keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Nettovarallisuus

Harvemmin päivitän tänne blogiin nettovarallisuutta, mutta seuraan sitä kyllä excel-taulukossani kuukausittain. Jos oikein blogiani pengoin niin viimeisin nettovarallisuuslaskelma löytyy helmikuulta 2020! Teksti löytyy täältä, jos jotain kiinnostaa vilkaista: Glendora&Raha: Nettovarallisuudesta (glendoraraha.blogspot.com)

Syy tähän on, että suurin osa mun nettovarallisuudesta on kiinni asunnossa, jossa asun ja tämän vuoksi koen, ettei nettovarallisuus ole kovinkaan validi luku mun taloudessa. Ja toisaalta asunnon arvo on arvaus niin kauan kunnes se on myyty. Mutta seuraan tätä joka tapauksessa omassa excelissäni, koska onhan se nyt mielenkiintoista. 

Etenkin tämän seuranta opintovapaan aikana oli mielenkiintoista! Tänä aikana oli useampi kuukausi jolloin nettovarallisuuden kehitys oli negatiivinen johtuen pörssin matelusta ja siitä, että käytin säästöjä elämiseen. Nettovarallisuus oli negatiivinen joulukuussa 2022, maalis-, touko-, syys- ja lokakuussa 2023. Alimmillaan -200 euroa, korkeimmillaan -2.000 euroa. 

Marraskuussa 2022 nettovarallisuuteni oli noin 222.600 euroa, joka jakaantui seuraavasti: 

  • Asunnon nettoarvo 148.286 euroa
  • Sijoitusvarallisuus 45.600 euroa
  • Käteisvarat 28.700 euroa

Nyt tänään tammikuun 2024 alussa nettoravallisuuteni on noin 229.200 euroa, joka jakaantuu seuraavasti: 

  • Asunnon nettoarvo 161.778 euroa
  • Sijoitusvarallisuus 53.400 euroa (tämä nousu on ollut huimaa, marraskuun alussa oltiin vielä 47.000 eurossa, lokakuulta en näemmä ole pystynyt laittamaan mitään lukuja edes ylös)
  • Käteisvarat vähän reilu 14.000 euroa

Ihan hyvältähän tilanne näyttää eli nettovarallisuus on kasvanut, vaikka on negatiivisia kuukausia välissä. Otin aloitustilanteeseen marraskuun alun tilanteen, koska lokakuussa sain ennakkoperintöä sekä töistä ylimääräisen bonuksen, joka nosti mun nettovarallisuutta yhdessä kuussa yli 10.000 eurolla. Eli ei olisi kovin validia vertailla lokakuun 2022 tilannetta tähän hetkeen. 

Omien excel-merkintöjen mukaan olen siirtänyt käyttötilille opintovapaa-säästötililtä 6.700 euroa ja sinking funds -tililtä vähän reilu 3.000 euroa aikavälillä loka 2022 - joulu 2023. Sinking funds -tilille olen myös laittanut lisää rahaa tänä aikana, koska muun muassa kesällä sain ihan normaalin palkan sekä lisäksi lomarahoja ja bonuksia (näistä laitoin myös asuntolainaan ja sijoituksiin). Eli tässä ei nyt voi tehdä ihan sellaista plus-miinuslaskua ylläolevien laskelmien välillä, koska tilanne on muuttunut aika isostikin tässä välissä. Olen käyttänyt käteistä myös asuntolainan lyhennyksiin (7.200 euroa) ja jonkin verran laittanut sijoituksiin. 

Näyttäisi siis siltä, että opintovapaan aikana kulutin 10.000 euroa säästöjäni ihan vain elämiseen. Lueskelin tässä kesän/syksyn 2022 kirjoituksia, jolloin olin varautumassa opintovapaaseen 6.000 euron säästöillä plus sinking funds tilin rahoilla, jossa oli tällöin 2.000 euroa. Ennakkoperinnön ja syyskuussa saamani ekstrabonuksen johdosta mun opintovapaasäästöt nousivat tuosta 6.000 eurosta ja mahdollistivat suhteellisen huolettoman rahankäytön opintovapaan aikana. Olen tästä tosi kiitollinen, vaikka siis hankalia tunteitahan säästöjen käyttö aiheutti, kuten ehkä joistain blogiteksteistä on voinut lukea. 

Nyt kyllä puhuin hieman liian aikaisin, koska joutunen vielä tässä alkuvuodesta jonkin verran mun opintovapaasäästöjä käyttämään. Saan siis nyt tällä viikolla joulukuulta vielä normi aikuiskoulutustuen, sitten tammikuun lopulla puolen kuun palkan, helmikuun alussa puolen kuun aikuiskoulutustuen ja vihdoin helmikuun lopussa täyden palkan. Tammikuussa tulee olemaan tosi paljon menoja, koska olen varannut gynekologin, kevään tanssitunnit lankeaa maksuun ja lisäksi otin PT-pienryhmävalmennuksen nyt alkuvuoteen. YTHS-maksu pitää maksaa, sitten tulee liiton lasku (ilman opiskelija-alea, koska palaan töihin) ja sähkölasku. Eli katsotaan kuinka tämä alkuvuosi menee. 

Säästöjä mulla on jäljellä 2.000 euroa opintovapaasäästötilillä ja sinking funds -tilillä 740 euroa. Sijoitussäästötilillä on 100 euroa ja samoin asuntosäästötilillä on 100 euroa. Lisäksi mulla on vararahasto 11.098 euroa (98 euroa sain korkoja loppuvuodesta, kun nämä rahat on määräaikaistalletustilillä). Toivottavasti nämä lähtisivät tästä taas nousuun nyt töihin paluun jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...