Seuraan Dave Ramseyn askelia taloudelliseen menestykseen. Olen nyt askeleilla neljä ja kuusi. Tarkemmat tiedot askeleista löytyvät omalta välilehdeltään, go check them out :)
Sivut
tiistai 22. huhtikuuta 2025
Huhtikuun menot
keskiviikko 16. huhtikuuta 2025
Pidän kiinni säästöistäni
Onpa ollut aikamoinen alkuvuosi. Ympäröivän maailman tapahtumien lisäksi omassa lähipiirissäni on ollut sairastumisia, itse sain ikävän terveysuutisen ja kaiken lisäksi töissä on aika raskasta vaihtuneen johdon vuoksi. Koulua on jäljellä ENÄÄ kaksi palautettavaa tehtävää (plus oppari, mutta se on vasta syksyllä) ja jotenkin tuntuu, etten nyt saa niitä tehtyä. En jaksa ja motivaatio on aika vähissä.
Kaiken päälle menin ostamaan sen autohallipaikan, joka tyhjensi säästötilit ja tämä aiheutti kaikenlaisia tunteita, kun samaan aikaan iski ”ostopaikka” pörssissä. Tilannetta ei auttanut, että laitoin samaan syssyyn (suunnitellusti) isomman lyhennyksen asuntolainaan eli todellakin säästötileillä on pohjat olleet näkyvissä.
Mulla on siis seuraavanlaiset säästötilit: tuhlailusäästötili,
asuntosäästötili, sijoitussäästötili ja pitkäaikaissäästötili sekä vielä vararahasto.
Kaikki säästötilit ovat ihan perustilejä (talletuskorko 0,4%), mutta vararahasto
on kiinteäkorkoisella tilillä (maksetaan kerran vuodessa, just nyt korko on
2,5%). Kun tämä pörssilasku alkoi "vapaudenpäivänä" niin mun kaikki säästötilit olivat tyhjiä paitsi tuhlailutilillä oli joku
700 euroa ja sijoitussäästötilillä joku pari tonnia (myin yhden rahaston
aiemmin). Laitoin sijoitussäästötilin rahat pörssiin (isomman summan yhteen ETF:n ja muuten rahastoihin) ja kaiken mitä käyttötililtäni
sain irti (ei ollut paljoa). Siirsin tuhlailurahat sijoitustilille. Hetken
verran jopa harkitsin, että olisiko järkevää ottaa osa vararahastosta ulos ja
sijoittaa ne.
Mutta sitten mua alkoi ahdistaa. Jotenkin ahdisti ihan
hirveästi, että mun kaikki säästötilit olivat tyhjiä enkä pystynyt edes
ajattelemaan, että olisi laittanut loput sijoitussäästötilin rahat pörssiin. Ja ajatus
siitä, että olisin sijoittanut vararahastoni rahoja, on jotenkin todella vaikea. Todella vaikea. Lopulta siirsin sijoitussäästötililtä 500 euroa takaisin tuhlailusäästötilille
ja sinne jäi sitten vain hiluja, jotka ovat siellä edelleen. Huomenna on
palkkapäivä ja odotan jo aamua, että saan jaettua rahat eri säästötileille mun
suunnitelman mukaan.
En oikein tiedä, että miksi olen tällainen. Luin nyt pörssirallin aikana paljon taas eri sijoituskeskusteluja ja enemmän pinnalla on ajatus, että on järkevämpää pitää rahat tuottamassa ja puskurit minimissään. Monille luottokortti on riittävä puskuri ja muutoin rahat voivat olla pörssissä. Mä en vain jostain syystä pysty. Mä kestän sijoitusteni arvon heilahtelun, kunhan mulla on samaan aikaan tarpeeksi käteistä, jos satun tarvitsemaan. Ajatus siitä, että edes väliaikaisesti tyhjentäisin kaikki säästötilit, on vaikea. Nyt olin ehkä lähimpänä sitä mitä olen ollut pitkään aikaan. Opintovapaallakin mulla oli rahaa kaikilla tileillä ja vaikka tilisaldot vähenivät niin oikeastaan yksikään tili ei mennyt nolliin ennen kuin palasin taas töihin.
Selkeästi raha tuo mulle turvaa. Välillä mua häiritsee, että jotkut tuntuvat pitävän mua pihinä ihmisenä, kun haluan pitää tietyn määrän rahaa säästössä ja olen jossain määrin tarkka mihin rahani laitan. Jotenkin etenkin nyt, kun itselläni tuli terveyshuolia (eivät ole akuutteja tällä hetkellä, mutta suurella todennäköisyydellä tulevat olemaan tulevaisuudessa), niin olen entistä onnellisempi, että mulla on vakaa taloudellinen tilanne. Yksinasuvana todennäköisesti joudun ostamaan palveluja siinä tapauksessa, jos oma terveydentila vaikeutuu ja tuntuu turvalliselta, että mulla on siihen mahdollisuus. En tiedä, taas kerran ajatukseni ovat hyvin keskeneräisiä, enkä oikein osaa kirjoittaa tunteitani selvästi. Joka tapauksessa kävin päässäni keskustelun, että olisiko järkevämpää sijoittaa rahansa kun seisottaa niitä tilillä ja päädyin siihen, että minä pidän kiinni säästöistäni – vaikka ne eivät mitään tuotakaan.
tiistai 1. huhtikuuta 2025
Ryhtiä asuntolainan maksuun
- Velanhoitoon saisi mennä 2/5 (30-40%) nettotuloista
- Toki tämä riippuu ihan hirveästi nettotuloista: 40% 2.000 euron tuloista on ihan eri kuin 10.000 euron
- Velkakatto, joka lasketaan bruttotuloista: lainanmäärä saisi olla 450 - 500% suhteessa lainanottajan bruttotuloihin
- Viimeisenä on asuntolainan määrä suhteessa muihin vakuuksiin (raha pankkitilillä, sijoitukset, muut kiinteät vakuudet). Tästä ei oikein sanottu mitään muuta konkreettista, kuin että ensiasunnon ostoon pitää olla 5% omaa rahaa. En oikein ymmärrä, miten tämä tähän liittyi mutta no jotenkin varmaan.