Sivut

keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Yksin lomailu Suomessa

Olin kesälomalla yksin Turussa neljä päivää ja kolme yötä. Ajattelin kirjoittaa, että mitä yksin matkustavana Suomi-lomailu maksaa. Kallistahan lomailu on kaikkineen, mutta yleensä vähän kalliimpaa, kun matkustat yksin. Toki monenlaisella budjetilla voi matkustaa ja mun matkabudjetti on melko löysä. Eli kun matkustan niin en pihistä, enkä mieti oikeastaan kuluja lainkaan.

Olin yötä Sokos Seurahuoneella ja otin yhden hengen huoneen tarjouksesta etukäteen, 3 yötä aamiaisella 345 euroa. Menin junalla ja otin sekä menopaluu matkaan ekstra-luokan, junamatkat maksoivat yhteensä 53,90 euroa (olen opiskelija eli opiskelijahintaiset liput).

Muita hankintoja etukäteen oli Samppalinnan kesäteatterilippu 30,50 euroa (opiskelija ja halvin lippukategoria). 

Mitä paikan päällä sitten kulutin? 

Keskiviikko

Lähdin klo 12.00 junalla Tampereelta ja ostin evääksi sub-leivän 4,90 euroa. Ekstra-luokassa sai ilmaiseksi kahvia ja vettä.

Turussa mua vastassa oli mun kaveri, vietiin mun tavarat hotellille ja ensin mentiin Ett Hem -museoon. Maksoin museokortilla. Seuraavaksi mentiin Luostarinmäelle, jossa maksoin sisäänpääsyn museokortilla, mutta lisäksi 4 euroa opastusmaksun, kun sattui juuri alkamaan. Illalla mentiin vielä jokirantaan syömään 35 euroa. Ennen hotellille menoa kävin ostamassa flip-flop-kengät 32,99 euroa ja kävin torilla juomassa lasin viiniä 12 euroa.

Torstai

Aamupalan jälkeen kävin hotellin salilla ja sen jälkeen menin jalkahoitoon 59 euroa. Hengailin päivän kaupungilla, kävin kirjastossa ja kauppahallissa ja käytin rahaa syömisiin ja juomisiin (yksi olut jokirannassa, jäätelö jossain missä en muista, kauppahallissa kahvi ja leipä) yhteensä 23,20 euroa.

Näin mun yhtä toista Turun seudulla asuvaa kaveria, mentiin pitsalle 25 euroa ja sen jälkeen Samppalinnaan kesäteatteriin (liput ostettu jo aiemmin). Väliajalla join yhden sherryn ja ostin vesipullon yhteensä 11 euroa. Teatterin jälkeen käytiin vielä kakulla ja viinillä, 17,90 euroa.

Perjantai

Perjantaina lähdin aamupalan jälkeen kävelemään Turun linnaan, jossa vietinkin seuraavat kolme tuntia. Osallistuin kahdelle opastetulle kierrokselle, joista toinen maksoi 4 euroa (sisällä) ja toinen oli ilmainen (ulkona). Sisäänpääsy taas museokortilla. Paluumatkalla keskustaan kävin Suomen joutsenessa ja maksoin museokortilla. Kävin jokilaivassa syömässä, yhteensä 40 euroa. Paluumatkalla hotellille ostin jäätelön ja kahvin kojusta 9,5 eur. Hotellilla otin päikkärit, jonka jälkeen lähdin uimaan Samppalinnaan 8 euroa. Uinnin jälkeen kävin hotellilla suihkussa ja menin syömään hotellin ravintolaan. Viimeisen illan kunniaksi söin pitkän kaavan mukaan ja illallinen maksoi 69,10 euroa.

Lauantai

Ennen kotiinlähtöä olin vielä sopinut, että menen käymään mun kaverilla Turun lähellä. Kävin torilta ostamassa tuliaisia yhteensä 20,80 euroa. Bussilippuun meni 3 euroa. Mun kaveri perheineen heitti mut Turun juna-asemalla sitten myöhemmin ja palasin kotiin. Paluumatkalla en enää käyttänyt rahaa.

Reissussa käytin rahaa yhteensä 775,80 euroa, josta toki suurimman osan vei hotelli ja junaliput 398,90 euroa. Tekeminen eli teatteri, jalkahoito, uinti ja opastusmaksut maksoivat 105,50 euroa. Syömisiin ja juomisiin meni 247,60 euroa. Kaverin vierailuun ja tuliaisiin 23,80 euroa. En laskenut flip-floppeja matkan kuluihin, olisin ostanut kengät joka tapauksessa jostain – nyt vain sattui olemaan aikaa kierrellä kauppoja ja löytyi sopivat.

Onhan rahamäärä, mikä matkaan meni, iso, mutta en mä oikein osaa asiaan mitenkään sen suuremmin analysoida. Oli tosi kiva reissu, pidän Turusta ihan tosi paljon ja viihdyn siellä hyvin. Oli kiva nähdä kahta kaveria, jotka sielläpäin asuvat ja viettää heidän kanssaan aikaa. Toki jollain valinnoilla voisi säästää, mutta en oikeastaan tiedä, että miksi :D Lähtökohtaisesti yksin matkustamisessa kalliimpaa oikeastaan on vain majoitus. Majoitus on itseasiassa ihan samanhintaista yhdelle kuin kahdella ja siksi mä usein otan suorilta aina kahden hengen majoituksen ja maksan sen 10-20 euroa enemmän kuin mitä maksaa yhden hengen huone. Yhden hengen huoneet ovat vähän epämukavan pieniä ja tosiaan hintaero on naurettavan pieni. Nyt jostain syystä tarjouksesta otin tuon yhden hengen huoneen, joka hieman kyllä kadutti. Ilmeisesti mulla oli joku hetkellinen pihiyden hetki huonetta varatessa, mutta hotellilla harmitti vähän. Huone oli kiva, mutta ahdas liikkua. Muistiin seuraavaa kertaa varten, että ei kikkailla yhden hengen huoneilla vaan otetaan se kahden hengen huone vaan suorilta ja maksetaan se muutama kymppi enemmän. Mutta tosiaan muuten se matkustus on aika samanhintaista ja kysehän on omista valinnoista, mitä siellä matkalla tekee.

Itse pidän yksinmatkustamisesta. Koen sen paljon rennompana kuin porukassa (ei tarvitse joustaa mistään :D). Hankalinta yksinmatkustamisessa on syöminen tai siis kivoihin ravintoloihin meneminen (kaikki kahvilat tms pikaruokapaikat on ihan jees). Välillä on tosi kiva olla yksinkin syömässä kivassa ravintolassa ja sanoisin, että tämä riippuu ihan siitä kuinka ravintolan henkilökunta suhtautuu yksin syömään tulevaan. Silloin on tosi kivaa, kun tarjoilu toimii ja mua huomioidaan ihan samalla tavalla kuin porukassa syöviäkin. Joskus käy niin, että yksinsyövä tungetaan johonkin nurkkapöytään (vaikka luulisi että ne porukassa olevat haluaisivat mieluummin sen rauhallisen pöydän) ja vähän "unohdetaan" palvella. Silloin tulee hieman epämukava olo. Vessassa käynti on myös hieman hankalaa ja usein sanonkin tarjoilijoille, että hei mä olen hetken poissa, etteivät kerää ruokia tai luule, että karkasin. Usein myös käyn vessassa ensin ennen kuin tilaan mitään, mutta tällöinkin usein sanon ensin, että tulen kyllä tilaamaan, mutta käyn ensin "tuolla".

Itse en ole mikään kovin sosiaalinen tapaus, enkä etsi juttuseuraa yksin matkustaessani. Mä tykkään tosi paljon seurailla ympäröivää elämää, joskus luen kirjaa, joskus kuuntelen jotain podia, joskus sometan. Viestittelen myös kavereiden/läheisten kanssa, jota en hirveästi tee kotona enkä silloin kun on muita ihmisiä seurassa. Hakeudun aina aika rauhallisiin paikkoihin. Käyn paljon museoissa ja osallistun erilaisille kierroksille, käyn teatterissa/leffassa, urheilen, kiertelen erilaisia alueita, käyn hoidoissa. Matkustan edelleen myös muiden ihmisten kanssa ja pidän siitäkin. Mutta käyn kyllä vähintään kerran vuodessa yksinkin jollain lomalla. Tällä hetkellä mieluummin kotimaassa (koska lentäminen stressaa mua ja lennän muutenkin ihan liikaa jo työni puolesta), joskus olen kyllä käynyt yksin ulkomaillakin. Mutta rennompaa yksinmatkustus on ehkä kotimaassa. Olen jo alkanut suunnittelemaan ensi kesän yksinreissua; haaveena olisi vähän Imatran valtionhotelli, mutta katsotaan mihin päädyn! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti