sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Raha tulee, raha menee...

Edessä on siis tammi-helmikuun menokatsaus. Nyt kun olen palannut töihin ja mun palkkapäivä on joka kuun 20. niin palaan budjettikuukauteen 20.X. - 19.X. Tammi-helmikuun menin ns yhdellä budjetilla, joka siis päättyi 19.2. En onnistunut budjetoinnissa lainkaan. En oikein jaksanut keskittyä siihen, että mitä kuluja on tulossa ja että kuinka moni kulu tulee tuplana. Joten siksi aika iso heitto suunnitelman ja toteuman välillä. Positiivinen uutinen joka tapauksessa on se, että tulot riittivät kattamaan menot eli ei tarvinnut koskea säästöihin kulutuksen vuoksi. Tuloja oli 1,5 kuukauden verran aikuiskoulutustukea ja 0,5 kuun palkka. Lisäksi sain vesimaksupalautuksia viime vuodelta. 

Pari sanaa tähän väliin aikuiskoulutustuesta. Mulla jäi käyttämättä aikuiskoulutustukea 1,5 kuukauden edestä. Mutta positiivinen uutinen - huolimatta siitä, että hallitus on päättänyt poistaa aikuiskoulutustuen niin mulla itseasiassa on vielä mahdollisuus käyttää nämä "käyttämättä jääneet" kuukaudet myöhemmin. Kunhan vain käytän ne samaan tutkintoon, mihin alun perin tukea sain. Toki tämä pitää vielä varmistaa, että asia todella menee näin. Itse ajattelin, että keväällä 2025, kun on tarkoitus kirjoittaa opinnäytetyötä, niin voisin olla vielä kuukauden opintovapaalla kirjoitusta varten. Voisin ottaa tämän myös vaikka kahden viikon pätkissä. Pitää vähän suunnitella. Mutta nyt niihin menoihin. 

Menojahan oli ihan valtavasti. Syitä on monia, mutta ensisijaisesti kaksi: moni kertaluontoinen juttu tuli maksuun ja käytin rahaa ihan huoletta. On ollut tosi kivaa käyttää rahaa "huolettomasti". Oon jotenkin ihan tosi helpottunut, että tulot taas riittävät menoihin eikä tarvitse ottaa rahaa säästötililtä. On jostain syystä todella vapaa olo.  

Laina ja korot tulivat vain kerran maksuun, vastike kahdesti. Puhelinlaskun maksoin viimeistä kertaa, mutta vaihdoin samalla kotinettini nopeampaan, joten suurta muutosta tästä ei loppupelissä jatkossa tule. Suoratoistoja meni Spotify, Netflix (sorruin nyt ottamaan tämän ja RAKASTAN), Bookbeat ja Podimo (osa näistä kahdesti). Sähkölasku oli yli satasen ja tässä näkyy saunainnostus. Liiton maksu tuli maksuun täytenä (tästä sai pienen opiskelija-alennuksen opintovapaalla). 

Erotin taas kerran ravintola- ja muun vapaa-aika kulut toisistaan. Kuten alta näkyy suurin osa rahoista meni ravintolaan. Muista vapaa-aikakuluista suurimman osan haukkasi TRE-HKI junaliput (123eur), lisäksi oli kaksi HSL-lippua ja sitten käytin kaksi kertaa taksia. 

Palvelu/harrastus-kategoriaan meni valtava summa. Siellä on kaksi siivouskertaa, yksi sokerointi, YTHS-maksu, gynekologikäynti (20 minuuttia ja 253 euroa OMG!), kevään tanssitunnit, PT pienryhmä (10 kertaa), yksi hieronta ja yksi kampaaja. 

Tavaroissa on lääkkeitä, kirja, foamroller, hoitoaine, luomiväri ja VAATTEITA sekä yhdet kengät. Ostin vaatteita yhteensä noin 560 eurolla. Nämä sisältää yhdet kengät, kaksi neuletta, yksi neuletakki ja kolme t-paitaa. Aikamoista, mutta en nyt jaksa sen kummemmin selitellä ostoksia. Koin kaikki tarpeellisiksi. 

Hyväntekeväisyys/lahjat-kategoriassa on kk-lahjoitukset, yksi läksiäislahja ja sitten lahjoitin Pekka Haaviston pressakampanjaan. Lisäksi tänne laitoin Suomen osakesäästäjien ja Yksin asuvat ry:n vuosimaksut. En oikein tiedä oliko oikea kategoria, mutta tänne ne nyt meni. 

Rahaa meni tammi-helmikuussa ihan kiitettävästi, mutta olihan kyseessä melkein kaksi kuukautta, joten omasta mielestäni ihan ymmärrettävääkin :D Ja oli tosi monta sellaista kertaluonteista kulua; tosin näitä kertaluonteisia kuluja voi tulla kyllä vielä jatkossakin, että en nyt tiedä kuinka voin näihin vedota. Kampaajalla todennäköisesti alan käymään useammin, koska leikkasin lyhyet hiukset. Mulla on yleensä aina pitkät hiukset, koska en jaksa käydä usein kampaajalla. Mutta nyt kaipasin vähän muutosta ja pidän kyllä tästä lyhyestä tosi paljon. Se vain vaatii kampaajalla käyntiä varmaan ainakin kolmen kuukauden välein. 

Töissä on edelleen kivaa. Töitä alkaa riittämään, joten ihan pelkkää kahvittelua päivät eivät enää ole. Nyt maaliskuussa on aika paljon työmatkoja, joka tuo haasteita opintoihin. Mutta onneksi toinen koulu loppuu tossa huhtikuun paikkeilla niin kalenteri vähän väljentyy. Alkuvuosi on ollut kyllä tosi tiukka aikataulun puolesta, mutta en tunne mitenkään itseäni stressaantuneeksi tai kiireiseksi. Pitkästä aikaa muiden ihmisten seurassa oleminen jopa tuo mulle vähän lisää energiaa, eikä vain vie sitä pois. Jännää. Tähän voi kyllä vaikuttaa yksi lääkitys, mitä aloin ottamaan alkuvuonna. Tarkoituksena olisi itse asiassa kirjoittaa tästä vähän enemmän, kun lääkkeen vaikutukset alkavat varmistua. Tämä koskee kuitenkin oikeastaan meitä kaikkia keski-ikäisiä naishormoneilla varustettuja ihmisiä ja aiheesta puhutaan aivan liian vähän. Mutta tästä todennäköisesti lisää, kun omat ajatukset ja kokemukset asian kanssa selkiytyvät! 

Kivaa uutta viikkoa kaikille ja alla tarkempia lukuja! 





Maaliskuun tulot ja menot pienellä viiveellä

Maaliskuun budjettikausi loppui jo tuossa 20.3., mutta nyt vasta katsausta. Tämä kevät on kyllä kiireinen, en oikein muuta osaa sanoa. Touko...