lauantai 26. marraskuuta 2022

Vuoden 2022 osingot

Vuoden 2021 tuloksista maksetut osingot vuoden 2022 aikana on mun kohdalta maksettu. Viimeiset maksettiin lokakuun puolivälissä. 

Yhteensä sain osinkoja bruttona 1.931,42 euroa. Osingot tulivat nettona tilille eli 1.449,48 euroa, mutta koska saan nämä verotuksessa vähennettyä (mulla on vähennettävää luovutustappiota aiemmilta vuosilta, tarkemmin tekstissä Suuri veropäivä) niin sain/saan verot takaisin. 

Sain osinkoja 16 yritykseltä. Suurin osa maksoi kaikki kerralla, muutama yritys kahdessa osassa. Eniten osinkoja maksoi Sampo, yhteensä 410 euroa. Vähiten osinkoja maksoi Orthex, 16,68 euroa. 

Mun osinkohistoria näyttää tältä: 

  • 2022: 1.931 euroa (brutto), 1.449 euroa (netto)
  • 2021: 1.168 euroa (brutto), 874 euroa (netto)
  • 2020: 415 euroa
  • 2019: 120 euroa
  • 2018: 28 euroa

Olen viisi vuotta saanut osinkoja. Mun sijoitustavoitteena oli alussa ostaa hyvää osinkoa maksavien yritysten osakkeita. Olen tässä kiltisti pitäytynyt ja osingot ovat nousseet vuosi vuodelta. Nyt olen tekemässä/tehnyt suunnanmuutoksen ja aion keskittyä nyt maantieteelliseen hajautukseen rahastojen kautta (Suomi-paino on liian iso salkussani). Ostan aina kasvurahastoa eli sellaista, joka pitää osingot sisällään ja sijoittaa ne uudestaan. Eli osingot eivät tule kasvamaan tässä seuraavien vuosien aikana. 

Mun osinkotavoite vuodelle 2023 on sama kuin mitä sain vuodelle 2022. Tämä voi tästä jopa vähän laskea, koska osa yrityksestä tullee laskemaan osinkoa (oletuksena ainakin Tokmanni, Fiskars, Kojamo, Kone). Vuonna 2022 Marimekko maksoi kahdet osingot (vuoden 2020 jumissa olleen) ja aika ison lisäosingon eli tällaiset jutut myös vaikuttavat. Nähtäväksi siis jää mikä on osinkosaldo. Olen tyytyväinen, jos se pysyy samassa. Reilu 100 euroa kuussa tosi kiva ekstra. Tulevaisuuden tavoite on saada 500 euroa kuussa osinkoja, mutta tämä on sitten vasta joskus kun pohdin eläkettä / töiden vähentämistä. Eli noin 20 vuoden päästä :)  

lauantai 19. marraskuuta 2022

Miten säästän sähkössä

Kuulun niihin onnekkaisiin, joilla on halpa sähkösopimus voimassa vielä kesäkuuhun 2023 asti. 

Tästä huolimatta olen alkanut muuttamaan sähkönkäyttötapojani tavoitteena säästää sähköä. Vaikka itselleni ei tästä suurta rahallista hyötyä ole niin koen tämän sähköasian olevan kollektiivinen asia. Ensinnäkin mitä enemmän me halpa-sähköläiset (koskee myös ihmisiä joille sähkönhinnalla ei ole väliä, koska heillä on varaa maksaa mitä vain) säästetään niin sitä halvempaa sähkö on heillekin, joilla on pörssisähkö. Toisekseen sähkö on tällä hetkellä rajallista. Jos me halpa-sähköläiset (ja ne joilla on varaa maksaa mitä vain) tuhlataan sähköä mielinmäärin niin on vaarana, että sähkö vain sitten loppuu. Ja joudutaan siirtymään sähkönsääntelyyn ja huonoimmassa tilanteessa sähkökatkoihin. Ymmärtääkseni tämä ei tällä hetkellä ole vielä todellinen riski, mutta mitä tahansa voi tapahtua. Joten olen jo nyt alkanut muuttamaan omia sähkönkäyttötapojani. Toki näin kaukolämpötalon kerrostalo-asujana en kait ihan hirveästi voi vaikuttaa isossa kokonaisuudessa, mutta haluan uskoa että edes nämä pienetkin teot auttavat. 

Alla tapoja miten olen muuttanut sähkönkäyttötapojani verrattuna aikaisempaan. Lisäksi myös yksi mitä en ole muuttanut ja mitä en aio muuttaa ellei ole ihan pakko. 

  • Saunon vain max kerran viikossa ja olen tätä valmis harventamaan vielä enemmänkin. Minulla on tyypilliseen kerrostaloasuja-tyyliin sähkösauna. Tykkään saunoa ja vielä viime talvena saatoin 3-4 kertaa viikossa napauttaa saunan päälle lenkin, tanssin, kylmävesiuinnin tms jälkeen. Se oli tapa rentoutua. Nyt olen opetellut siitä pois. Yritän myös saunoa niinä päivinä kun sähkö on edullista. 
  • Seuraan tosiaan sähkönhintaa fingrid-appista ja yritän keskittää sähköä vievien laitteiden käyttöä näille päiville - kuten sauna, pyykinpesukone ja astianpesukone. 
  • Olen lyhentänyt suihkuaikoja. En enää valuta suihkua turhaan eli esim kun vaahdotan sampoota hiuksiin. En valuta vettä ja odota, että lämpötila on ns sopivaa vaan olen opetellut menemään suihkuun heti kun laitan sen päälle. Olen myös ylipäätään opetellut kylmempiin suihkuihin. Olen myös harventanut hiusteni sampoolla pesukertoja - tällä hetkellä pesen hiukset sampoolla 1,5 kertaa viikossa eli noin viiden päivän välein. Yritän saada tämän siihen, että pesisin vain kerran viikossa eli seitsemän päivän välein. Ja siitä pidemmäksi jos vain mahdollista. 
  • Laitoin patterit minimiin - pidän kotona villasukkia, villatakkia tms. Makuuhuoneen pidän vielä kylmempänä. Sisälle ei tarvitse tarjeta talvella t-paidalla. 
  • Pidän huolta, että kylpyhuoneen lattialämmitys on ns neutraali eli lattia ei tunnu lämpimältä. Lattialämmitys pitää pitää päällä, mutta sen idea ei ole että lattia tuntuisi kivan lämpimältä jalan alla - silloin se on turhan lämmin. Neutraali lämpötila riittää. 
  • Pidän huolta siitä, että en jätä latureita turhaan kiinni pistorasioihin (tästä on ollut tosi vaikea opetella pois) enkä enää lataa puhelinta, tietokonetta, ipadia öisin.
  • Kuulun taloyhtiöni hallitukseen ja kävimme läpi kaikki käytävät, varastot tms tilat ja laskimme termostaatteja ja pattereita, jotta yleisten tilojen lämpötilat eivät ole turhan lämpimiä. 

Sitten se asia mihin en ole tehnyt muutosta: En ole alkanut säätelemään / vähentämään valonkäyttöä sisällä ja tätä en ihan heti aio tehdäkään (ellei nyt ole ihan pakko). Asun kaksiossa ja mulla on aika pitkälti joka huoneessa aina joku valonlähde päällä vaikken siinä tilassa juuri sillä hetkellä oleilekaan. Toki sammutan kaikki valot öisin ja kun olen poissa kotoa. Pimeässä kodissa oleskelu tällä pimeydellä tuntuu vain ihan liian raskaalta, joten tämä on ihan mielenterveysteko itseäni kohtaan. Parvekkeelle en ole vielä laittanut valoja, aion ne kyllä jossain vaiheessa joulukuuta laittaa, mutta pidän sitten huolta, etten polta niitä kuin pari tuntia illalla pimeään aikaa. 


Jos sulla olisi joku lisävinkkivitonen tällaiselle kerrostaloasujalla niin otan mielelläni näitä vastaan! :) 

torstai 10. marraskuuta 2022

Suuri veropäivä

Suuren veropäivän kunniaksi ajattelin itsekin julkaista vuoden 2021 verotietoni. )Tämä tulee ns päivän myöhässä, koska eilen oli niin hoppupäivä, etten ehtinyt viimeistellä tekstiä kunnolla.)

Verotustodistuksen lukujen selvittäminen oli melko kryptistä. En ole ennen tätä näin pieteetillä tehnyt, mutta tulipa tehtyä! Ihan kaikkea en vieläkään ymmärrä, mutta alla selvennystä kaikesta mitä ymmärsin.

Laitoin tähän ensin kuvan verotustodistuksestani, mutta alkoi stressata henkilöllisyyteni paljastuminen vaikka olin peittänyt kriittiset tiedot. Eli en nyt liitä tähän kuvaa vaan alla tiedot:

*******************************

Puhdas ansiotulo ja puhdas pääomatulo yhteensä: 69.117,99€

            **************

Verotettava ansiotulo valtionverotuksessa: 61.239,16€

Verotettava ansiotulo kunnallisverotuksessa: 60.104,77€

Verotettava pääomatulo: 0€

*********************************

Tosiasiassa sain vuodelta 2021 ansiotuloja 69.715,72 euroa. Nämä koostuivat pääosin palkkatyöstäni, mutta luvussa oli myös 210 euroa taloyhtiön hallitusjäsenen kokouspalkkiota. Lisäksi sain pääomatuloa 1.168,54 euroa ja nämä olivat pelkästään osinkoja. 

Pääomatuloksi laskettiin myös arvopapereiden luovutusvoitto 112,42 euroa, joka tuli myymistäni Puuilon osakkeista (luovutushinta 541,82€). Pääomatuloksi laskettiin myös arvopapereiden luovutustappio -211,73 euroa, joka tuli myymistäni Wärtsilän osakkeista (luovutushinta 664,62€).

Veroja maksoin 18.673,98 euroa. Eli käteen sain euroja 53.416,72 vuonna 2021. Lisäksi sain päivärahoja, jotka ovat verottomia. Näitä en nyt tähän hätään ala ynnäämään excelistäni, mutta päivärahoja olen saanut max 1.000 euron edestä. Vuonna 2021 ei vielä paljoa matkusteltu.

Mistä sitten tuli yllä olevat luvut, jotka ovat hieman erilaiset ja miksi ihmeessä pääomatulot näyttävät nollaa?? 

Puhdas ansiotulo ja puhdas pääomatulo yhteensä on:

-        Ansiotuloni miinus ansiotuloista tehdyt vähennykset eli kohdallani työmarkkinajärjestön jäsenmaksut ja palkkatulojen tulonhankkimismenot (esim työhuonevähennys, työvälineet) plus

-        Pääomatulojeni (eli osinkojen) osuus, jotka ovat veronalaisia. Tämä on 85% saaduista osingoista. 15% pääomatulosta saa verottomana, joten tätä ei ole laskettu verotettavaa tulooni mitenkään.

Verotettava ansiotulo valtionverotuksessa on saatu miinustamalla edellä mainittujen lisäksi maksamani eläkevakuutusmaksut, työttömyysvakuutusmaksut sekä sairausvakuutusmaksut.

Verotettavaan ansiotuloon kunnallisverotuksessa tuli vielä joku ihmeellinen ansiotulovähennys. Lyhyen googletuksen jälkeen minulle selvisi, että ”ansiotulovähennys lasketaan verovelvollisen ansaitsemien veronalaisten palkkatulojen, muusta toiselle suoritetusta työstä, tehtävästä tai palveluksesta saatujen ansiotulojen, ansiotulona pidettävien käyttökorvausten, ansiotulona verotettavan osingon, jaettavan yritystulon ansiotulo-osuuden sekä yhtymän osakkaan elinkeinotoiminnan tai maatalouden ansiotulo-osuuden perusteella. Vähennys on 51% edellä tarkoitettujen työtulojen 2.500 euroa ylittävältä osalta tulojen 7230 euron määrään saakka ja sen ylittävältä osalta 28%. Vähennyksen enimmäismäärä on kuitenkin 3.570 euroa.”

Eli mitä hä? Joka tapauksessa tähän perustuen sain jotain vähennystä kunnallisverotuksessa, vain luoja ja verottaja tietää että mitä tuo summa pitää sisällään ja millä prosentilla laskettu.

Miten verotettava pääomatulo näyttää nollaa vaikka pääomatuloa olen saanut?

No siksi, koska minulla on verovuodelta 2020 luovutustappiota sen verran, ettei minun tarvitse pääomatuloista maksaa veroa (eli saan nämä takaisin, toki maksan veron siinä vaiheessa kun osinko minulle maksetaan). Myin asuntoni vuonna 2020 ns tappiolla (myyntihinta oli korkeampi kuin millä asunnon ostin, mutta kun tästä vähennettiin maksamani varainsiirtovero ja välityspalkkio niin jäin tappiolle) ja tästä minulle on kertynyt luovutusvoittotappiota yhteensä 4.782,33 euroa. Tästä käytin nyt 1.105,68 euroa (eli saamani veronalaiset osingot + Puuilon luovutusvoitto) ja jäljelle jäi vielä 3.676,65 euroa. Tämä pitää käyttää vuoden 2025 loppuun mennessä eli vähän aikaa voin nauttia verottomista osingoista. Lisäksi sain vuodelta 2021 lisää luovutustappiota 211,42 euron verran, koska myin Wärtsilän osakkeeni tappiolla. Tämä pitää käyttää vuoden 2026 loppuun mennessä.

Lisäksi sain kotitalousvähennyksiä sekä asuntolainani korkovähennystä, joka on enää 10% kokonaiskorosta (vuonna 2022 tämä on enää 5%, jonka jälkeen tämä poistuu ja tätä vähennystä ei enää saa lainkaan vuonna 2023). Sain tämän asuntolainan korkohyvityksen itseasiassa alijäämähyvityksenä 30%:sti, koska minulla ei ole verottavia pääomatuloja. Yleensä vähennyskelpoiset korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista. Jos näitä ei ole niin 30% tästä muodostuu alijäämähyvitykseksi, joka voidaan vähentää ansiotuloista. Ilmeisesti tämä ei vanhene vaan minulle vahvistetaan pääomatulolajin tappio, joka vähennetään pääomatuloista seuraavien 10 vuoden aikana sitä mukaa kun pääomatuloja syntyy. (En tajunnut tätäkään kunnolla, mutta luotan siihen, että verottaja tietää…) Lisäksi tuli jotain työtulovähennystä, josta löysin yhtä kryptisen selvityksen veronmaksajat.fi sivustolta kuin oli tuo ansiotulovähennys. Työtulovähennys ja ansiotulovähennys olivat kuitenkin eri euromäärät, joten oletan, ettei kyse ole samasta asiasta.

Tarvitsee myöntää, että melkoisen kryptistä on. Olen tähän asti vain käynyt läpi verotuspäätöksen tarkastaen, että tuloni ovat oikein, pääomatuloni ovat oikein sekä kaikki tekemäni vähennykset. Tähän verotustodistukseen ja siinä oleviin lukuihin en ole niin perehtynyt. Enkä tosiaan vieläkään voi sanoa, että olisin osannut laskea/tarkistaa verotuspäätökseltäni, että olenko maksanut oikein määrän veroja. Edelleen tässä pitää luottaa vain verottajaan. Ehkä vuoden 2022 verotuksesta saan jo vähän enemmän irti.

Mystisiä ovat kaiken maailman vähennykset, totta tosiaan 😊

 

perjantai 4. marraskuuta 2022

Ensimmäinen aikuiskoulutustuki saatu tilille

Ensimmäinen aikuiskoulutustuki on nyt haettu ja saatu. 

Homma oli helppo, kirjauduin vain sisään työllisyysrahaston sivuille 1.11., klikkasin laatikkoa maksuhakemus ja siellä mun tiedot oli aikalailla valmiina. Ainoa mikä piti itse lisätä oli tilinumero, mutta muuten vain klikkailin menemään. Maksuhakemus hyväksyttiin seuraavana päivänä 2.11. Päätöksessä oli tukisumma ja maksupäivä, joka oli päätöksen mukaan 4.11. Mutta rahat tulivat tilille jo 3.11.!

Tukisumma oli jostain syystä isompi kuin mun ensihakemuksen päätöksessä elokuussa. Silloin tukisumma oli 2052 euroa ja nyt sain 2092 euroa. En tiedä vaikuttiko se, että mun syyskuun tulot oli aika isot (sain ylimääräisen bonuksen). Joka tapauksessa olen nyt vain tyytyväinen tästä, enkä sen enempää pohtia asiaa. Jos tämä on virheellinen niin eiköhän virkamieskoneisto sen oikaise jossain välissä. 



Marraskuun budjetti näyttää nyt ylläolevalta. Muokkasin hieman mun ensimmäistä suunnitelmaa. Isoin muutos oli, että päädyin sittenkin maksamaan ihan normisumma asuntolainaa ja samalla poistin asuntosäästöön menevän summan. Kokeilen nyt ainakin alkuun näin. Pienennän asuntolainaan menevää summaa vasta sitten, jos tuntuu, ettei rahat riitä tai on jotain isompaa menoa. Jotenkin näen järkeväksi lyhentää asuntolainaa niin paljolla kuin mahdollista. Mun olisi myös tarkoitus laittaa asuntolainaan isompi könttäsumma tässä kohta puoliin, mutta siitä lisää myöhemmin, että miksi ja mistä se raha tulee. 

Jätin vielä budjettiin tuon 200 euroa säästöstä, mutta kuten huomaa niin en ole sitä vielä siirtänyt. Ajattelin nyt yrittää josko pärjäisin ilman siirtoa. Mietin sellaista, että jos yrittäisi aina muutama kuukauden pärjätä pelkästään tuolla tukisummalla ja sitten joinain kuukausina eläisi vähän "leveämmin". Ainakaan tällä hetkellä ylläoleva budjetti ei edes tunnu mitenkään tiukalta, mutta aika näyttää. Olen kuitenkin tottunut käyttämään rahaa aika eri tavalla menneisyydessä, joten olen hieman skeptinen ;) 

Vapaa-aika/lomabudjetin käyttänen, koska mulla on yksi Helsinki-reissu tässä edessä. Palveluissa on kasvohoito, minkä ajattelin varata. Sokerointia mulla ei ole tässä kuussa, vasta joulukuun puolivälissä on seuraava. Mitään tavarahankintoja ei ole tiedossa, mutta budjetoin nyt sinnekin vähän, jos jotain tulee (ja ostin esim lääkkeet, kosmetiikan tms tästä budjetista). Hyväntekeväisyyteen menee 30 euroa, mahdollisesti jotain muuta yllätyslahjaa pitää myös ostaa (näitä aina tulee!). Sijoituksiin menevä raha on joustava, mulla on kk-säästösopimuksia 70 euron arvosta ja Nordnetin tilillä on jo valmiina rahaa, joten sinne ei tarvitse enää siirtää. Tuo 100 euroa on siis yläkanttiin. Yllätyskuluissa on aika iso summa, katsotaan mihin se menee. 

Oudointa tässä oli se, että kun tuki tuli tilille niin mitään ei mennyt. Mulla on vuosikaudet ollut palkkapäivä kuun 20. eli mun kaikki menot on suunniteltu sen mukaan. Eli kun palkka on tullut niin kaikki rahastosäästöt ja asuntolaina on menneet samana päivänä niin en ikinä ole katsellut ns täyttä summaa tilillä. 

Jännä tunne on myös siitä, etten siis enää saa palkkaa vaan mun tuki tulee nyt yhteisestä pussista. Mietin aina välillä, että pitäisikö tästä tuntea syyllisyyttä. Mietin, että onko valtiolla varaa tähän. Mutta tällainen järjestelmä nyt on ja aion nyt hyödyntää tätä järjestelmää. Toivottavasti pitkällä tähtäimellä tämä hyödyttää myös yhteiskuntaa. Toivon, että mun opinnot vievät mua sellaisen työn suuntaan, jossa ensinnäkin viihdyn pidemmällä tähtäimellä ja mahdollisesti saan jopa enemmän palkkaa ja sitä kautta voin sitten taas korvata yhteiskunnallaetämän tuen. Tällä hetkellä nautin vain tästä vapaudesta. Ja olen mä opintojakin tehnyt - mulla on jo 21 opintopistettä! :D Lokakuun otin aika leppoisasti, mutta marraskuu tulee olemaan suht tiukka. Pitää tässä töitäkin vähän tehdä näiden kurssien eteen :) 

Tsemppiä kaikille marraskuuhun! Itselle tämä on ollut aina se vaikein kuukausi, mutta toistaiseksi mieli on ollut tosi hyvä ja pirteä. 


Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...