän listan jälkeen ihmettele, että miten sain tuhlattua yli 4.000 euroa heinäkuussa. Helposti sitä saa. Kun vain vähän ostelee. Tilasin myös itseasiassa uudet silmä- ja aurinkolasit; näitä en saanut vielä mutta maksoin ennakkomaksun (ja tulevat vasta elokuun listalle kun oikeasti saan lasit päähäni). 

Kulutustavaroita en suuremmin tarvinnut, koska olin aika paljon poissa kotoa, joten lista on melko lyhyt. 

Eipä muuta raportoitavaa tällä kertaa. Toivottavasti ette pahemmin kauhistu pitkästä listasta. 

tiistai 3. elokuuta 2021

Tahaton tauko

Ensimmäistä kertaa blogin noin nelivuotisen historian aikana pidin yli kuukauden kirjoitustauon. Olen tainnut aiemmin vähintään kaksi tekstiä saada aikaiseksi per kuukausi. Ainakin tulot ja menot katsauksen, jos en muuta.  

Tauko oli täysin suunnittelematon ja johtui ihan vain siitä, etten kesälomalla avannut tietokonetta kuin kerran (palkkapäivänä tehdäkseni elokuun budjetin ja syöttämällä heinäkuun budjettikauden luvut sisään). Heinäkuun alussa draftasin useampaa tekstiä, mutta ne jäi kaikki vaiheeseen, kun keskiviikkona 7. heinäkuuta kello 17.10 suljin koneen työpäivän jälkeen. 

Jotenkin teki tosi hyvää olla ihan täysin ilman konetta ja työsähköposteja. Joudun myöntämään, että varmaan viimeiset 4-5 vuotta olen jossain määrin tehnyt töitä joka kesäloma. Toki tähän on ollut aina joku "syy", mutta nyt pidin ihan totaalisen tauon. Unohdin työasiat melkein 100%:sta. Joka oli ihan mahtavaa. 

Tajusin myös, ettei mulla ole oikein ollut kesälomaa viimeiseen kolmeen kesään. Vuosi 2018 oli eka kesä Helsingissä ja olin juuri muuttanut toisen kerran. Piti olla Tampereella ja tällöin olin myös parisuhteessa, joka päättyi eroon kesäloman toisella viikolla mökkireissulla. Viimeinen lomaviikko meni itkiessä. Mukavaa. Kesälomalla 2019 muutin. Ostin uudiskohteen ja muutto oli ekalla lomaviikolla. Siinä piti myös aika paljon hoitaa ihan käytännön asioita varainsiirtoveron ym maksamisen kanssa, mitkä olivat uusia asioita. Sekä itse muutto ja vanhan asunnon siivous ja avainten luovutus ja sellainen shaiba. Enkä oikein päässyt eroon töistä lomalla, koska melkein heti loman jälkeen oli iso kokous Portugalissa, jonka järjestämisestä olin vastuussa. Viime vuoden 2020 kesäloma meni myös muuttaessa. Nyt ei riittänyt vain muutto vaan samalla myös etsin, löysin ja ostin uuden asunnon. Muutin tavarat viikoksi välivarastoon eli tein siinä oikeastaan kaksi muuttoa yhden sijasta. 

Mutta tänä kesänä ei. Sain vain lomailla joka oli ihanaa. Tein myös sen päätöksen, että lomailin pääasiassa yksin. Halusin ottaa rennosti ja mennä sinne minne nenä vei. Näin ei pysty toimimaan, jos suunnittelee lomaa muiden ihmisten kanssa. Ensimmäiset lomapäivät vain nautin vapaudesta. Kävin uimassa, terassilla, lenkillä, Ikeassa, uimassa, joogassa ja uimassa. Näin läheisiäni. Sitten olin reilun viikon roadtripillä, käyden eri kaupungeissa ja näin läheisiä keitä en ollut nähnyt pitkiiin aikoihin. Yövyin kivoissa hotelleissa. Vietin aikaa vanhempieni vapaa-ajanasunnolla Pohjanmaalla. Pyöräilin, uin, sanoin, lenkkeilin, söin, luin ja kävin joka päivä jäätelökioskilla. Loman puolivälissä palasin Tampereelle, jossa jatkoin hengailuelämää. Nautin vapaudesta ja siitä, että sain oikeasti tehdä juuri sitä mitä huvitti. Aloitin maalausprojektin ja jätin sen kesken. Loman lopussa olin pari päivää kummityttöjeni kanssa Helsingissä.

IHANA LOMA <3

Avasin koneen eilen, koska työt alkoivat. Oli aika vastenmielistä, olisin niin mielelläni jatkanut hengailua vielä ainakin viikon verran. Mutta loppujen lopuksi maanantai sujui yllättävän kivuttomasti ja tarvitsee myöntää, ettei se töidenaloitus nyt niin vastenmielistä ollut. Ihan mielenkiintoisia haasteita edessä. Olin kyllä tosi väsynyt ennen lomaa, koska silloin oli jo ihan valmis irtisanoutumaan :D

Naputtelin myös lukuja exceliin ja näin, että elämäni maksoi heinäkuussa 4.134 euroa. Ei hassummin. Summa koostuu etupäässä reissuista ja tein aika paljon hankintoja. Ja muutenkin kesälomalla olin aika go-with-the-flow enkä todellakaan suunnitellut kauppaostoksia. Kun joka päivä käy ostamassa vähän sitä sun tätä niin kyllähän ne eurot siitä kasaantuu. 

Toki isoihin menoihin vaikutti myös se, että vuosibonukset maksettiin kesäkuun lopussa. Kummasti viitsii tuhlata 4.000 euroa, kun saa silti vielä 4.000 euroa säästöönkin. Heinäkuun budjettikauden kirjoitus jäi tekemättä, mutta se on kyllä tarkoitus vielä tehdä, koska se on yksi vuoden mielenkiintoisimmista juuri harvinaisen isojen tulojen kannalta. Samoin kuin sijoituskatsaus puolelta vuodelta kuten myös vuosikulutuksen seuranta on tulossa. 

Jotain pieniä sijoituksia tein heinäkuussa ja seurasin markkinaa, mutta en kovinkaan aktiivisesti. Q2 osavuosikatsauksia olen kyllä seurannut, mutta eipä niissä mitään suuria yllätyksiä ole ollut - ellei yllätys ole se, että kaikilla pörssiyrityksillä on näemmä mennyt hyvin. Ja että hyväkään tulos ei ole aiheuttanut kurssinousua vaan pikemminkin laskua. Aika korkealla pörssikurssit ovat tällä hetkellä ja "normaalia" heinäkuun lomadippiä ei ole tullut. On mielenkiintoista nähdä, että millainen syksy on edessä.

Mutta nyt on vielä kesä! Ihana kesä ja onneksi olen vielä tässä lomanjälkeisessä euforiassa, että tämä rento fiilis jatkuu loputtomiin. Elokuu on vasta alussa! 

keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Kesäkuun tavarat

Pysyvät tavarat

  • T-paita
  • Kirja

Kulutustavarat

  • 2 x roskapussirulla
  • Terveyssiteitä
  • Nestesaippua
  • Maskeja
  • Dödö
  • Vessapaperia
  • Hammastahna

Kootut selitykset

Sain t-paidan kesälahjaksi yhdeltä palveluntarjoajalta työhön liittyen. Hämmentävää kyllä t-paita on tosi kiva, joten se sai jäädä vaatekaappiini. Olen jopa paitaa useamman kerran käyttänyt. Lisäksi ostin seitsemännen osan tätä lukemaani kirjasarjaa, kun se vihdoin julkaistiin. Tämä oli mulla juhannuslukemisena mökillä. Oli hyvä. 

Kulutustavaroita tuli kesäkuussa aika paljon. Kaikki ostin loppuvien tuotteiden tilalle. Olen onnistunut olemaan hämmentävän kauan ostamatta maskeja (eli en kertaakaan). Olen niitä kyllä käyttänyt. Sain töiden puolesta näitä jo viime keväänä pienen erän (ja keväällä 2020 en käyttänyt) ja sitten syksyllä meille jaettiin 100 maskin pakkaukset. En vain suuremmin ole tarvinnut, koska en ole käynyt missään. Talvella aika paljolti tilasin ruoatkin kotiinkuljetuksella. Tanssituntien aulatiloissa käytin ehkä eniten. Työpaikalla on maskipakko, mutta siellä on aina maskeja tarjolla (plus en siellä käy suuremmin). 

Jalkapallohuuma on hieman hellittänyt, lähinnä koska pelejä ei enää ole päivittäin. Kiinnostus laimeni myös Saksan tappion myötä, mutta todella mielenkiintoisia välieräpelejä on kyllä ollut. Tarvitsee tässä myös tunnustaa, että olen sortunut rahaveikkaukseen otteluiden lopputuloksista. Siirsin 20 euroa pelitililleni Veikkauksen sivuilla ja tänään saldo on 19,80 euroa. Häviö ei ole vielä suuren suuri (on ollut muutama voitto ja muutama häviö), mutta tavoite on hävitä kaikki. Kolme vuotta sitten MM-jalkapallon aikaan siirsin edellisen kerran pelitilille rahaa (30 euroa) ja hävisin kaiken. Tavoite ei ole voittaa, kunhan kiva pitää jännitystä yllä. Mielestäni on parempi hävitä niin ei tule virheellistä tunnetta, että tässähän on jotenkin "hyvä". En suuremmin rahapelejä harrasta, muunmuassa en ole oikeastaan koskaan lotannut. Joskus olin muutaman viikon työporukan eurojackpot-porukassa mukana, mutta irrottauduin siitä aika nopeasti. Jalkapallon arvopeleissä olen tosiaan veikannut rahalla (mikä siis tämä oikea termi on??), laivalla pelaan hedelmäpelejä (aina viiden vuoden välein kun laivalla käyn) ja jouluisin ostan ässäarpa-joulukalenterin.

Viisi päivää kesälomaan ja sitten starttaakin melkein heti kesäloma-autoreissu. Juhannuksen olin sukulaismökillä ja sen yhteydessä pidin yhden päivän lomaa. Voi kun huvitti jäädä jo siitä lomalle. Aika tuskaa tämä töidenteko tällä hetkellä, mutta niinhän se aina on ennen lomaa. Pitkiä päiviä on tiedossa, mutta kuten sanottu viisi päivää enää. Enköhän sen tässä vielä sinnittele. 

Kivaa heinäkuuta kaikille! :) 

torstai 17. kesäkuuta 2021

Kesäkuun tulot ja menot (20.5. - 17.6.)


Jalkapallo, jalkapallo, jalkapallo. Jalkapallo.

Jalkapallo, jalkapallo, jalkapallo. Jalkapallo, jalkapallo, jalkapallo. Ja jalkapallo.

Ja vielä kerran jalkapallo. JALKAPALLO!

 

Ainiin se kuukausikatsaus! Mun pää on niin täynnä jalkapallo, ettei oikeastaan mitään muuta nyt ole. Joka on kyllä tosi kiva. On todella virkistävää olla jotain muuta kuin töitä, koronaa tai pörssiä. Tiedostan, että olen nyt hieman liian syvälle uppoutunut tähän jalkapalloon, mutta en välitä. Ihana uppoutua johonkin ihan muuhun maailmaan. 

Mutta siis siihen budjettikatsaukseen. On ollut ihana kesäkuu ja ennen jalkapallon alkua tapahtui myös muita asioita. Pitkästä aikaa tein asioita kotini ulkopuolella ja näin ihmisiä! Ja siitä syystä mun ravintolabudjetti ylittyi. Tämä ei mua edes harmita. Ensimmäistä kertaa ikinä! Hahaa, kaikki oli sen arvoista. En ole yli 200 euron vähään aikaan päässytkään.

Palkkaa tuli normaalisti ja Sampon osingot. Myin pari tavaraa ja sain sieltä vähän roposia.

Asumiskulut oli normaalit. Ruokakulut ylittyivät. Huihai. Vakuutusmaksut meni kesäkuussa. Lasku oli yllättävän pieni, olin varautunut suurempaa. En jaksanut perehtyä miksi summa oli pienempi kuin viime vuonna.

Lounaisiin meni aika paljon, mutta siis kulut ovat siltä kiireiseltä huhtikuulta, joten ihan ymmärrettävää. Vapaa-aikaan meni yli 200 euroa ja ihan jokainen kulu on ravintolakulua. Kävin muutamaan otteeseen syömässä ja terassilla. Oli ihanaa. Palveluissa normaalin siivouksen ja sokeroinnin lisäksi iCloud kuukausimaksu 0,99. Vaihdoin puhelinta ja sorruin ostamaan lisää tilaa iCloudiin. Tähän asti olen vain niellyt sen että valokuvat jäävät vanhan puhelimen vangiksi. 

Tavaroissa oli yksi paketti maskeja. Mun siskolla oli synttärit niin ostin pienen lahjan. Asuntosäästöön meni ihan pikkiriikkisen rahaa ja aika paljon rahaa sijoituksiin. Mun tavoite on laittaa 10.500 euroa rahaa sijoituksiin tänä vuonna ja olen laittanut rahaa sijoituksiin jo yli 7.000 euroa. Eli kesän voin nyt vain hummailla. Nooh tuskin näin teen, mutta ainahan sitä voi haaveilla.

En nyt jaarittele tämän enempää, kun jalkapallo alkaa. Moikka!

(Täällä nyt voi olla jalkapallokauden ajan hieman hiljaiseloa täällä blogissa. Palataan sitten loppuottelun jälkeen!)

lauantai 12. kesäkuuta 2021

Listautuvan yhtiön osakkeen ostaminen

Sijoittaminen on jatkuvaa oppimista. Muistan, kun minulle aiheutti harmaita hiuksia ymmärtää miten rahastot toimii. Pelkäsin tosi paljon, että menetän kaikki rahastoon sijoittamani rahat. Nykyään ymmärrän, ettei se niin kovin helposti käy (aika monen yrityksen pitäisi mennä yhtaikaisesti konkurssiin ja jos näin käy niin todennäköisesti mulla on muuta ajateltavaa kuin katoavat rahastovarat). Muistan kuinka tuskainen olin, kun yritin selvittää mitä indeksi tarkoittaa. Suurin oppi on ehkä ollut, että tieto tulee pikkuhiljaa. Ensin kun opit yhden jutun niin se helpottaa toisen jutun ymmärtämistä. Askel askeleelta.

Blogissani keskityn kirjoittamaan aika pitkälti vain henkilökohtaisesta taloudesta, ns ihan perustalouspäätöksistäni. Sijoittamistakin olen pääasiassa käsitellyt henkilökohtaiselta kannalta. Sijoittaminen kiinnostaa minua todella paljon. Luen ja kuuntelen laidasta laitaan kaikenlaista talousasioihin ja sijoittamiseen liittyvää, mutta silti koen olevani vielä sen verran pihalla, etten ole todellakaan pätevä mitään asiatekstejä blogissani kirjoittamaan. Ehkä pikkuhiljaa. Juuri nyt tavoitteeni on oppia lukemaan tulosjulkistustekstejä siten, että tajuan niistä muutakin kuin paljonko osinkoa maksetaan ja milloin ;) Q1 tulosjulkistuskausi tänä keväänä oli ihan parasta viihdettä! 

Nyt ajattelin yrittää kirjoittaa hieman asiapitoisemman tekstin listautuvan yhtiön osakkeen ostamisesta. Tarkemmin ottaen siis IPO:sta = Initial Public Offering (ensimmäinen julkinen liikkeellelaksu). Eli siitä hetkestä kun jokin yritys päättää ensimmäistä kertaa listata yrityksen osakkeita pörssiin. Kirjoitan pääasiassa omasta näkökulmastani, koska olen nyt itse osallistunut ensimmäistä kertaa osakeantiin. Laitan jonkin verran tekstin sekaan ihan asiatietoja, lisää voi lukea kirjoituksen lopussa olevista lähdelinkeistä. Kirjoitan osittain ihan itselleni, koska oli aika jännää osallistua ensimmäistä kertaa antiin ja olla pari viikkoa aika pihalla että mitä tapahtuu ja milloin.

Tarkoitukseni ei ollut tässä vaiheessa vielä osalllistua mihinkään anteihin. Minulla on suht selkeä sijoitussuunnitelma ja tiedän mitä osakkeita haluan milläkin rytmillä ostaa. Tällaisiin ekstroihin minulla ei olisi varaa. Mutta toki tämä on minua kutkuttanut, koska listautumisia on ollut melko paljon nyt viime aikoina (jotkut sanovat, että tämä on selkeä pörssikuplan merkki). Etenkin näissä listautumisissa houkuttaa alkupompun mahdollisuus vaikka sekään ei todellakaan ole mikään varma juttu. Juurikin lähihistoriasta löytyy tästä hyvä esimerkki Nightingalen listautumisessa.

Muutama kuukausi sitten tuli ilmoitus Orthexin listautumisesta. Samalla mulla oli jostain syystä meneillään maaliskuu jolloin en käyttänyt rahaa mihinkään ja huomasin, että sijoitusäästötilille oli kertynyt sitä rahaa. Niin päätin ihan mielenkiinnosta kokeilla ensimmäisen kerran, että miten tämä homma oikein toimii.

Toki itse yritys kiinnosti minua. Omistan yrityksen tuotteita ja voin sanoa, että minulla on jonkinlainen fiksaatio kaikenlaisiin säilytysasioihin. Tutkin toki yrityksen taloustietoja, suunnitelmia ym ja päätin merkitä minimin eli 100 kpl:tta. Tärkein perusteeni ostaa oli hyvät tuotteet, joista itselläkin oli monen vuoden käyttökokemus. Vaikka kyse on säilytystuotteista, joita hieman konmari-sieluni vastustaa, niin kyse ei kuitenkaan ole mistään kertakäyttötuotteista. Ja fakta on, että jonkin verran säilytystä tulee jokaisella olemaan vaikka tavaraa olisi kuinka ja vähän. Esimerkkinä voisin nyt omalla kohdalla ottaa pakasterasiat jotka ovat jatkuvassa kiertokulussa taloudessani. Nyt on taas se kiertokulun vaihe, kun tyhjät pakasterasiat täyttävät enimmäkseen kaappejani, kun olen talven myötä syönyt marjoja pakkasesta. Kesän lopulla ja syksyllä tulee taas vaihe, kun kaappi tyhjenee, rasiat ja pakkanen täyttyvät. Tässä välissä ne toimivat myös eväsrasioina ja lyhytkaisina pakastusrasioina esim yrteille tai säilytysastioina ruoantähteille.

Päätökseen vaikutti myös Orthexin tavoite maksaa säännöllistä osinkoa sekä yrityksen tavoitteet kierrätysmuovin ja uusiutuvan muovin käytössä. Yritys on jo myös jossain määrin kansainvälinen, mutta lähinnä vain Pohjoismaissa. Näkisin, että kasvupotentiaali on suuri. Heillä on jo jälleenmyyjinä suuria ketjuja myös keski-Euroopassa, mutta tuotteita ei ole vielä myynnissä mitenkään kattavasti. Myös oman ymmärryksen mukaan talousluvut näyttivät hyvältä ja osakkeen hinta oli kohtuullisesti asetettu. En tämän enempää ala lukuja avaamaan, koska en osaa. Kannattaa lukevia pari hyvää tekstiä alta!

Orthexlistautumisanti-analyysi - Omavaraisuushaaste

Sponsormyy kannattavaksi puristamansa Orthexin – sijoitussalkkuun oma ämpäri -Taloustaito.fi

Mutta sitten siihen varsinaiseen asiaan.

Listautuvalla yrityksellä on aina joku pääjärjestäjä joka järjestää itse annin. Pääjärjestäjä on yleensä joku investointipankki. Orthexin kohdalla pääjärjestäjä oli Carnegie Investment yhdessä Nordean kanssa. Pääjärjestäjä määrittelee listautumishinnan.

Listautuva yritys määrittelee päivät jolloin listautumiseen voi osallistua (merkitä osakkeita). Orthexin kohdalla aloituspäivämäärä oli maanantai 15.3. ja ensimmäinen lopetusajankohta oli maanantai 22.3. klo 16.00. Yritys laskee tietyn määrän osakkeita liikkeelle: omat määrät yksityissijoittajille (yleisöanti), omat instutionaalisille sijoittajille (instituutioanti) ja mahdolllisesti vielä omat määrät yrityksen omille työntekijöille (henkilöstöanti) – näille saattaa myös olla eri listautumishinnat. Jos tämä määrä ylittyy niin silloin anti keskeytetään tuona ensimmäisenä lopetusajankohtana. Aiemmin sitä ei voi lopettaa. Jos anti lopetetaan ns kesken niin tämä myös usein tarkoittaa sitä, että osakkeita merkinnyt ei saa merkitsemäänsä kappalemäärää. Laskentatapa siitä, paljonko kukin sitten lopulta saa, vähän vaihtelee. Esimerkiksi Kreaten annissa kaikille merkitsijöille annettiin täsmälleen sama määrä kun taas Sitowisen tapauksessa jokainen sai 100 kappaletta ja tämän ylittävältä määrältä noin 7,1% osalta annetuista merkintäsitoumuksista.

Listautumishinta Orthexin kohdalla oli 6,82 euroa yleisöannille ja instituutioannille. Henkilöannin hinta oli 6,14 euroa. Yleensä henkilöstöannin hinta on hieman alhaisempi, oma henkilökunta saa siis jonkinlaisen "henkilökunta-alen". Nyt tänä vuonna listautuneiden osakkeiden hinta oli kaikille vain yksi, mutta ymmärtääkseni hinta voidaan antaa myös ns liukuvana. Muistaakseni Kojamon listautumisen yhteydessä listautumishinta määriteltiin jotenkin 8-10 euron välille. Osakkeet piti siis merkitä ilman tietoa tarkasta hinnasta. Tarkka hinta sitten määräytyi jossain vaiheessa prosessia - ymmärtääkseni hintaan vaikuttaa merkittyjen osakkeiden määrä (voisin kuvitella, että mitä enemmän osakkeita merkitään, sitä alhaisempi hinta on). Tästä en valitettavasti tarkemmin osaa kirjoittaa, mutta halusin vain mainita, että näinkin voi joskus olla.

Listautuvalle osakkeelle annetaan myös minimi merkitsemismäärä. Orthexin kohdalla se oli 100 kappaletta. Tämä ei takaa, että saat 100 osaketta, mutta tämä määrä on minimissään pakko merkitä.

Itse merkitsin tämän minimin. Ostokuluja ei merkitsijä itse maksa vaan kulut maksaa annin järjestäjä. Kun tein merkinnän niin rahat katosivat tililtä heti (eli 682 euroa). Tosiaan itse olen Nordean asiakas, joka myös vaikutti siihen, että osallistuin tähän antiin. Jos et ole annin järjestävien pankkien asiakas (tässä tilanteessa siis Nordea ja Nordnet) niin pääset osallistumaan järjestävien pankkien kautta, mutta tällöin sinun pitää ottaa AOT-numerosi ylös ja tämä pitää syöttää jonnekin merkitsemistilanteessa toisen pankin sivuilla. Rahat lähtevät tässä tilanteessa tililtä myös heti ja ne tehdään tilisiirtona. Ymmärtääkseni OST:lle ei voi tehdä listautuvien yritysten merkintöjä ellei OST:si ole järjestävässä pankissa ja tämä on erikseen määritelty mahdolliseksi. Uskoisin että tulevaisuudessa tämä helpottuu, kun OST on tutumpi juttu. 

Tosiaan koska olen Nordean asiakas niin merkitsin vain osakkeet omassa verkkopankissani ja rahat katosivat tililtä. Tämä oli vähän häiritsevää itselle, kun mistään ei oikein tullut tietoa merkitsemisestä. Tai siis se ei näkynyt missään verkkopankissa/investorissa eikä asiasta tullut minkäänlaista tiedotetta. Ainoa merkki merkitsemisestä oli rahojen katoaminen tililtä.

Sitten vain odoteltiin. Maanantaina 22.3. yritin etsiskellä tietoa eri paikoista, että onkohan anti ylimerkattu ja lopetaanko anti tänään. En löytänyt oikein mistään tietoa. Merja Mähkän insta-stoorista sain selville maanantai-iltana, että anti on ylimerkattu ja keskeytetty. Valitettavasti mulle ei oikein missään vaiheessa selvinnyt, että mistä tämä tieto tuli. Tiistain aikana taisin itse bongata sitten tiedon jostain Kauppalehden sivuilta, mutta tosiaan maanantain aikana en mistään julkisesta lähteestä tietoa onnistunut löytämään. Tämä oli varmasti vain omaa osaamattomuuttani.

Tosiaan anti keskeytettiin maanantaina 22.3. klo 16.00. Keskiviikkona 24.3. Orthexin hallitus teki päätöksen listautumisannin toteuttamisesta ja vahvistettiin tarjottavien osakkeiden hinta ja paljonko kukin merkitsijä saa osakkeita. Yleisönannin määräksi päätettiin 62 osaketta per jokainen merkitsijä. Eli 100 merkitsemästäni osakkeesta sain 62 osaketta. Kuten myös 10.000 osaketta merkinnyt henkilö. Tästä varmaan riittäisi keskustelua, että onko tämä reilua, mutta annin järjestäjä tämän päättää. Ymmärtääkseni yritys tekee virallisen päätöksen listautumisen toteuttamisesta vasta annin loppumisen jälkeen, koska tässä olisi vielä mahdollista perua koko juttu, jos esim merkitsijöitä olisi ollut liian vähän (eikä rahatavoitetta saavuteta). En tiedä voiko käydä niin, että anti ylimerkitään ja silti yritys päättää peruuttaa listautumisen. Kaikki varmaan on mahdollista.

Kaupankäynnin ilmoitettiin alkavan Nasdaq Helsinki Oy:n prelistalla arviolta torstaina 25.3. ja pörssin päälistalla maanantaina 29.3. Itse en tajunnut yhtään, että mitä tämä tarkoittaa, mutta tässähän tätä opetellaan.

Keskiviikon 24.3. aikana seurasin eri some-sijoitusryhmiä saadakseni tietoa, että milloin voin odottaa että osakkeet ilmestyvät tililleni ja milloin ylijääneet rahat palautuvat. Tässä on ilmeisesti todella paljon pankkikohtaisia eroja, koska osa kirjoitteli jo useampi päivä sitten, että osakkeet tulivat näkyviin. Osa kirjoitti, että koko summa palautettiin tilille ja epäilivät, etteikö saaneet yhtään osaketta. Tässä ilmeisesti tuli vain ns haamupalautus ja oikea summa ”katosi” tililtä jonkin ajan kuluttua ja ylijäämärahat jäivät tilille. Nordeassa ei näkynyt yhtään mitään missään. Epäilin jo, että kuvittelinko vain tehneeni merkinnän, mutta onneksi keskusteluryhmät auttoivat ja sama tilanne oli muillakin Nordean asiakkailla.

Kaupankäynti alkoi torstaina 25.3. prelistalla ja samana päivänä klo 9.42 osakkeet ilmeistyivät arvo-osuustililleni ja samalla hetkellä ylijäämärahat palautuvat käyttötililleni.

Ilmeisesti ylijäämärahojen palautuminen saattoi kestää myös useamman päivän (pahimmillaan jopa muutaman viikon), jos teit merkinnän sellaisessa pankissa missä et itse ole asiakkaana. Eli näissä listautumisissa tarvitsee valmistautua siihen, että sun rahat ovat muutaman viikon jumissa jossain bittiavaruudessa. Nordeassa tämä mielestäni toimi loppujen lopuksi hyvin suoraviivaisesti – rahat lähtivät tililtä heti kun merkinnän teki (eli eroaa normiosakekaupasta, jossa rahat lähtevät tililtä vasta kahden pankkipäivän jälkeen), osakkeet ilmeistyivät AOT:lle sinä päivänä kun kaupankäynti alkoi prelistalla ja ylijäämä rahat palautuivat samana päivänä.

Prelista on minulle hieman hämärä juttu. Ennakko-odotukseni oli, että osakkeet tulevat näkymään AOT:lle vasta kun kaupankäynti alkaa pääpörssilistalla (eli tässä tapauksessa 29.3.), mutta ne tulivatkin näkyviin heti 25.3. Ja näkyivät ihan normaalisti. Samoin oman näkemyksen mukaan kaupankäynti toimi ihan kuten muutenkin, joten en ihan täysin nyt ymmärrä tätä prelista-hommelia. Nordnetin sivuilta löysin tiedon, että prelista on vähän kuin pörssin eteinen, jossa odotellaan hetki ennenkuin astutaan sisään pörssin päähuoneeseen. Tuolta pörssilistautujan käsikirjasta löysin tiedon, että prelistalla ollessaan yhtiön ei vielä tarvitse täyttää kaikkia pörssilistan listalleottamisen edellytyksiä ja näin kaupankäynti voidaan aloittaa muutamaa päivää aiemmin. Itse kaupankäynti prelistalla toimii ihan samoin kuin pörssilistalla eli ostaja/myyjä ei tässä näe mitään eroa.

Mutta tässäpä tämä kokonaisuudessaan näin ensikertalaisen silmin ja tiedoin. On hyvin mahdollista, että olen ymmärtänyt jotain väärin ja tosiaan prosessissa on pankkikohtaisia eroja.

IPO:t ovat olleet kovin suosittuja viime aikoina ja jokainen anti on pääasiassa ylimerkattu. Oletusarvona on, että kun kaupankäynti alkaa niin osake syöksyy nousuun ja tässä on mahdollisuus pikavoitoille. Mutta aina näin ei todellakaan ole, josta hyvänä esimerkkinä on tänä vuonna listautunut Nigthingale Health. Nightingalen listautumishinta oli 6,75 euroa ja kun kaupankäynti 19.3.2021 alkoi niin kurssi syöksyi alas nopeaa tahtia. Hinta kävi alimmillaan noin 4,6 eurossa ja 30.4. kurssi oli 6,415 euroa. Eilen 11.6. kurssi oli 5,04 euro eli aikamoista sahausta. Edelleen ollaan kaukana listautumishinnasta. Oma tulkintani miksi näin pääsee käymään on se, että suurin osa merkitsijöistä oli tällaisia pikavoiton tavoittelijoita aikomuksena myydä osakkeet heti kaupunkäynnin alettua.. Varmasti tässä on tuhat muutakin syytä, joita en vain ymmärrä vielä. 

Oma suunnitelmani Orthexin kanssa oli ottaa ja pitää ne osakkeet mitkä sain. Moni myös ostaa lisää heti kaupankäynnin alettua, jos itse anti on ollut kovin pieni. Toiset taas myyvät heti siksi, kun eivät saa haluamaansa/merkitsemäänsä määrä. Itse olen tällainen piensijoittaja niin 62 kappaletta oli ihan hyvä määrä. En aio ostaa lisää. Mahdollisesti myyn jossain vaiheessa, mutta se ihan riippuu siitä, että minkälaiseen osinkopolitiikkaa Orthex päätyy. Hieman olen pohtinut, että pitäisin Orthexin vain sellaisena mahdollisena yllättäjänä salkussa, joka 10 vuoden päästä on kymmenkertaistunut. Katsellaan J

Yritys oli tehdä tästä tekstistä suht yksinkertainen ja lyhyt, mutta ei tässä nyt ihan näin käynyt. Aika monimutkainen kuvio tämä ja tosiaan pankkikohtaiset erot vaikuttavat myös. Alla linkkejä lähteisiin ja suosittelen lämpimästi myös mimmit-sijoittaa podin kuuntelua, jossa käydään todella hyvin läpi IPO:n perusteet. Suositus myös Karo Hämäläisen IPO-anti-analyyseihin, jos olet kiinnostunut osallistumaan johonkin IPO:n tulevaisuudessa. Näitä IPO:ja tuntuu nyt tulevan ovista ja ikkunoista, joka joidenkin mukaan on selkeä merkki pörssikuplasta ja romahdus on kohta odotettavissa. Romahdus tulee varmasti joku päivä, mutta onko se viikon, vuoden vai 10 vuoden päästä, jää nähtäväksi.

 

Käytettyjä lähdelinkkejä alla. Osa tekstistä perustuu ihan omaan ensimmäiseen kokemukseen listautumisantiin osallistumisesta.

porssilistautujan_kasikirja_2016_final_web.pdf(porssisaatio.fi)

Mikä onlistautumisanti eli IPO (Initial Public Offering)? - Nordnet Blogi

Mikä on IPO:Merkitys ja prosessi | Capital.com

IPO-sijoituksetja kasvun hinta – Case Rovio | Sijoitustieto

‎Mimmit sijoittaa: K7 Jakso 12. Mitä yhteistä on pörssillä ja Selviytyjillä? IPO:jen ABC! on Apple Podcasts

Työmatkalla

Vaikka elämässä on parhaillaan sellaista hyvää kiirettä, niin vähän harmittaa, että se vie aikaa tältä blogilta nyt, kun mulla pitkästä aika...